2022 Eurolygos Final 4
Krepšinis

2022 Eurolygos Final 4 – apžvalga ir prognozės

Pasibaigus Eurolygos reguliariajam sezonui, į pabaigą artėja ir atkrintamosios rungtynės. Jau dabar aišku, kad gegužės 19-21 dienomis vyksiančiame 2022 Eurolygos Final 4 bus čempionų titulą ginanti Stambulo „Anadolu Efes“, Pirėjo „Olympiacos“, Barselonos „Barcelona“ bei Madrido „Real“ komandos. Pirmosios dvi komandos ketvirtfinalius laimėjo gana nesunkiai – „Anadolu Efes“ 3:1 rezultatu įveikė traumų išretintą Milano „AX Armani Exchange“, o Madrido „Real“ nepaliko jokių vilčių Tel Avivo „Maccabi“ komandai ir seriją laimėjo sausu rezultatu 3:0. Tuo tarpu „Barcelona“ ir „Olympiacos“ tik paskutinėse, penktosiose, serijos rungtynėse palaužė savo priešininkus ir iškovojo bilietus į finalo ketvertą.

Finalinis ketvertas į Belgradą sugrįžta po ketverių metų pertraukos. Originali vieta buvo numatyta Berlyne, tačiau dėl pandemijos ribojimų, sezono metu finalinis ketvertas buvo perkeltas į Belgradą, 18,5 tūkst. žiūrovų talpinančią „Štark“ areną, kur savo namų aikštės rungtynes žaidžia „Crvena Zvezda“ ir „Partizan“. 2018 metais čia vykusiame finaliniame ketverte žaidė ir Kauno „Žalgiris“, tada kauniečiams pavyko rungtynėse dėl trečios vietos įveikti Maskvos „CSKA“, o finale triumfavo Madrido „Real“, laimėję prieš Stambulo „Fenerbahce“.

2022 Eurolygos Final 4 tvarkaraštis

Kaip jau visiems įprasta, Eurolygos finalinis ketvertas vyksta labai paprastu formatu – vienos rungtynės yra žaidžiamos pusfinaliuose, rungtynėse dėl trečios vietos bei finale. Šis formatas metai iš metų susilaukia nemažai diskusijų, tačiau Eurolyga kol kas nieko nekeičia ir panašu, kad artimiausiu metu tai nepasikeis. Šiais metais finalo diena buvo perkelta iš sekmadienio į šeštadienį, todėl ir pusfinaliai bus žaidžiami ne penktadienį, o ketvirtadienį. Pilnas tvarkaraštis atrodo taip:

  • Gegužės 19 d. – ketvirtadienis:
    • 19:00 val. pirmasis pusfinalis: Pirėjo „Olympiacos“ – Stambulo „Anadolu Efes“
    • 22:00 val. antrasis pusfinalis: Barselonos „Barcelona“ – Madrido „Real“
  • Gegužės 21 d. – šeštadienis:
    • 17:00 val. rungtynės dėl trečios vietos
    • 20:00 val. finalas

Eurolygos pusfinalių apžvalga ir prognozės

Madrido „Real“ ir Stambulo „Anadolu Efes“, pirmieji pribaigę savo porų priešininkus, stovėjo laukdami savo varžovų artėjančiame finaliniame ketverte. Po atkaklių serijų, prireikusių po 5 rungtynes, Šarūno Jasikevičiaus „Barcelona“ įveikė varžovus iš Bavarijos Miuncheno „Bayern“, o Pirėjo „Olympiacos“ Kevino Duranto akivaizdoje įveikė Monako kunigaikštystės „AS Monaco“, kurį atstovauja Donatas Motiejūnas.

Ispanijos čempionai „Barcelona“ dėl Eurolygos titulo kovos antrą kartą iš eilės, tuo tarpu Graikijos klubas „Olympiacos“ paskutinį kartą tarp keturių stipriausių buvo 2016-17 metų sezone.

Barselonos „FC Barcelona“ – Madrido „Real“

Ispanijos didžiųjų klubų susitikimą šį sezoną stebėjome jau penkis kartus – po du kartus „ACB“ lygoje ir Eurolygoje bei vieną kartą „Copa del Rey“ finale. Įdomu tai, kad visus penkis kartus laimėjo Barselonos komanda ir šis faktas pusfinalį padaro dar įdomesniu. Kada jeigu ne dabar „Real“ klubui atsirevanšuoti už visus sezono pralaimėjimus? Pergalė Eurolygos pusfinalyje būtų be galo saldi, tačiau penkis kartus iš eilės tarpusavio susitikimus laimėjusi „FC Barcelona“, tai padaryti gali ir šeštą kartą.

Madrido klubas turėjo labai permainingą sezoną. Pati pradžia buvo labai sėkminga, komandos sudėtis atrodė viena iš geriausių visoje Eurolygoje, tačiau antroje sezono pusėje komandoje atsirado nesutarimai, prasidėjo pralaimėjimai tiek Eurolygoje, tiek Ispanijos lygoje. Šiuo metu komandoje nežaidžia Thomas Heurtelis ir Trey Thompkinsas. Nėra aišku, ar šie žaidėjai sugrįš į komandą ir užbaigs sezoną „Real“ sudėtyje. Vienu iš didžiausių komandos nusivylimu galima laikyti Nigel Williams-Goss, kuris niekaip neįsitraukia į komandos žaidimą ir tokiu būdu „Real“ lieka be normalaus įžaidėjo.

Serija prieš „Maccabi“ Madrido klubui buvo labai gera, tačiau čia daugiau kritikos nusipelno Tel Avivo klubas. Komanda žaidė visiškai be gynybos, todėl nieko keisto, kad tokią patirtį turintis „Real“ klubas, pasinaudojo visomis Izraelio komandos klaidomis gynyboje ir kiekvieną kartą baudė taikliais metimais. Per pirmas dvejas rungtynes Madride, „Real“ įmetė net 30 tritaškių – pirmose 16 iš 29, antrose 14 iš 35.

Kitas Ispanijos grandas irgi negali pasigirti idealia situacija. Sezoną teko pradėjo be kelių traumuotų žaidėjų, vėliau ilgam iškrito vienas iš pagrindinių žaidėjų Cory Higgins. Amerikietis jau greitu metu turėtų prisijungti prie komandos ir yra tikimybė, kad jis galės žaisti finaliniame ketverte. Tačiau, serijoje prieš „Bayern“ traumą patyrė puikiai į komandos žaidimą įsiliejęs australas Dante Exumas. Kol kas nėra aišku, ar jis spės atsigauti iki svarbiausių Eurolygos kovų.

Prognozė

Psichologiškai šios rungtynės išskirtinės tuo, kad visą sezoną Madridas nuolat pralaimi Barselonai. Tai gali suteikti daug sportinio pykčio atsirevanšuoti už visus pralaimėjimus, tačiau po sunkios rungtynių pradžios kaip tik sugniuždyti, nes žaidėjai gali pradėti galvoti, kad ir vėl nepavyks įveikti „Barcelonos“. Tuo tarpu Šarūno Jasikevičiaus treniruojama komanda panašu, kad atrado būdų, kaip įveikti Madridą. Visos iškovotos pergalės tikrai nebuvo lengvos, keli epizodai galėjo pakeisti rungtynių eigą, tačiau penkios pergalės iš eilės turėtų motyvuoti žaidėjus, kad tai galima padaryti ir dar vieną kartą.

Šiose rungtynėse labai svarbi bus Cory Higgins situacija. Tai vienas iš svarbiausių komandos žaidėjų ir nors nežaidė ilgą laiką, jo šaltakraujiškumas tokiose rungtynėse yra labai svarbus. Puikia formą demonstruoja argentinietis Nicolas Laprovittola. Ne kartą šį sezoną baudęs „Real“ komandą, panašu, kad motyvacijos jam prieš buvusią komandą niekada netrūksta. Puikų sezoną žaidžianti Barselonos komanda yra nusipelniusi žaisti finale ir nors vienose rungtynėse gali nutikti bet kas, „Real“ šiuo metu turi didelę skylę gynėjų grandyje, kuri ir gali būti esminė pralaimėjimo priežastimi.

Pirėjo „Olympiacos“ – Stambulo „Anadolu Efes“

Džiugu matyti į finalinį ketvertą sugrįžtančią Graikijos komandą. Nors paskutinį kartą žaidė 2016-17 m. sezone, atkreipti dėmesį reikėtų į tai, kad paskutiniai pasirodymai finaliniuose ketvirtuose šios komandos būdavo labai solidūs. Keturis kartus per penkis sezonus finalo ketvirtuose žaidusi komanda niekada nebuvo laikoma favoritė, tačiau du kartus tapo čempionais ir du kartus pralaimėjo finale. Visuose keturiuose finalo ketvertuose komanda laimėjo prieš Maskvos „CSKA“ – vieną kartą finale ir tris kartus pusfinaliuose.

„Olympiacos“ seriją uždarė penktose rungtynėse namuose, kur šį sezoną žaidžia nuostabų krepšinį. Reguliaraus sezono metu buvo patirti vos du pralaimėjimai bei vieną kartą pralaimėjo serijoje prieš Monako. Pusfinalis prieš „Anadolu Efes“ gali šiek tiek priminti seriją su Monako komanda, kadangi Stambulo klubas irgi mėgsta žaisti greitą bei rezultatyvų žaidimą, o visas žaidimas priklauso nuo gynėjų.

Stambulo komanda šį sezoną nedemonstruoja čempioniško krepšinio ir priežasčių tam gali būti įvairių. Pagrindiniai komandos žaidėjai jau yra Eurolygos veteranai, sumažėjusi motyvacija po laimėto praeitų metų finalo, traumos. Viso sezono metu „Anadolu Efes“ net nebuvo tikra ar pateks tarp aštuonių stipriausių ir tik pašalinus Rusijos komandas bei sėkmingai sužaidus galą pavyko užimti penktą vietą. Serijoje prieš Milano komandą „Anadolu Efes“ turėjo nemažai problemų, o turint omenyje, kad „AX Armani Exchange“ žaidė ne pilnos sudėties, Stambulo komandai toks žaidimas turėtų kelti nerimą.

Vasilije Micic ir Shane Larkino duetas yra solidesnis lyginant su Mike James ir Dwayne Bacon, todėl „Olympiacos“ komandai pusfinalyje lengviau tikrai nebus. Šį sezoną „Anadolu Efes“ namuose sutriuškino Graikijos klubą 19 taškų skirtumu, o išvykoje pralaimėjo po pratęsimo. Žaidžiant neutralioje aikštėje daugiau šansų turi „Anadolu Efes“, nes „Olympiacos“ šį sezoną namuose demonstravo puikų žaidimą, tačiau išvykoje ne kartą yra pralaimėjusi triuškinamu rezultatu. Pagal tai, kokį sezoną žaidžia Stambulo klubas, neatrodo, kad būtų verti laimėti Eurolygą, tačiau tai tokia komanda, kuri nenustebintų pralaimėjusi pusfinalyje arba laimėjusi viską.

Prognozė

Stambulo komanda turi daugiau patirties tokio lygio rungtynėse. Iš pergalingų „Olympiacos“ laikų komandoje yra tik Georgios Printezis ir Kostas Papanikolaou. Tuo tarpu Stambulo komandoje paskutinius trejus sezonus žaidžia visi tie patys žaidėjai. Bus labai įdomu stebėti, kaip visą sezoną išskirtinėmis rotacijomis pasižymintis Georgios Bartzokas elgsis svarbiausiose kovose. Viena nesėkminga atkarpa gali nulemti visą rungtynių rezultatą, o sugrįžti į rungtynes be savo fanų užnugario bus labai sunku. Nereikia pamiršti ir to, kad prie stebuklingų „Olympiacos“ rezultatų prisidėjo šaltakraujiškas Vassilis Spanoulis.

Taip atrodo, kad „Anadolu Efes“ šį sezoną nėra verti čempionų titulo, o „Olympiacos“ dar nėra subrendusi kaip komanda. Tačiau viena iš jų žais finale ir turės tikrai neblogas galimybes laimėti viską. Nors šiame pusfinalyje Stambulo komanda yra laikoma favorite, „Olympiacos“ tikrai gali nustebinti. Serijoje prieš „Monaco“ pamatėme, kad komanda gali tiek gerai gintis, tiek laimėti įmetant daugiau taškų. Graikijos klubo žaidėjų motyvacija turėtų būti didesnė, „Anadolu Efes“ šį sezoną neatrodo tokie, kuriuos matėme praeitais metais. Atsižvelgiant į ta, kad šį sezoną „Anadolu Efes“ yra per daug priklausoma nuo V. Micič.

Related Posts

1 thoughts on “2022 Eurolygos Final 4 – apžvalga ir prognozės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *