Europos rankinio čempionato tvarkaraštis statymai
Rankinis

2022 m. Europos rankinio čempionato prognozės — 7bet.lt

Sausio 13 – 30 dienomis Slovakijoje ir Vengrijoje vyks Europos rankinio čempionatas, į kurį Lietuvos rinktinė pateko po 24 metų pertraukos. Iš viso tai bus 15-asis Europos rankinio čempionatas ir pirmą kartą organizuojamas Vengrijoje bei Slovakijoje. Vengrija 2004 m. ir 2014 m. įgavo patirties organizuodama moterų rankinio Europos čempionatus, tuo tarpu Slovakijoje rankinio čempionatas vyks pirmą kartą.

Pirmas Europos rankinio čempionatas įvyko 1994 metais Portugalijoje, kuriame dalyvavo 12 rinktinių. Nuo šių metų Europos rankinio čempionatas vyksta kas du metus ir per keturiolika čempionatų daugiausiai medalių iškovoti pavyko Švedijos rinktinei. Ji turi net 4 aukso ir vieną sidabro medalį. Antroje vietoje yra Prancūzija su trimis aukso ir dviem bronzos medaliais. Galima sakyti, kad viena iš sėkmingiausių ir tuo pačiu nesėkmingiausių rinktinių yra Ispanija, kuri turi du bronzos, du aukso ir net keturis sidabro medalius. Dabartiniai pasaulio čempionai danai yra iškovoję du aukso, vieną sidabro ir tris bronzos medalius. Bent vieną medalį per visą rankinio Europos čempionato istoriją yra iškovojusios dvylika rinktinių.

Lietuvos rinktinė čempionate varžysis F grupėje kartu su Rusija, Slovakija ir Norvegija. Įdomu tai, kad Norvegijos rinktinės žaidėjai yra laikomi vienais iš keturių pagrindinių favoritų tapti čempionais. O mes kviečiame skaityti toliau ir sužinoti visą svarbiausią informaciją apie čempionato formatą ir tvarkaraštį, galimybes patekti į 2023 m. rankinio pasaulio čempionatą, iš arčiau susipažinti su grupėmis ir varžybų prognozėmis.

2022 m. Europos rankinio čempionato formatas ir tvarkaraštis

2022 m. sausio 13 dieną prasidedančiame Europos rankinio čempionate varžysis 24 rinktinės, kurios po keturias yra padalintos į šešias grupes. Į kitą etapą pateks dvi stipriausios grupės rinktinės, todėl kiekvienas pralaimėjimas gali būti lemtingas. Lietuva čempionatą atidarys sausio 13 d. rungtynėmis su Rusija, prieš namuose rungtyniaujančią Slovakijos rinktinę žais sausio 15 d. Tuo tarpu paskutines grupes rungtynes sausio 17 d. žais prieš favorite laikomą Norvegiją.

Grupių etapas, prasidėjęs sausio 13 dieną, baigsis sausio 17 d. Dvi geriausios kiekvienos grupės komandos pateks į kitą etapą, kurį sudarys dvi grupės po 6 komandas. Labai svarbu tai, kad į antrą etapą bus atsinešama pergalė arba pralaimėjimas prieš grupėje žaidusią rinktinę. I grupę antrame etape sudarys po dvi geriausias A, B ir C grupių komandas, o II grupę sudarys po dvi geriausias D, E ir F grupių komandas. Šiame etape rinktinės sužais po 4 rungtynes nuo sausio 20 d. iki sausio 26 d.

Dvi geriausios grupių komandos pateks į pusfinalį. Pirmą vietą I grupėje užėmusi komanda pusfinalyje žais prieš antrą vietą užėmusią II grupės rinktinę, o kitame pusfinalyje susitiks pirmoji II grupės komanda su antrąją vietą I grupėje užėmusia rinktine. Trečias vietas grupėje užėmusios rinktinės žais tarpusavyje dėl penktos vietos Europos čempionate. Mačas dėl penktos vietos ir pusfinaliai bus žaidžiami sausio 28 dieną, o rungtynės dėl trečios vietos ir finalas vyks sausio 30 d., sekmadienį. Visas Lietuvos rinktinės rungtynes, pusfinalius ir finalus galima bus stebėti LRT Plius kanalu, o likusias rungtynes portale lrt.lt.

Pirmas dvi vietas I ir II grupėse užėmusios rinktinės ne tik užsitikrina vietą pusfinalyje, bet ir įgauną teisę varžytis 2023 m. pasaulio rankinio čempionate. Tiesiai iš Europos čempionato pateks keturios geriausios rinktinės, o kitos rinktinės kovos atrankoje dėl papildomų 8 vietų pasaulio čempionate.

Antrame etape visos I grupės rungtynės vyks naujoje Budapešto arenoje, Vengrijoje. II grupės rungtynės tuo tarpu vyks Slovakijos sostinėje – Bratislavoje. Finalinės kovos nuo sausio 28 d. persikels į Budapeštą.

Europos rankinio čempionato grupių apžvalga

Grupės kovos vyks penkiuose miestuose Vengrijoje ir Slovakijoje. Trys grupės žais Vengrijoje – A grupė žais Debrecene, B grupė žais Budapešte, C grupė – Segede, o kitos trys grupės Slovakijoje – D ir E Bratislavoje, F grupė Košičės mieste.

Įdomu tai, kad be Lietuvos antrą kartą savo šalies istorijoje Europos rankinio čempionate žais Nyderlandai bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės. Tik kitaip nei Lietuva, šios rinktinės pirmą kartą į rankinio Europos čempionatą pateko 2020 metais, todėl jos dalyvaus jau antrą kartą iš eilės.

A grupė – kas pasipriešins pasaulio čempionams danams?

Grupės dalyvės: Slovėnija, Danija, Šiaurės Makedonija, Juodkalnija

Danijos rinktinei tai bus keturioliktas Europos rankinio čempionatas. Tituluotą istoriją turinti rinktinė šiuo metu yra ne tik pasaulio rankinio čempionai, bet 2008 m. ir 2012 m. jiems yra pavykę tapti Europos čempionais. Danai be jokios abejonės yra grupės favoritai, todėl galima sakyti, kad kitos rinktinės kovos tik dėl antros vietos.

Be Danijos rinktinės geriausiai yra vertinamos Slovėnijos galimybės. Šiai rinktinei tai bus tryliktas Europos čempionatas iš eilės. 2020 m. vykusiame Europos čempionate Slovėnija užėmė ketvirtą vietą, o 2021 m. pasaulio čempionate liko devintoje vietoje, tuo tarpu 2017 metais pavyko iškovoti pasaulio čempionato bronzos medalius.

Šiaurės Makedonija ir Juodkalnija tikrai stengsis kovoti dėl patekimo į kitą etapą, tačiau šių rinktinių galimybės vertinamos silpniau nei Slovėnijos ir Danijos. Šiaurės Makedonija 2020 m. Europos čempionate užėmė 15-tą vietą, o Juodkalnija 18-tą. Tai akivaizdžiai žemesnio lygio komandos, todėl joms čempionatas turėtų pasibaigti grupės etape.

B grupė – ar namuose rungtyniaujančiai Vengrijai pavyks užimti pirmą vietą

Grupės dalyvės: Portugalija, Vengrija, Islandija, Nyderlandai

Namuose rungtyniaujanti Vengrijos rinktinė yra laikoma grupės favoritė, tačiau Portugalijos rinktinė be kovos tikrai nepasiduos. Būtent šios dvi komandos yra išskiriamos kaip B grupės favoritės, kurios turi didžiausias galimybes patekti į kitą etapą. Nors Vengrijai nenusisekė 2020 metų Europos čempionatas, kuriame liko devintoje vietoje, 2021 m. pasaulio čempionate pavyko pasirodyti kur kas geriau – užimta 5-ta vieta.

Įdomu tai, kad Vengrija Europos rankinio čempionatuose niekada nėra pasiekusi finalinių kovų, aukščiausia užimta vieta yra 6-a, 1998 metais. Tuo tarpu pasaulio čempionate 1986 m. iškovojo sidabro medalius, o 1997 metais užėmė ketvirtą vietą. Dar geresni rezultatai demonstruojami vasaros olimpinėse žaidynėse, kur net keturis kartus komanda liko ketvirtoje vietoje – 1980 m., 1988 m., 2004 m. ir 2012 m. Žinant, kad šiais metais finalinės kovos vyks būtent Vengrijoje, galima tikėtis geresnių rinktinės rezultatų.

Portugalija puikiai pasirodė 2020 m. Europos čempionate, kuriame užėmė 6-tą vietą, nors prieš tai Europos čempionate žaidė tik 2006 metais. Po ilgo laiko sugrįžusi į aukščiausią lygį, šiais metais Portugalijai prognozuojamas antras etapas.

Islandijai labai nepasisekė 2021 m. pasaulio čempionate, kur iš 24 komandų užėmė 20-tą vietą. Tuo tarpu 2020 m. Europos čempionate pavyko užimti 11-tą vietą. Islandijos rinktinei 2010 metais pavyko iškovoti Europos čempionato bronzos medalius. Islandija ir Portugalija turėtų kovoti dėl antros vietos grupėje.

Nyderlandai pirmą kartą į Europos čempionatą pateko 2020 m. ir debiutinio pasirodymo metu užėmė 17-tą vietą. Tai akivaizdi B grupės autsaiderė, kuriai patekimas į čempionatą jau yra laimėjimas.

C grupė – ar pavyks Kroatijai ir vėl nustebinti?

Grupės dalyvės: Kroatija, Serbija, Prancūzija, Ukraina

Šioje grupėje labiausiai nepasisekė Ukrainos rinktinei, kuri į Europos čempionatą pateko antrą kartą iš eilės, tačiau prieš tai turėjo 10 metų pertrauką. Ukrainai be abejonės prognozuojama paskutinė vieta grupėje, kadangi žaisti reikės prieš paskutinio čempionato finalininkę Kroatiją ir vieną iš šių metų favoričių Prancūziją.

Kroatija yra viena iš geriausių Europos rankinio rinktinių, per visą Europos čempionatų istoriją iškovojusi 3 sidabro ir 3 bronzos medalius. 1996 m. ir 2004 m. Kroatija tapo olimpiniais čempionais, 2012 m. iškovojo bronzos medalius. Ilgas tradicijas šioje sporto šakoje turinti rinktinė Europos čempionate dalyvaus penkioliktą kartą ir tikslas tik finalinis etapas. Kroatija nuo 2004 metų tik vieną kartą 2018 metais, kai čempionatas vyko Kroatijoje, nepateko į finalinį ketvertą.

Prancūzija yra viena iš tituluočiausių Europos rankinio rinktinių. Šiame čempionate jos galimybės vertinamos antroje vietoje po Danijos, o pilną 2022 m. rankinio Europos čempionato pasiūlą galima matyti čia. Ši rinktinė nuo 2008 m. tiesiog dominuoja visuose čempionatuose. Olimpinėse žaidynėse aukso medaliai iškovoti 2008 m., 2012 m. ir 2020m. o 2016 m. pasidabinta sidabro medaliais. Pasaulio čempionatuose aukso medaliai iškovoti 2009 m., 2011 m., 2015 m., 2017 m. Bronzos medaliai iškovoti buvo 2019 m., o 2021 m. rinktinė liko ketvirtoje vietoje. Per šį laikotarpį Europos čempionate aukso medalius pavyko iškovoti 2010 m. ir 2014 m. Įdomu tai, kad itin nesėkmingai susiklostė 2020 m. Europos čempionatas, kuriame Prancūzija liko vos 14 vietoje ir tai buvo prasčiausias rezultatas istorijoje.

Į stipriausių grupės dvejetą bandys įsibrauti Serbijos rinktinė, kuri didžiausias pergales pasiekė prieš daugiau nei 20 metų. Paskutiniai čempionatai klostosi labai nesėkmingai, 2020 m. Europos čempionate užimta tik 20-ta vieta, todėl skambių pergalių nereikėtų tikėtis.

D grupė – geras šansas Lenkijos rinktinei žengti tolyn

Grupės dalyvės: Vokietija, Austrija, Lenkija, Baltarusija

Lenkijos rinktinė 2020 m. Europos čempionate pasirodė tiesiog tragiškai ir užėmė tik 21-ą vietą. Galima sakyti, kad burtai, kurie lėmė, kad Lenkija grupėje varžysis su Vokietija, Austrija ir Baltarusija buvo sėkmingi. Vokietija yra grupės favoritė, tačiau tiek Austriją, tiek Baltarusiją Lenkija tikrai gali įveikti.

Vokietija yra šios grupės favoritė ir jai prognozuojamas patekimas į dešimtuką visame čempionate. 2016 m. Vokietija tapo Europos čempionais, o paskutiniame, 2020 m., čempionate užėmė 5-ą vietą.

Austrijai tai bus vos penktas Europos čempionatas ir geriausias rezultatas buvo užfiksuotas 2020 metais, kai pavyko užimti 8-ą vietą. Būtent didžiausia kova turėtų vykti grupėje tarp Lenkijos ir Austrijos.

Baltarusijai tai bus penktas čempionatas iš eilės ir visuose juose rezultatai labai stabilūs – 2014 metais iškovota 12-ta vieta, o 2016 m., 2018 m., 2020 m. užėmė 10-tą vietą.

E grupė – ar Europos čempionams Ispanijos rinktinei pavyks dar kartą apginti titulą?

Grupės dalyvės: Ispanija, Švedija, Čekija, Bosnija ir Hercegovina

Ispanijos rinktinė paskutiniu metu kiekviename čempionate kovoja tik dėl aukščiausių vietų. Ji 2020 m. Europos čempionate ne tik tapo čempione, bet ir apgynė 2018 m. iškovotus aukso medalius. 2016 m. ispanai iškovojo sidabro medalius ir tai reiškia, kad trijuose paskutiniuose Europos čempionatuose rinktinė žaidė finale. 2021 metų pasaulio čempionate ir olimpinėse žaidynėse Ispanija laimėjo bronzos medalius. Galima sakyti, kad tai E grupės favoritė, tačiau nereikia nuvertinti tituluočiausios Europos rankinio rinktinės – Švedijos.

Švedija pagal Europos čempionatuose iškovotus medalius yra pirmoje vietoje. Tačiau, atkreipti dėmesį reikėtų į tai, kad bene visos skambiausios pergalės buvo iškovotos daugiau nei prieš 20 metų. Švedija Europos čempionais tapo 1994 m., 1998 m., 2000 m. ir 2002 m. Nuo to laiko tik 2018 metais pavyko vėl iškovoti medalius, kai iškovoti buvo sidabro medaliai. Paskutiniame čempionate šveda užėmė 7-ą vietą, o 2021 metų pasaulio čempionate antrą, kas tikrai maloniai nuteikia prieš artėjantį čempionatą.

Kai grupėje žaidžia Ispanija ir Švedija, patekti į kitą etapą šansų kitoms rinktinėms beveik nelieka. Bosnija ir Hercegovina čempionate per visą istoriją dalyvaus tik antrą kartą ir tai akivaizdi grupės autsaiderė. Čekija per visą istoriją nėra iškovojusi nei vieno medalio jokiuose čempionatuose, o 2018 metais užimta 6-ta vieta buvo aukščiausias pasirodymas. Deja, bet šiais metais pakartoti kažką panašaus bus per daug sunku.

F grupė – ar Lietuvos rinktinei pavyks iškovoti pergalę?

Grupės dalyvės: Lietuva, Norvegija, Rusija, Slovakija

Lietuva po 24 metų pertraukos pateko į Europos čempionatą, kuriame kiekvienos rungtynės jau bus didelis laimėjimas ir nauja patirtis žaidėjams. Atsižvelgiant į tai, kokie varžovai yra kitose grupėse, galima sakyti, kad su burtais Lietuvos rinktinei pasisekė. Mūsiškiams reikės žaisti su Slovakija, kuri yra viena iš šeimininkių, tačiau Norvegija ir Rusija nėra tokios tituluotos komandos, kaip pavyzdžiui, E grupėje esančios Ispanija ir Švedija.

Norvegijai prognozuojama aukšta vieta čempionate ir yra be abejonių laikoma grupės favoritė. 2020 m. čempionate rinktinei pavyko iškovoti bronzos medalius, o 2017 m. ir 2019 m. pasaulio čempionatuose buvo iškovoti sidabro medaliai.

Rusija paskutiniu metu aukštais rezultatais pasigirti negali, 2020 m. Europos čempionate buvo užimta tik 22-ta vieta, o 2021 m. pasaulio čempionate – 14-ta vieta. Namuose žaidžianti Slovakijos rinktinė paskutinį kartą Europos čempionate žaidė tik 2012 m. ir užėmė 16-ą vietą. Ši rinktinė bus palaikoma savų sirgalių ir tai taps vieninteliu jos pliusu.

2021 m. moterų pasaulio rankinio čempionatas

Gruodžio mėnesį vyksta ir moterų pasaulio rankinio čempionatas Ispanijoje, kuriame rinktinės žaidžia antrame etape. Gruodžio 15 d. prasideda ketvirtfinaliai, o finalas vyks gruodžio 19 d., sekmadienį. Šiuo metu stipriausios pasaulio moterų rinktinės – Ispanija, Norvegija, Rusija, Nyderlandai, Brazilija pirmauja savo grupėse ir turi gerus šansus patekti į ketvirtfinalį.

2019 metų pasaulio čempionato finale Nyderlandų moterų rinktinė vos vienu tašku 30:29 nugalėjo Ispanijos rinktinę, kuriai tai buvo geriausias pasirodymas per visą istoriją. Yra tikimybė, kad šios rinktinės šių metų pasaulio čempionate susitiks viename iš pusfinalių. Bus labai įdomu stebėti ar namuose žaidžianti Ispanijos rinktinė atsirevanšuos prieš vieną iš stipriausių pasaulio rankinio rinktinių. Nyderlandų moterų rinktinė paskutiniuose trejuose pasaulio čempionatuose iškovojo medalius.

Related Posts

2 thoughts on “2022 m. Europos rankinio čempionato prognozės — 7bet.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.