Krepšininkų traumos, Arvydas Sabonis 7bet sporto lažybos
Krepšinis

Dažniausiai pasitaikančios krepšininkų traumos: kokios jos?

Mes labai mylime krepšinį, bet profesionalus sportas, ne išimtis ir krepšinis, turi savo grožio kainą. Didžiausias sportinio aparato trikdis, žinoma, yra traumos. Kas jau kas, bet aš šioje srityje esu tikras specialistas – pradėjęs nuo elementarių čiurnos traumų lipau karjeros laiptais iki kelio ir nugaros problemų. Laimei, žmona – kineziterapeutė, padedanti ir leidžianti suprasti sveikatos problemų niuansus, tad dabar papasakosiu, kokios yra dažniausios krepšininkų traumos.

Čiurnos traumos

Klasikų klasika. Krepšininkas su bent kartą nepatempta čiurna karjeroje, turbūt, neegzistuoja. Štai kodėl šiais laikais krepšinio komandos nebeįsivaizduoja sėkmingo savo darbo be kineziterapeutų, o krepšininkai – be sportinių teipų.

Krepšinis – labai dinamiškas sportas su kontaktu, daug krypčių keitimų ir šuolių, tad įvairių laipsnių čiurnų patempimai būna nuolat, o po pirmo rimtesnio čiurnos pasukimo sąnarys pasidaro laisvesnis ir dar dažniau yra linkęs traumuotis.

Krepšininkų traumos Jason Tatum 7bet sporto statymai

Per sportbačius nematote, bet dažnas krepšininkas po kojinėmis būna suteipuotas, kas leidžia sutvirtinti sąnarį ir net žaisti su ryškesniu patempimu.

Visgi ne visada čiurnos traumos būna tokios lengvos. Jei pažiūrėsime į Eurolygos žaidėjų traumas ir praleidžiamas rungtynes, čiurnos traumos vis dar yra dažnas trikdis.

Rankų srities traumos

Krepšinis žaidžiamas su rankomis, tad normalu, jog ir traumos čia yra dažnos. Turbūt dažniausiai pasitaikantys sužeidimai – rankos pirštų traumos.

Dažnas dar vaikystėje kieme esate, kaip sakoma, suduręs pirštą į kamuolį. Skauda. O profesionaliame sporte greičiai yra žymiai didesni, o taip pat ir smūgiai.

Paul George traumų sąrašas 7bet sporto lažybos

Tai lemia ne tik užlenkiamus pirštus, bet ir išnirimus, o kartais ir lūžius. Irgi, jeigu akyliau pastebėtumėte, dažnas krepšininkas ant kai kurių pirštų yra į užsiviniojęs į pleistrą panašų teipą.

Taip pat ir plaštakos traumos – visi metimai seka iš riešo, o jei atsiranda po kontakto patempimas ir įsimeta uždegimas, tai apsunkina žaidimo kokybę. Tad dar sykį pasikartosiu, šiuolaikinis profesionalus krepšinis nėra įsivaizduojamas be kineziterapeutų.

Nenutolstant nuo rankų srities, tikrai tarp Eurolygos žaidėjų esate matę įdomiai suteipuotus pečius. Petys – labai kompleksinė kūno vieta, reikalaujanti didelės priežiūros, tad krepšininkai, norėdami sutvirtinti vietą, paprašo kineziterapinio teipo. Žinoma, ne visada jie gelbsti ir dėl to seka praleidžiamos rungtynės.

Pakinklio sausgyslės trauma

Per pastaruosius dešimtmečius krepšiniui sparčiai greitėjant, vis dažniau girdime apie šio tipo traumą. Ilgai dar turbūt nepamiršime Wade‘o Baldwino traumos Eurolygos ketvirtfinalyje prieš Atėnų „Panathinaikos“, kas galiausiai tapo svarbiu faktoriumi PAO žygyje link titulo.

Būtent tokią sprogstamąją jėgą turintys žaidėjai kaip W.Baldwinas ar Kauno „Žalgiryje“ žaidęs Isaiah Tayloras yra to stiliaus krepšininkai, kuriuos dažniausiai persekioja pakinklio sausgyslės traumos.

Pirmą kartą krepšininkui patempus pakinklio sausgyslę jaučiamas diskomfortas judėti, kuris riboja veiksmus aikštėje ir neleidžia parodyti visų greičio savybių, o tai yra ir stipriai pasikartojanti trauma. Dažnai žaidėjus rimtesni patempimai iš rikiuotės išveda ir mėnesiui.

Nugaros problemos

Jei pakinklio sausgyslės trauma turi specifinius žaidėjus, tai taip pat ir nugaros problemos daugiau gaudo aukštaūgius. Puikiai visi prisimename, kiek rungtynių dėl to per karjerą praleisdavo broliai Lavrinovičiai.

Šiuolaikinė medicina stipriai žengia į priekį ir vis dažniau krepšininkų nugaros problemos neišveda iš rikiuotės su skiriamais atitinkamais medikamentais. Vis dėlto slankstelių spaudimas nervams yra ilgalaikė trauma, kuri lydės visą gyvenimą.

Tokiais atvejais krepšininkai privalo vykdyti nuolatinę priežiūrą ir daryti specialius pratimus, bet net ir tai ne visada apsaugos nuo staiga atsirandančio skausmo, kuris kartais gali taip pakirsti, jog sunkiai atsistosi.

Tokiais atvejais krepšininkai per kelias dienas yra pastatomi ant kojų su lašelinėmis, bet ilgainiui tokie priepuoliai kartojasi, o tai reiškia, jog nervai vis labiau yra spaudžiami. Tai galiausiai gali privesti prie operacijos, kas profesionalų krepšininką ne tik ilgam išveda iš rikiuotės, bet ir kelia abejonių dėl tolimesnės karjeros.

Galime prisiminti Donato Motiejūno situaciją Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) ir po to įdėtą darbą, grįžtant į buvusį lygį, ar Mareko Blaževičiaus nugaros operaciją jauname amžiuje, kas stipriai kirto per jo talentą. Nuolatiniai šuoliai, sprintai ir kontaktas krepšininkus priveda prie nugaros problemų.

Sumušimai

Pradėjome su klasika ir užbaikime su klasika. Čia – kontaktinis sportas ir retai Eurolygos žaidėjas, kai taip lygoje išaugęs fiziškumo lygis, po mačo namo grįžta be hematomos, ar, paprasčiau sakant, mėlynės.

Visgi gerai, jei tai baigiasi paprastu sumušimu ir užtenka pašaldyti skaudančią vietą. Kartais tie sumušimai gali baigtis ir liūdniau.

Pastarųjų metų vienas liūdniausių atvejų – Serbijos rinktinės puolėjo Boriša Simaničiaus nelaimė 2023 m. pasaulio čempionate. Tuomet serbas praleido smūgį į krūtinę, kas lėmė prarastą inkstą. Bet būna ir paprastesnių, ne tokių žiaurių atvejų, kai sumušimai išima krepšininką iš rikiuotės bent vienoms rungtynėms.

Turbūt išvardinau einamiausias krepšininkų traumas, kurias dažnai perskaitome žaisdami krepšinio „Fantasy“ žaidimus. Visgi traumų formų būna įvairių ir, deja, jos yra pakankamai dažnos. Kitas mano tekstas – ne silpnų nervų skaitytojams. Parankiosiu pačias žiauriausias traumas krepšinyje

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *