Prancūzijos „Ligue 1”
Futbolas

Prancūzijos „Ligue 1“ 2024-25 m. – apžvalga, tvarkaraštis, žaidėjų perėjimai ir prognozės

Ilgasis didžiųjų Europos futbolo lygų sezonas prasideda. Pirmus turus sužaidė Anglijos, Ispanijos, Vokietijos, Italijos lygos, taip pat prasidėjo ir Prancūzijos „Ligue 1”. Rugpjūčio 16 d. vyko atidarymo rungtynės, kuriose „PSG“ išvykoje 4:1 įveikė „Le Havre“ klubą. 84-ą minutę rezultatas dar buvo 1:1, tačiau per penkias minutes Paryžiaus komandos žaidėjai sugebėjo įmušti tris įvarčius – titulo gynyba oficialiai prasidėjo. Susipažinkite su Prancūzijos „Ligue 1” apžvalga, tvarkaraščiu, žaidėjų perėjimu ir prognozėmis iš arčiau.

Prancūzijoje, kaip ir Vokietijos „Bundesliga“ 2024-25 m. sezone varžosi 18 komandų. Paskutines dvejas vietas užėmusios ekipos iš karto krenta į „Ligue 2”, o 16-oje vietoje likęs klubas dėl išlikimo „Ligue 1” žaidžia dviejų rungtynių seriją. Praėjusiame sezone „Metz“ liko šešiolikti, tačiau seriją pralaimėjo „Saint-Etienne“ komandai, kuri į „Ligue 1” sugrįžta po dviejų metų pertraukos. Vos po metų pertraukos sugrįžta „Auxerre“ ir „Angers“, kurios pakeitė iškritusias „Lorient“ ir „Clermont“.

Prancūzijos lyga vasarą patyrė didelį nuostolį – iš „PSG“ į Ispanijos „La Liga“ persikėlė ryškiausia šalies žvaigždė – Kylian Mbappe. Nors gerai žinomų pavardžių, ypač „PSG“ komandoje dar yra, K. Mbappe su savimi pasiėmė ir didelį žiūrovų dėmesį. Galima neabejoti, kad lygos susidomėjimą ir toliau palaikys „PSG“ komanda. Šio klubo sudėties vertė siekia 873,50 mln. eurų, kai tuo tarpu antroje vietoje „AS Monaco“ turi surinkusi sudėtį, kuri vertinama vos 339,20 mln. eurų. Palyginus su kitais didžiaisiais Europos futbolo vietiniais čempionatais, Prancūzijoje be „PSG“ komandos turi mažiausius biudžetus – net ir 2024-25 m. Italijos „Serie A“ klubai turi daugiau pinigų.

2024-25 m. sezoną septynios komandos pasitiko su naujais treneriais. „Reims“, Marselio „Olympique“, „Nice“, „LOSC Lille“, „Lens“, „Le Havre“ bei „RC Strasbourg“ tarpsezoniu buvo priverstos imtis permainų. Du treneriai lieka dirbti „Ligue 1” – Frank Haise iš „Lens“ keliasi į „Nice“, o Luka Elsner iš „Le Havre“ į „Reims“. Italas Francesco Farioli iš „Nice“ keliasi į Amsterdamo „Ajax“. Keturi Prancūzijos „Ligue 1” klubai varžysis atnaujinto formato UEFA Čempionų lygoje.

2024-25 m. Prancūzijos „Ligue 1“ tvarkaraštis

Kadangi „Ligue 1” žaidžia 18, o ne 20 komandų, tai ir tvarkaraštis šiek tiek trumpesnis. Taip pat, Prancūzijoje bus žiemos pertrauka, kuri truks nuo gruodžio 15 d. iki sausio 5 d. Palyginimui, Anglijos „Premier“ lygos tvarkaraštis kur kas ilgesnis, o ir žiemos pertraukos Anglijoje nebėra. Žemiau galite matyti visas Prancūzijos „Ligue 1” 2024-25 m. sezono datas:

  • Rugpjūčio 16 d. – Prancūzijos „Ligue 1“ 2024-25 m. sezono pradžia
  • Liepos 1 d. – rugpjūčio 30 d. – vasaros perėjimų langas
  • Rugsėjo 2 – 10 d., spalio 7 – 15 d., lapkričio 11 – 19 d., kovo 17 – 25 d. – rinktinių pertraukos
  • Gruodžio 15 d. – sausio 5 d. – žiemos pertrauka
  • Sausio 1 d. – vasario 3 d. žiemos perėjimų langas
  • Gegužės 4 d. – „Coupe de France“ finalas
  • Gegužės 18 d. – Prancūzijos „Ligue 1“ 2024-25 m. sezono pabaiga

Žaidėjų perėjimai – kas paliko „Ligue 1“, nauji žaidėjai Prancūzijoje ir kas pakeitė vietinius klubus

Kylian Mbappe iš Prancūzijos išvyko be jokių didelių išpirkų. Pasibaigė puolėjo kontraktas su „PSG“ ir laisva valia galėjo rinktis bet kurį klubą. Dėl to, K. Mbappe šią vasarą nefigūruoja tarp jokių brangiausių perėjimų. „LOSC Lille“ buvo ta komanda, kuri vasarą užfiksavo brangiausią Prancūzijos „Ligue 1” pardavimą – už 62 mln. eurų Mančesterio „United“ klubui buvo parduotas Leny Yoro. Tam pačiam „United“ klubui „PSG“ už 50 mln. eurų pardavė 23-erių urugvajietį Manuel Ugarte. Kiti brangiausi pardavimai siekia apie 20 mln. eurų.

Nieko keisto, kad atsisveikinę su K. Mbappe, daugiausiai pinigų išleido būtent „PSG“. Už tris žaidėjus buvo sumokėta 160 mln. eurų, brangiausias pirkinys – 19-metis portugalas Joao Neves, už kurį „Benfica“ komandai sumokėta 59,92 mln. eurų. Nemažai išsileido ir Liono „Olympique“ – klubas įsigijo net dešimt žaidėjų, už kuriuos sumokėta 140 mln. eurų. Brangiausias pirkinys – 28-erių Moussa Niakhate iš „Nottingham Forest“ už 31,90 mln. eurų.

85 mln. eurų išleido Marselio „Olympique“ – kol kas atrodo, kad labiausiai pasiteisinęs pirkinys yra 22-erių Mason Greenwood. Už jį Mančesterio „United“ buvo sumokėta 26 mln. eurų. Puolėjas jau spėjo įmušti penkis įvarčius ir rugsėjo pradžioje yra rezultatyviausias „Ligue 1” žaidėjas. Už 25 mln. eurų iš „Lens“ buvo įsigytas 21-erių Elye Wahi.

Brangiausią pirkinį Prancūzijoje taip pat atliko „PSG“. Už 50 mln. eurų iš „Stade Rennais FC“ buvo įsigytas Desire Doue. Verta pažymėti, kad „Stade Rennais FC“ vasarą užsidirbo solidžius pinigus – už 23 mln. eurų „AS Roma“ buvo parduotas Enzo Le Fee, už 20 mln. ir 15 mln. į „Bayer“ išvyko Martin Terrier bei Jeanuel Belocian. Iš viso klubas atliko pardavimų už 135 mln. eurų, patys išleido 78,3 mln. eurų. Žemiau pagal „Transfermarkt“ duomenis galite matyti visus brangiausius žaidėjų perėjimus – kas atvyko į Prancūziją, kas išvyko, o kurie žaidėjai pakeitė „Ligue 1” klubus.

Futbolininkai atvykę į Prancūzijos „Ligue 1“

Futbolininkas Klubas Perėjimo suma Atvyksta iš
Joao Neves „PSG“ 59,92 mln. eurų „Benfica“
Willian Pacho „PSG“ 40 mln. eurų „Eintracht“
Moussa Niakhate Liono „Olympique“ 31,90 mln. eurų „Nottingham Forest“
Ernest Nuamah Liono „Olympique“ 28,50 mln. eurų „RWDM“
Mason Greenwood Marselio „Olympique“ 26 mln. eurų Mančesterio „United“
Orel Mangala Liono „Olympique“ 23,40 mln. eurų „Nottingham Forest“
George Ilenikhena „AS Monaco“ 18,75 mln. eurų „Royal Antwerp“
Albert Gronbaek „Stade Rennais FC“ 15 mln. eurų „Boda/Glimt“
Said Benrahma Liono „Olympique“ 14,40 mln. eurų „West Ham United“
Ismael Kone Marselio „Olympique“ 12 mln. eurų „Watford“
Thilo Kehrer „AS Monaco“ 11 mln. eurų „West Ham United“
Mikayil Faye „Stade Rennais FC“ 10,30 mln. eurų „FC Barcelona“
Jordan Teze „AS Monaco“ 10 mln. eurų „PSV“
Matias Fernandez-Pardo „LOSC Lille“ 10 mln. eurų „KAA Gent“
Glen Kamara „Stade Rennais FC“ 10 mln. eurų „Leeds“
Carlos Andres-Gomez „Stade Rennais FC“ 10 mln. eurų „Salt Lake“

Futbolininkai išvykę iš Prancūzijos „Ligue 1“ 

Futbolininkas Klubas Perėjimo suma Atvyksta iš
Leny Yoro Mančesterio „United“ 62 mln. eurų „LOSC Lille“
Manuel Ugarte Mančesterio „United“ 50 mln. eurų „PSG“
Enzo Le Fee „AS Roma“ 23 mln. eurų „Stade Rennais FC“
Khephren Thuram „Juventus“ 20,60 mln. eurų „Nice“
Youssouf Fofana „AC Milan“ 20 mln. eurų „AS Monaco“
Martin Terrier „Bayer“ 20 mln. eurų „Stade Rennais FC“
Jake O‘Brien „Everton“ 19,50 mln. eurų Liono „Olympique“
Iliman Ndiaye „Everton“ 18 mln. eurų Marselio „Olympique“
Logan Costa „Villarreal“ 18 mln. eurų „FC Toulouse“
Mohamed Camara „Al-Sadd SC“ 16,50 mln. eurų „AS Monaco“
Hugo Ekitike „Eintracht“ 16,50 mln. eurų „PSG“
Vitinha „Genoa“ 16 mln. eurų Marselio „Olympique“
Ismaila Sarr „Crystal Palace“ 15 mln. eurų Marselio „Olympique“
Jeanuel Belocian „Bayer“ 15 mln. eurų „Stade Rennais FC“
Matteo Guendouzi „Lazio“ 13 mln. eurų Marselio „Olympique“
Maxime Esteve „Burnley“ 12 mln. eurų „Montpellier HSC“
Sekou Mara „Strasbourg“ 12 mln. eurų „Southampton“
Sebastian Nanasi „Strasbourg“ 11 mln. eurų „Malmo FF“
Benjamin Bourigeaid „Al-Duhail SC“ 10 mln. eurų „Stade Rennais FC“

Futbolininkai pakeitę Prancūzijos „Ligue 1“ komandas

Futbolininkas Klubas Perėjimo suma Atvyksta iš
Desire Doue „PSG“ 50 mln. eurų „Stade Rennais FC“
Elye Wahi Marselio „Olympique“ 25 mln. eurų „RC Lens“
Matvey Safonov „PSG“ 20 mln. eurų „Krasnodar“
Georges Mikautadze Liono „Olympique“ 18,50 mln. eurų „FC Metz“
Christian Mawissa „AS Monaco“ 16 mln. eurų „Toulouse“
Lamine Camara „AS Monaco“ 15 mln. eurų „FC Metz“
Bamo Meite Marselio „Olympique“ 10,50 mln. eurų „FC Lorient“
Mamadou Sarr „Strasbourg“ 10 mln. eurų Liono „Olympique“
Matthis Abline „FC Nantes“ 10 mln. eurų „Stade Rennais FC“

Prancūzijos „Ligue 1“ favoritai – ar „PSG“ susilauks pasipriešinimo?

Nuo 2012-13 m. „PSG“ laimėjo dešimt čempionatų iš dvylikos. Akivaizdu, kas šiuo metu dominuoja Prancūzijoje, tačiau tai dar nereiškia, kad visi laimėti titulai buvo be pasipriešinimo. Praėjusiais metais „PSG“ laimėjo surinkę 76 taškus ir „AS Monaco“ aplenkę 9 taškais. Sezonas buvo tikrai solidus, vos du pralaimėjimai, tačiau net 10 rungtynių baigėsi lygiosiomis. 2022-23 m. „PSG“ surinko 85 taškus ir „RC Lens“ aplenkė vos vienu tašku. 2021-22 m. titulas iškovotas užtikrintai – 86 taškai ir 15 taškų skirtumu aplenktas Marselio „Olympique“ klubas.

Kaip matote, paskutinius trejus metus antrą vietą užimdavo vis kita komanda. Iš karto kyla klausimas, kas šiais metais duos didžiausią pasipriešinimą Paryžiaus ekipai. Jeigu reikėtų įvardinti pirmąjį trejetą, kuris bus po 2024-25 m. sezono, jis turėtų būti „PSG“, „AS Monaco“ ir Marselio „Olympique“. Praėjusiais metais „Olympique“ užėmė vos aštuntą vietą, tačiau vasarą atliko gerų ėjimų, kas juos turėtų sugrąžinti į pirmąsias vietas. Susipažinkime su „PSG“ ir dvejomis pagrindinėmis varžovėmis iš arčiau.

Paryžiaus „Saint-Germain“

Net ir praradus Kylian Mbappe, „PSG“ išlieka ryškūs „Ligue 1” lyderiai. Komandos sudėties vertė beveik trigubai didesnė už artimiausius varžovus, todėl nieko keisto, kad iš Paryžiaus komandos yra laukiama tik titulo ir daugiau nieko. Neapgintas titulas būtų didelis fiasko – net jeigu kitoms komandoms pavyks išlaikyti intrigą iki paskutinių turų, čia jau bus galima laikyti jų laimėjimu.

„PSG“ naująjį sezoną pasitinka gana ambicingai. Sudėtyje vos vienas žaidėjas sulaukęs 30-ties – kapitonas Marquinhos. Čia yra daug jaunų ir alkanų žaidėjų, kurie išvykus K. Mbappe, gaus proga dar labiau atsiskleisti ir parodyti save. Išskirti galima 18-metį Warren Zaire-Emery, 19-metį naujoką Joao Neves, 22-erių Nuno Mendes bei Bradley Barcola, kuris per pirmas trejas rungtynes jau įmušė keturis įvarčius. Komandoje yra net 19 žaidėjų, kuriems 25-eri arba jaunesni. Branduolys „PSG“ ateičiai suburtas.

Veteranų trūkumas gali pasijausti svarbiose rungtynėse, pavyzdžiui, rungtyniaujant Europoje. Šiemet UEFA Čempionų lygos tvarkaraštis bus daug sudėtingesnis nei anksčiau, kadangi reikės žaisti su aštuoniais skirtingais varžovais, o „PSG“ pagal klubų koeficientus, gavo vieną sunkiausių tvarkaraščių. Tačiau, žvelgiant į vietinį čempionatą, jaunimas turėtų nesunkiai dar kartą atvesti „PSG“ į Prancūzijos „Ligue 1” viršūnę.

Monako „AS Monaco“

„AS Monaco“ demonstruoja gana stabilius rezultatus. Per paskutinius ketverius metus, tris kartus buvo patekta į pirmąjį trejetą, praėjusiame sezone užimta antroji vieta. Tačiau, prie to nemažai prisidėti galėjo tai, jog 2022-23 m. sezone buvo užimta vos šeštoji vieta ir praėjusiais metais „AS Monaco“ nežaidė Europoje, todėl galėjo koncentruotis tik į vietinius mačus. Šiais metais krūvį reikės pasiskirstyti tarp „Ligue 1” ir kur kas sudėtingesnės UEFA Čempionų lygos.

Vasarą buvo atlikta nemažai ėjimų, įsigyti šeši nauji žaidėjai. Didžiausia investicija į vos 17-metį George Ilenikhena. Už jaunąjį puolėją „Royal Antwerp“ klubui sumokėta beveik 19 mln. eurų. Įsigytas ir jaunas gynėjas – už 19-metį Christian Mawisa sumokėta 16 mln. eurų. Komandoje neliko dviejų svarbių žaidėjų – Youssouf Fofana bei Mohamed Camara. Saugai buvo parduoti „AC Milan“ bei „Al-Sadd SC“ klubams.

Monako sudėtis panaši į „PSG“ tuo, kad čia vyriausias žaidėjas 29-erių Takumi Minamino. Sudėtyje yra tiek ypač jaunų, tiek jau link savo piko einančių futbolininkų, tačiau talento lygis kur kas mažesnis nei Paryžiuje. Vietiniam čempionatui sudėtis tikrai solidi, tačiau galvojant apie sėkmę Europoje – to bus per mažai. Didelė tikimybė, kad „AS Monaco“ sezoną Europoje užbaigs po reguliaraus sezono ir tuomet galės koncentruotis į „Ligue 1”. Nepamatyti komandos pirmajame trejetuke būtų staigmena.

Marselio „Olympique“

Marselio klubas turėjo tragišką 2023-24 m. sezoną. „Ligue 1” užimta vos aštunta vieta, kas reiškia, jog šiame sezone „Olympique“ nežais Europoje. Toks rezultatas privedė prie permainų. Vasarą buvo parduoti net septyni žaidėjai, nemažai pinigų investuota į naujokus. Dvejiems žaidėjams išleista 51 mln. eurų. Vienas iš pirkinių galima sakyti, kad jau pasiteisino – Mason Greenwood po trejų sužaistų rungtynių yra įmušęs penkis įvarčius ir šiuo metu yra rezultatyviausias „Ligue 1” žaidėjas.

Jaunų žaidėjų sudėtyje yra, bet didžiausią vertę turintys futbolininkai yra naujokai E. Wahi ir M. Greenwood bei jau savo piką pasiekę 30-metis Chancel Mbemba, 27-erių Amine Harit, 31-erių Geoffrey Kondobia, 29-erių Valentin Rongier. „Olympique“ nuomos pagrindais pavyko gauti solidžius papildymus – Pierre-Emile Hojberg iš „Tottenham“ bei Valentin Carboni iš „Inter“.

Turint omenyje, kad Marselio klubas nežais Europoje ir galės koncentruotis tik į „Ligue 1”, didelė tikimybė, jog komandą pamatysime pirmajame trejetuke ir nebūtų keista, jeigu pavyktų aplenkti „AS Monaco“ bei užimti antrą vietą. „RC Lens“, „Lille“ bei Liono „Olympique“ galima paminėti kaip pagrindinius konkurentus, tačiau Marselio klubas turi daugiausiai kozirių, o solidi sezono pradžia tik patvirtina, kad šią komandą galima laikyti pagrindine „PSG“ varžove.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *