Geriausios vietos Skateboardingui
Uncategorized

Geriausios vietos pasaulyje Skateboardingui: Apžvalga ir gidas

Riedlenčių sportas, geriau žinomas kaip skate‘inimas, kadaise buvo tik nišinė subkultūra. Tačiau riedlentininkai ir riedlentininkės varžosi net olimpiadoje, o kompiuterinį žaidimą „Skate“ turbūt bandė beveik kiekvienas. Dabar važinėjimasis su lenta yra hobis milijonams vyrų, moterų, berniukų ir mergaičių iš įvairių visuomenės sluoksnių kiekviename kontinente. Tiek Lietuvoje, tiek kitose pasaulio vietose riedlentininkai gali išbandyti savo įgūdžius, tobulėti bei pabūti kultūros dalimi. 

Šiame gide apžvelgsime keletą garsiausių skate’inimo vietų pasaulyje bei supažindinsime jus su karščiausiais riedlenčių kultūros taškais Lietuvoje.

Venice Beach Skatepark, Los Andželas, JAV

Geriausios vietos Skateboardingui

Los Andželo Venice Beach yra laikomas šiuolaikinės riedlenčių sporto kultūros Meka. 

Būtent čia, saulėtoje Ramiojo vandenyno pakrantėje, maždaug XX a. 7-ajame dešimtmetyje riedlentininkų grupė „Z-Boys“ pradėjo naują madą su savadarbėmis lentomis. Per keliolika metų ji tapo pasaulinio lygio kultūriniu fenomenu.

Vietą garsina ir tai, kad čia klesti kūno, sporto kultas ir susirenka galybė bendraminčių, jaunimo. „Venice Beach“ riedlenčių parke visada įmanoma pamatyti aukšto lygio sportininkų(-ių).

Dar 2009 m. atidarytas parkas yra kone kiekvieno riedlentininko rojus. Juk jis įsikūręs vos už poros žingsnių nuo auksinių smilčių ir banguojančio okeano. Maždaug 1,500 kvadratinių metrų ploto riedlenčių yra daug rampų, nuolydžių, „rail‘ų“. Erdvė pritaikyta visiems įgūdžių lygiams – nuo pradedančiųjų iki profų.

Šis parkas toks ypatingas dėl savo istorinės reikšmės ir didžiulės bendruomenės. Be to, vaizdas, matomas iš parko, kai saulė leidžiasi į okeaną – vienas gražiausių visoje angelų miesto apylinkėje.

MACBA, Barselona, Ispanija

Barselona yra vienas iš gyvybingiausių, jaunatviškiausių bei labiausiai gatvės meną ir gatvės kultūrą mylinčių didmiesčių Europoje. 

Barselonos šiuolaikinio meno muziejus (Museu d’Art Contemporani de Barcelona arba MACBA) tapo legendine riedlenčių mylėtojų vieta Europoje. Beveik Katalonijos sostinės centre įsikūrusi MACBA yra visų regiono ir Pietų Europos lentų mėgėjų traukos centras. Čia yra daug lygių atbrailų, laiptų šuoliams, erdvės įsibėgėjimui ir ne tik.

Čia įprasta matyti tiek vietinius, tiek užsieniečius riedlentininkus. Be to, MACBA daug kas filmuoja savo klipus, montažus.

Reikėtų nepamiršti, kad MACBA nėra vienintelė vieta, kur Barselonoje galima gerai važiuoti su riedlente. Šalia rasite Parallel ir Sants stotį, kuriose yra ir kitokių 

Burnside Skatepark, Portlendas, JAV

Joks sąrašas apie riedlenčių parkus negalėtų būti pilnas, jei nepaminėtume šio legendinio objekto. Burnside riedlenčių parkas Oregono valstijos, Portlendo mieste yra unikalus, nes jį pastatė ir įkūrė patys sporto entuziastai.

Tai yra DIY arba pasidaryk-pats stiliaus kūrinys, kuris įrengtas labai urban stiliaus vietoje, tiesiog po tiltu. Metams bėgant, Burnside Skatepark iš pogrindinės subkultūros atstovų susirinkimo vietos tapo bene karščiausiu riedlentininkų tašku Šiaurės Vakarų JAV. 

Parke yra sudėtingų perėjimų, aštrių posūkių ir statesnių vertikalių sekcijų, todėl jį mėgsta labiau įgudę riedlentininkai. Kadangi Burnside buvo sukurtas be jokio oficialaus leidimo, jis spinduliuoja maištinga energija, kuri ir šiandien tebėra aktuali sporto bendruomenei.

Geriausios vietos važinėtis riedlente Lietuvoje

Nors norint važinėtis riedlente ir mokytis triukų nebūtina vykti į parką, tokių Lietuvoje taip pat yra gana nemažai. 

LTRF Skatepark – uždaro tipo riedlenčių parkas Lietuvoje, įsikūręs Savanorių pr. 176C, Vilniuje. Taip pat yra ir „Boardsports“ parkas – Plytinės g. 17b. 

Atvirų parkų galima rasti didžiausiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kitur.

Vienas iš sėkmingiausių pastarųjų metų skate sporto atstovų – RED BULL atletas Madars Apse išskyrė tris vietas:

  • Riedlenčių parkas Fabijoniškėse, Vilniuje;
  • Kaune, prie BLC verslo centro, „Vienybės aikštėje“, kur yra daugybė urban tipo objektų, padedančių daryti triukus bei veikiančių kaip kliūtis;
  • Palangos pajūryje.

Vilniuje taip pat galima vykti: prie Baltojo tilto, į V. Kudirkos aikštę, prie LNOBT, kur renkasi daug įvairaus amžiaus riedlenčių kultūros mėgėjų.

Kaune yra riedlenčių parkai: Santakos parke, prie Kalniečių parko ir Neries krantinėje, kur daug jaunų riedlentininkų, triukinius paspirtukus naudojančių ir net BMX dviračiais riedančių žmonių.

Klaipėdoje vienas iš geriausių riedlenčių parkų yra Laukininkų g. 26 („Sajūdžio“) bei „Danės Skate Plaza“ prie Danės upės kranto, priešais nuostabųjį „Jono“ kalnelį. 

Paprasta paieška Google leis greitai rasti smagiausius pasivažinėjimo ir bendraminčių taškus jūsų mieste.

O ar būtina vykti į parką, jei norite išmėginti riedlentę ar norite surasti bendraminčių?

Jei turite lentą, norite save išbandyti, nufilmuoti klipą ar surasti bendraminčių, nebūtina skubėti į didžiausius parkus bei karščiausius taškus.

Reikia nepamiršti, kad riedlenčių sportas yra alternatyviosios, pogrindžio kultūros dalis. Tai naujos kartos, urban sporto šaka, tad ją propaguoti galima visur. Svarbu įvertinti ar erdvė turi kliūčių, rampų, lygių bei nelygių paviršių derinį ir gali sukelti iššūkį.

Jei jums būtų smagu joje važiuoti ir galėtumėte patirti iššūkį, tai tokios vietos nevertėtų praleisti. Riedlenčių sportui tinka: požeminės perėjos, parkingo garažai, pusiau apleistų pastatų teritorijos, parkai, skverai, daug kitų. Gali būti, jog idealią zoną triukams bei geram laikui praeinate kiekvieną dieną…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *