Vokietijos BBL
Krepšinis

Vokietijos BBL krepšinio lyga 2024-25 m. – komandų apžvalga, lietuviai ir prognozės

Rugsėjo 20 d. prasidėjo 2024-25 m. Vokietijos BBL sezonas, kuriame varžysis ne tik dvi Eurolygos komandos, bet ir du lietuviai – Einaras Tubutis bei Arnas Velička. Vokietija yra pavyzdys, kaip greitai gali augti krepšinio lygis. Atrodo dar visai neseniai šios lygos komandos buvo mažai kam žinomos, tačiau per paskutinius metus ne tik klubai gali pasigirti tam tikrais pasiekimais, bet ir Vokietijos krepšinio rinktinė, kuri 2023 m. tapo pasaulio čempione.

Vokietijos krepšinio lyga – „Bundesliga“ buvo įkurta 1966 metais. Lėverkuzeno „Bayer Giants“ kol kas yra sėkmingiausias klubas, lygos čempionais tapęs keturiolika kartų. Paskutinį kartą pavyko laimėti 1995-96 m. sezone. 2018-19 m. laimėjo „Pro B“ lygą, o po keturių metų „Pro A“, 2022-23 m. sezone iškrito į „Pro B“. Šiemet čempionų titulą gins Miuncheno „Bayern“ komanda, kuri praėjusiais metais lygą laimėjo šeštą kartą.

Vokietijos BBL naująjį sezoną pasitinka su įkrintamųjų formatu, kuris veikia lygiai taip pat kaip ir Eurolygoje. Iš viso čempionate varžysis 17 komandų, paskutinę vietą užėmusi ekipa iškris į „ProA“. Net dešimt komandų varžysis europiniuose turnyruose. Eurolygoje – „Alba“ ir „Bayern“, EuroCup – Hamburgo „Towers“ ir Ulmo „ratiopharm“, FIBA Čempionų lygoje – Kemnico „Niners“, Vechtos „Rasta“, „FIT/ONE Baskets“, taip pat FIBA Čempionų lygos atrankoje dalyvauja Bonos „Telekom Baskets“, kuri finale susikaus su Sasario „Dinamo“. FIBA Europos taurėje žais Liudvigsburgo „Riesen“ bei „Lowen“. Europos Šiaurės lygoje žais Bambergo „Baskets“.

Vokietijos BBL formatas ir tvarkaraštis

Vokietijos krepšinio lyga kartu su Prancūzijos LNB Elite pradėjo kovas anksčiausiai. Rugsėjo 21 d. prasidėjo ir LKL 2024-25 m. sezonas, o tiek Lietuvos, tiek ir Vokietijos čempionatų pabaiga numatyta birželio viduryje. Iš viso lygoje varžosi 17 komandų, kurios tarpusavyje sužais po du kartus. Praėjusius sezonus lygoje varžydavosi 18 komandų, šiemet šis skaičius yra sumažėjęs.

Įkrintamosios lygoje buvo pristatytos jau praėjusiais metais. 7 – 8 vietas užėmusios komandos sužaidžia tarpusavyje, laimėjusi komanda užima septintą vietą, o pralaimėjusi žaidžia su 9 – 10 komandų susitikimo laimėtoja. Praėjusiais metais 7 ir 8 vietas užėmė Bonos „Telekom Baskets“ ir Liudvigsburgo „Riesen“ – abi ekipos šias vietas buvo užėmusios ir po reguliaraus sezono pabaigos.

Vasario antroje pusėje būna žaidžiamas Vokietijos taurės finalas, šiemet niekas nesikeičia – finalo data išlieka ta pati, o pirmi atkrintamųjų raundai prasidės spalio 12 dieną. Miuncheno „Bayern“ Vokietijos taurės čempionais tapo tris kartus per paskutinius ketverius metus. Čia visos svarbiausios 2024-25 m. Vokietijos BBL sezono datos:

  • Rugsėjo 20 d. – reguliaraus sezono pradžia
  • Spalio 12 d. – Prancūzijos krepšinio taurės pradžia
  • Vasario mėn. antra pusė – Vokietijos krepšinio taurės finalas
  • Gegužės 11 d. – reguliaraus sezono pabaiga
  • Birželio 15 d. – Vokietijos BBL sezono pabaiga

Lietuviai Vokietijos BBL 2024-25 m. krepšinio lygoje

Vokietijos BBL 2024-25 m. sezone galėsime stebėti ir du lietuvius. Arnas Velička ir Einaras Tubutis praėjusiais metais varžėsi Lietuvos krepšinio lygoje. Abiem žaidėjams Vokietijos lyga yra gerai pažįstama. E. Tubutis čia rungtyniavo 2022-23 m. sezone, o A. Velička – 2021 m. bei 2022-23 m.

  • Arnas Velička

Lietuvis į Vilniaus „Rytą“ prieš 2023-24 m. sezoną persikėlė po sėkmingo pasirodymo Vokietijos BBL, kur atstovaudamas Kemnico „Niners“ per reguliaraus sezono rungtynes rinko po 10,1 taško ir net po 7,5 rezultatyvius perdavimus. Atstovaudamas Vilniaus komandai, per 22,3 min. rinko po 9,3 taškus ir 5,4 rezultatyvius perdavimus bei prisidėjo prie to, kad „Rytas“ taptų LKL čempionais.

Šiemet Arnas Velička rungtyniaus Braunšveigo „Lowen“, kurioje pradėjo 2021 m. sezoną. Praėjusiais metais „Lowen“ Vokietijos BBL užėmė 12-ą vietą ir nuo įkrintamųjų skyrė dvi pergalės. Šiemet komanda varžysis ir FIBA Europos taurėje.

  • Einaras Tubutis

Einaras Tubutis 2023-24 m. sezoną pradėjo Prancūzijoje, „Elan Chalon“ komandoje, tačiau vasario mėnesį prisijungė prie Mažeikių „M Basket“, kur buvo vienas svarbesnių žaidėjų. Vidutiniškai žaidė po 21 min., per kurias rinko po 7,7 taškus, 5,8 atkovotus kamuolius ir 10,2 naudingumo balus.

2024-25 m. sezone E. Tubutis sugrįžta į jau pažįstamą komandą – Frankfurto „Skyliners“, kuri praėjusiame sezone varžėsi antroje Vokietijos krepšinio lygoje – „Pro A“. Reguliariajame sezone užėmė ketvirtą vietą, bet pasiekė finalą, kur 0:2 nusileido „PS Karlsruhe“. Visgi, to užteko, kad klubas po metų pertraukos sugrįžtų į aukščiausią Vokietijos lygą.

2022-23 m. sezone E. Tubutis atstovaudamas „Skyliners“ rinko po 7,3 taškus ir 5,1 atkovotus kamuolius. Šių metų debiutinėse rungtynėse lietuvis surinko 17 taškų ir 9 atkovotus kamuolius bei prisidėjo prie to, kad 100:72 būtų įveiktas „Gottingen“ klubas.

Vokietijos BBL 2025 m. prognozės – ar bus įveiktos Eurolygos komandos?

Vokietijos BBL nuo 2017-18 m. sezono dominuoja Eurolygos komandos. Praėjusiame sezone net po keturių metų pertraukos čempionų titulą susigrąžino Miuncheno „Bayern“, 2020-2022 m. sezonais tris kartus iš eilės čempionais tapo Berlyno „Alba“, o 2022-23 m. buvo išimtis iš taisyklės – finale nežaidė nei viena Eurolygos komanda, o čempionais tapo reguliariajame sezone septintą vietą užėmę Ulmo „ratiopharm“ krepšininkai, kuriuos į priekį vedė dabar Eurolygoje rungtyniaujantis Yago dos Santos bei Bruno Caboclo.

Ar šiemet galime išvysti kažką panašaus? Ar ir toliau dominuos Eurolygos komandos? Pirmiausia, pradėti reikėtų nuo reguliaraus sezono. Jeigu pažvelgtume į paskutinius penkis metus, vos vieną kartą (praėjusiais metais) pirmas dvi vietas reguliariajame sezone užėmė „Bayern“ ir „Alba“. Tai rodo, kad Eurolygos klubai vietiniame čempionate turi pakankamai konkurencijos. Tuo pačiu, suprasdami, kad reikia žaidėjams skirti poilsio ruošiantis Eurolygos rungtynėms, į vietinį čempionatą pažiūrima kiek atmestinai.

2022-23 m. sezone „Alba“ pralaimėjo vos tris kartus, bet vis tiek užėmė antrą vietą, tuo tarpu „Bayern“ pralaimėjo net 9 kartus, tačiau tai nesutrukdė užimti trečios vietos. 2021-22 m. „Alba“ buvo pirmoje vietoje su 6 pralaimėjimais, „Bayern“ trečioje su 9, 2020-21 m. „Alba“ antroje vietoje su 6 pralaimėjimais, „Bayern“ su 10 pralaimėjimų ketvirtoje, o 2019-20 m. „Bayern“ pirmi su 2 pralaimėjimais, „Alba“ ketvirti su 5 pralaimėjimais.

Tarp Eurolygos klubų vis įsimaišydavo kuri nors kita komanda – Liudvigsburgo „Riesen“, Oldenburgas, Bonos „Telekom Baskets“. Praėjusiais metais trečią vietą užėmė Kemnico „Niners“ iš kurių šiemet tikimasi daugiausiai. Būtent ši ekipa išskiriama kaip daugiausiai kovos reguliariajame sezone galinti duoti komanda.

Miuncheno „Bayern“

Miuncheno klubas per paskutinius penkerius sezonus vos kartą laimėjo lygą, nors favoritais buvo laikomi beveik kiekvienais metais. Jeigu pažvelgtume į rezultatus Eurolygoje, ši komanda kovodavo ketvirtfinalyje arba dėl vietos jame, tačiau jėgų vietiniame čempionate taip ir nebelikdavo. Vasarą permainų buvo tikrai nemažai, o pradėti galima nuo pasikeitimo trenerio pozicijoje – neliko Pablo Laso, kurį keičia Vokietijos krepšinio rinktinės treneris Gordon Herbert.

Taip pat išvyko Isaac Bonga, Serge Ibaka, Dino Radonič, Sylvain Francisco ir Leandro Bolmaro. Juos pakeitė Yam Madar, Shabazz Napier, Oscar da Silva, Kevin Yebo bei Johannes Voigtmann. Sudėtis Eurolygos kontekste nėra stebuklinga, tačiau vertinant vietinį čempionatą, „Bayern“ privalo apginti čempionų titulą. Sudėtyje taip pat yra Devin Booker, Carsen Edwards, Andreas Obst, Vladimir Lučič bei Niels Giffey.

Pirmose sezono rungtynėse „Bayern“ 70:78 pralaimėjo prieš Liudvigsburgo klubą ir jau galima matyti, kad lengva tikrai nebus. Eurolyga dar net neprasidėjo, o pralaimėjimai pradėti rinkti. Verta pažymėti, kad 80:97 pirmąsias rungtynes pralaimėjo ir Berlyno „Alba“, kas rodo, jog reguliarusis sezonas Vokietijoje gali būti įdomus ir intriguojantis, kaip ir visus paskutinius penkerius metus.

Berlyno „Alba“

„Alba“ komanda nuo „Bayern“ skiriasi tuo, kad Eurolygoje tai dažniausiai būna viena iš paskutinių ekipų, kas tuo pačiu leidžia geriau pasirodyti vietiniame čempionate. „Bayern“ neretai išsaugo šansus kovoti bent jau dėl įkrintamųjų – šioje kovoje jie matomi ir šiais metais, tuo tarpu „Alba“ jau po pirmų 10 – 15 turų matys, kad sezone nieko skambaus pavykti nepavyks, o tai reiškia, kad galima daugiau dėmesio skirti Vokietijos čempionatui.

Praėjusiais metais komanda nieko gero nepasiekė, o vasara buvo rami kaip niekad. Iš Berlyno išvyko vienas svarbiausių žaidėjų – Johannes Thiemann, taip pat ir Sterling Brown. Juos pakeitė Will McDowell-White bei Trevion Williams. Daugiau permainų jokių neįvyko. Vietiniui čempionatui tai gali išeiti į naudą, komandoje vieni kitus pažįsta, galima tikėtis geresnio žaidimo nuo sezono pradžios, tačiau Eurolygos kontekstui, „Alba“ užprogramuota viena iš dviejų paskutinių vietų.

Galima sakyti, kad Berlyno klubo tikslas bus reguliariajame sezone pasirodyti kuo geriau, kad iki pusfinalio būtų išvengta susitikimo su „Bayern“. Tik tokiu būdu komanda gali grįžti į finalą. Jeigu tektų su „Bayern“ susitikti anksčiau, Miunchenas atrodo visa galva geresnė komanda.

Kemnico „Niners“

Kaip trečią stipriausią Vokietijos komandą išsirinkau Kemnico „Niners“. Praėjusiais metais ši ekipa reguliariajame sezone užėmė trečią vietą, manau, kad tai gali pakartoti ir šiemet. Trečioji vieta reguliariajame sezone lėmė pusfinalyje susitikimą su Berlyno „Alba“, kur prireikė penkerių rungtynių – „Alba“ seriją laimėjo 3:2.

Permainų buvo nemažai, tačiau pagrinde keitėsi atsarginių suolas. Liko trys žaidėjai iš praėjusių metų startinio penketo – Lietuvoje rungtyniavęs Jeffery Garrett, kanadietis Aher Uguak bei 35-erių veteranas DeAndre Lansdowne. Pažymėti reikia 52-iejų vyriausią trenerį Rodrigo Pastore. Argentinietis „Niners“ treniruoja net nuo 2015 metų.

Rezultatai nuolat gerėja – 2020-21 m. sezone komanda užėmė vos 14-ą vietą, jau kitais metais užimta šeštoji vieta. 2022-23 m. sezone užėmė aštuntą vietą, o praėjusiais metais – trečią. Manau, kad šiemet „Niners“ gali pakartoti praėjusių metų rezultatą ir tuo pačiu pabandyti dar labiau įkąsti lyderiams. 2023-24 m. sezone „Bayern“ pralaimėjo 6 kartus, „Alba“ – 7. Abu klubai sezoną pradėjo pralaimėjimais, tikėtina, kad ir vėl matysime panašų skaičių, kas leis „Niners“ per daug neatsilikti, o gal net įsiterpti tarp Eurolygos klubų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *