MLB atkrintamosios
Beisbolas

MLB atkrintamosios 2024 m. – apžvalga, tvarkaraštis ir prognozės

Rugsėjo mėn. pabaigoje baigėsi 2023-24 m. MLB reguliarusis sezonas ir jau spalio 1 d. komandos stojo į lemiamas kovas. Iš pradžių kelias dienas vyko įkrintamosios, o nuo spalio 5 d. prasideda atkrintamosios, kuriose varžysis aštuonios komandos. Praėjusių metų čempionai „Texas Rangers“ šiemet „American League“ iškovojo vos 78 pergales ir užėmė 11-ą vietą bei į atkrintamąsias nepateko. Nėra ir praėjusių metų finalininkės „Arizona Diamondbacks“. Tai bus pirmas kartas nuo 2007 metų, kai atkrintamosiose nematysime praėjusių metų finalininkų.

„New York Yankees“ tapo pirmąja komanda, kuri užsitikrino vietą atkrintamosios. Tai pavyko padaryti rugsėjo 18 dieną. Į atkrintamąsias komanda sugrįžo septintą kartą per aštuonerius sezonus – svarbiausias kovas praleido tik praėjusiais metais. Rugsėjo 19 d. vietą užsitikrino ir „Cleveland Guardians“, šiai ekipai tai bus septintos atkrintamosios per dvylika metų.

„Houston Astros“ atkrintamosiose bus aštuntą kartą iš eilės. Išskirti reikia „Detroit Tigers“ ekipą, kuri į atkrintamąsias sugrįžo pirmą kartą nuo 2014 metų. Tai buvo ilgiausia serija be atkrintamųjų visoje MLB lygoje. Atkrintamosiose pirmą kartą nuo 2015 m. pamatysime ir „Kansas City Royals“ – būtent 2015 m. ši komanda tapo čempione ir daugiau į atkrintamąsias nepateko. Vieni iš šių metų favoritų „Los Angeles Dodgers“ į atkrintamąsias pateko dvyliktą kartą iš eilės, kas yra ilgiausia atkrintamųjų serija tarp visų pagrindinių JAV sporto lygų.

MLB lyga pirmoji pradeda atkrintamąsias – spalio 4 d. prasidės ledo ritulio (NHL) reguliarus sezonas, rugsėjo 5 d. prasidėjo 2024-25 m. amerikietiško futbolo NFL lyga, o spalio 22 d. startuos NBA.

MLB atkrintamųjų tvarkaraštis ir formatas

Į MLB atkrintamąsias patenka po tris diviziono laimėtojas kiekvienoje lygoje bei po tris aukščiausias vietas savo divizione užimančias komandas. Pirmas dvi vietas divizione užėmusios ekipos iš karto patenka į ketvirtfinalį, tuo tarpu kitos komandos pradeda kovas įkrintamosiose, kur žaidžiama iki dviejų pergalių. Ketvirtfinalis yra žaidžiamas iki trijų pergalių, pusfinalis ir „World Series“ finalas iki keturių pergalių. Pilnas 2023-24 m. atkrintamųjų tvarkaraštis:

  • Spalio 1 – 3 d. 2024 m. MLB įkrintamosios
  • Spalio 5 – 12 d. MLB ketvirtfinalis
  • Spalio 13 – 22 d. MLB pusfinalis
  • Spalio 25 d. – lapkričio 2 d. MLB finalas

MLB įkrintamosios

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet – aukštesnė vieta reguliariajame sezone negarantuoja pergalės įkrintamosiose. Ketvirtoje vietoje buvusi „Baltimore Orioles“ 0:2 pralaimėjo prieš „Kansas City Royals“, šeštoje vietoje likusi „Detroit Tigers“ 2:0 įveikė trečią vietą užėmusią „Houston Astros“. Į atkrintamąsias pateko „San Diego Padres“, kurie užėmę ketvirtą vietą įveikė penktoje likusią „Atlanta Braves“. Trečią vietą užėmusi „Milwaukee Brewers“ ekipa 1:2 nusileido šeštoje vietoje likusiai „New York Mets“ komandai. Net trejas serijas iš keturių pralaimėjo namų pranašumą turėjusi komanda.

Trejos įkrintamųjų poros baigėsi rezultatu 2:0, tik „Milwaukee Brewers“ – „New York Mets“ prireikė trečiųjų rungtynių, kurias laimėjo svečiai iš Niujorko. Nors beveik visos serijos baigėsi 2:0, intrigos susitikimuose tikrai netrūko. Puse mačų baigėsi vieno taško skirtumu, o „Tigers“ laimėjo 3:1 ir 5:2, kas irgi nebuvo dideli skirtumai.

MLB atkrintamosios – kas taps 2024 metų čempionais?

Prieš prasidedant 2024 metų MLB atkrintamosioms, išskiriamos yra trys pagrindinės favoritės – „New York Yankees“, „Los Angeles Dodgers“ ir „Philadelphia Phillies“. Kadangi „Dodgers“ ir „Phillies“ potencialiai gali susitikti pusfinalyje, tai „Yankees“ yra pagrindinė favoritė žaisti finale. Reguliariajame sezone „Yankees“ iškovojo 94 pergales, „Phillies“ – 95, o „Dodgers“ – 98. Jeigu bent vienos iš šių trijų komandų nematysime finale – jau bus galima laikyti staigmena, kurių MLB atkrintamosiose tikrai netrūksta.

Ketvirtfinalis

MLB įkrintamosios buvo puiki galimybė apšilti prieš lemiamas kovas. Solidžiai pasirodė „Detroit Tigers“ – abi rungtynes laimėjo 2 taškų ir didesniu skirtumu. Prieš „Cleveland Guardians“ lengva nebus, tačiau matant, kaip buvo sužaista prieš „Houston Astros“ – intrigos galima laukti. „Yankees“ ir „Phillies“ yra ryškios ketvirtfinalio favoritės – didelė tikimybė, kad čia serijos neužsitęs. Susipažinkime su kiekviena MLB ketvirtfinalio pora iš arčiau.

New York Yankees – Kansas City Royals

Praėjusiais metais „Yankees“ turėjo prasčiausią sezoną per paskutinius 31 metus. Mainais įsigiję Juan Soto tapo kur kas geresnė komanda. Kartu su Aaron Judge prisidėjo prie to, kad „Yankees“ būtų išskiriami kaip vieni pagrindinių favoritų laimėti „World Series“. Kalbant apie šią seriją, „Yankees“ yra daug kartų neparankesnė komanda „Royals“ metikams nei kad „Houston Astros“, prieš kurią buvo laimėta 2:0.

Be jokių abejonių „Yankees“ čia laikomi favoritais, tačiau tuo pačiu visas spaudimas atitenka būtent Niujorko komandai. Laimėję seriją patektų į pusfinalį, kuriame būtų ketvirtą kartą nuo 2017 m. Komanda gali pasidžiaugti, kad neteks susidurti su „Astros“, prieš kuriuos ir pralaimėjo visus tris kartus.

Daug kur įvardijama, kad „Yankees“ turės du geriausius žaidėjus serijoje – jau minėtus Juan Soto bei Aaron Judge. Tikėtina, kad „Royals“ pirmose rungtynėse duos pailsėti Seth Lugo ir metikai bus Brady Singer bei Michael Wacha, kuris šiose atkrintamosiose dar nei karto nemetė. „Yankees“ komandoje išskirti reikia Gleyber Torres, Austin Wells, Giancarlo Stanton. Niujorko komanda prieš „Royals“ šiame sezone laimėjo penkis kartus iš septynių, turi namų aikštės pranašumą ir beveik visus sveikus žaidėjus.

Nors „Royals“ gali pasigirti įspūdinga serija atkrintamosiose – nuo 1985 m. laimėjo net devynias serijas iš dešimties, o bendrai atkrintamosiose laimėjo 32 kartus, 15 kartų pralaimėjo. Be šių skaičių daugiau prieš „Yankees“ nelabai ką turi pasiūlyti.

Cleveland Guardians – Detroit Tigers

Detroito „Tigers“ puikiai užbaigė reguliarųjį sezoną – 10 pergalių ir 3 pralaimėjimai, kas leido išsikovoti vietą įkrintamosiose, kur išlaikė savo gerą formą ir 2:0 nugalėjo favorite laikyta „Houston Astros“. Yra tikimybė, kad pirmose rungtynėse padavinės Tarik Skubal, jeigu ne – žaidėjas bus pasiruošęs antrosioms rungtynėms. Puolimas yra tai, kur „Tigers“ turi padėti žingsnį į priekį, jeigu nori tikėtis sėkmės prieš „Guardians“.

„Guardians“ sudėtis atrodo kiek solidžiau nei „Tigers“. Jose Ramirez trūko vieno „Home run“, kad reguliariajame sezone būtų pasiektas 40-40 rezultatas. Išskirti reikia Steven Kwan bei Andres Gimenez. Reguliariajame sezone „Guardians“ prieš „Tigers“ atliko bent penkis bėgimus penkiose pergalėse iš septynių. Vertinant bendrai, „Guardians“ turi puikią galimybę pasiekti pusfinalį, kas būtų pirmas kartas nuo 2016 m. Daug prisideda tai, kad pavyko išvengti „Astros“, tačiau būtent „Tigers“ šią komandą išmetė ir Detroito nurašyti tikrai nereikia. Abi komandos turi panašius šansus, tačiau kitame etape matoma „Guardians“ ekipa.

Los Angeles Dodgers – San Diego Padres

Nors „Dodgers“ su Shohei Ohtani priešakyje yra vieni iš MLB favoritų, serija prieš „Padres“ nebus tokia lengva, kaip gali atrodyti. Netgi verta pažymėti, kad serijoje prieš „Padres“ namų aikštės pranašumą turintys „Dodgers“ nėra išskiriami kaip ryškūs favoritai, o pagrindinė to priežastis yra tai, jog „Padres“ 2024 metų MLB atkrintamųjų reitinge yra ketvirtoje vietoje.

2023 metais „Dodgers“ įteikdami 10 metų 700 mln. JAV dolerių kontraktą japonui Shohei Ohtani stipriai sudrebino beisbolo rinką. Galima diskutuoti ar tai buvo geras ėjimas, ar ne, tačiau japonas šiemet buvo pirmas lygoje pagal „Home runs“. Kol kas paskutiniųjų metų istorija nėra „Dodgers“ pusėje. 2022 metais ketvirfinalyje buvo nusileista tai pačiai „Padres“, o praėjusiais metais sausai serija pralaimėta prieš „Arizona Diamondbacks“.

Be jokių abejonių rezultatą keičiantis žaidėjas yra Shohei Ohtani. Kai komanda žaidžia savo geriausią žaidimą, „Dodgers“ gali įveikti bet kurią komandą. Prieš pat reguliaraus sezono pabaigą, „Dodgers“ paskutiniuose dvejuose mačuose prieš „Padres“ surinko 11 taškų, kas buvo įkvepiantis rezultatas po pirmojo susitikimo, kai buvo pelnyti 2 taškai ir pralaimėta 2:4. Kas neramina labiausiai – „Dodgers“ atkrintamųjų rezultatai nuo 2022 metų: 3 pergalės ir 13 pralaimėjimų.

Žvelgiant į „Padres“ komandą, būtina pažymėti puikią formą. Per pirmas 100 rungtynių rezultatas nebuvo labai įkvepiantis – 50 pergalių ir 50 pralaimėjimų, tačiau tuomet sezonas užbaigtas serija 43-19. Metikai Michael King, Joe Musgrove ir Dylan Cease yra puikioje formoje, kas gali pridaryti didelių problemų „Dodgers“ žvaigždėms. Šį sezoną solidžiai atrodo Manny Machado, vieną geriausių formų karjeroje demonstruoja Fernando Tatis Jr., įspūdingą sezoną turi naujokas Jackson Merrill, kuris buvo arti to, kad taptų metų naujoku.

Prie visa to, galima pridėti „Padres“ komandos veteranus. Jurickson Profar tai jau 11 sezonas, yra 36-erių Donovan Solano, 32-iejų Xander Bogaerts prieš dvejus metus pasirašė 280 mln. JAV dolerių kontraktą. Vienintelis didelis „Padres“ praradimas – Ha-Seong Kim, kuris dėl traumos priverstas praleisti visą likusį sezoną. Panašu, kad tai gali būti pats įdomiausias MLB ketvirtfinalis, kur nenustebintų ir penkerių rungtynių serija.

Philadelphia Phillies – New York Mets

Žiūrint iš simbolinės pusės, „Phillies“ – „Mets“ bus viena įspūdingesnių serijų, abi komandos pasižymi dideliu fanų užnugariu. „Phillies“ sieks į MLB pusfinalį patekti trečią kartą iš eilės, tuo tarpu „Mets“ čia nėra buvę nuo 2015 metų. Reguliariajame sezone komandos žaidė 13 kartų, „Phillies“ laimėjo septynis kartus, tačiau „Mets“ laimėjo paskutinis tris susitikimus iš keturių.

„Mets“ komandoje galima išskirti Francisco Lindor, kuris atvedė komandą į atkrintamąsias, tačiau Pete Alonso buvo tas, kuris laimėjo lemiamas įkrintamųjų rungtynes – jo smūgis devintajame kėlinuke prieš „Brewers“ leido džiaugtis pergale.

„Phillies“ ekipoje ryškiausias žaidėjas yra Bryce Harper. Šios komandos lyderis per paskutines kelias atkrintamąsias prisidėjo prie puikių pergalių, 2022-23 m. per atkrintamąsias B. Harper atliko 11 „Home runs“. Vienas iš didesnių „Phillies“ pliusų yra tai, jog į atkrintamąsias ateina pailsėję, pirmosioms rungtynėms yra pasiruošęs Zack Wheeler, antrose ir trečiose rungtynėse metikai bus Aaron Nola bei Christopher Sanchez. Tuo tarpu pagrindiniai „Mets“ metikai turėjo trijų rungtynių seriją įkrintamosiose.

Žiūrint į komandų galimybes, „Phillies“ čia yra ryškūs favoritai. Jeigu „Guardians“ – „Royals“ ir „Dodgers“ – „Padres“ šansų turi visos komandos ir galime tikėtis staigmenų, tai „Phillies“ – „Mets“ susitikime nebūtų netikėta, jeigu serija baigtųsi per pirmas 3 – 4 rungtynes. Jeigu „Mets“ komandai pavyks seriją nukelti iki penktųjų rungtynių, jau būtų galima laikyti nemaža staigmena.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *