žiauriausios krepšininkų traumos 7bet sporto lažybos
Krepšinis

Žiauriausios krepšininkų traumos: kokios ir kaip įvyksta?

Praėjusiame tekste apšildžiau skaitytojus su dažniausiai pasitaikančiomis žaidėjų traumomis krepšinyje. Jei jau ten buvo sunku skaityti, įspėju – šiandien tekstas ne silpniems nervams. Išskiriu žiauriausias krepšininkų traumas ir pasakoju, kaip jos įvyksta. Susikaupkite.

Kelio traumos

Tarp žiauriausių, deja, dažniausios. Ir aš nekalbu apie menisko tvarkymus, kas irgi nėra smagu ir užtrunka kelis mėnesius reabilituotis. Čia išskiriu kryžminių kelio raiščių ar girnelių traumas. Dažnai su nuplyšusiais kryžminiais kelio raiščiais būna pažeidžiamos ir aplinkinės kelio struktūros, o sugrįžimas į aikštę trunka bent 8 mėnesius, o gali prasitęsti iki pusantrų metų, kaip buvo NBA žvaigždės iš Latvijos – Kristapo Porzingio atveju.

Kaip traumos įvyksta? Du skirtingi atvejai. Pirmasis, po kontakto, kai koja yra pastatoma blogai nusileidimo metu. Tokių dalykų prie didelių greičių nesukontroliuosi. Antras atvejis labiau kontroliuojamas, o kai jis įvyksta dėl to yra skaudžiau. Tai – bekontaktinis atvejis, kartais tai net įvyksta paprastame šuolyje, kurių per karjerą krepšininkai padaro tūkstančius.

Analogiška šviežiausia trauma Eurolygoje buvo Stambulo „Fenerbahče“ gynėjo Scottie Wilbekino, labai panašiai plyšo kryžminiai ir viskas kas aplink juos ir man. Tiesiog plyšimo metu kelis neatlaikė apkrovos, dažniausiu atveju tokiais momentais kalti nusilpę ar perkrauti raumenys.

Dar baisesnė yra kelio girnelės trauma, kuri yra labai reta, bet dažnu atveju – užbaigianti krepšininkų karjeras. Tikėkimės, taip neatsitiks su „Žalgirio“ sudėties centrine persona buvusiu Keenanu Evansu. Tai – mistinė trauma, kuriai nereikia kontakto su varžovu. Ir net elitiniai gydytojai aiškindami tokias traumas neturi pagrindinio indikatoriaus, kas tai nulemia. Reabilitacija po jų trunka mažiausiai 6 mėnesius, bet čia yra labai preliminarus skaičius, galintys išsitęsti virš metų.

Būtina pridėti, kad po tokių kelio traumų, ar tai būtų girnelė, ar kryžminiai kelio raiščiai, kad ir kokia gera yra reabilitacija, po jų seka darbas su psichologija. Krepšininkas net ir visiškai pasveikęs bent jau kurį laiką abejoja savo stabilumu, o tai apsunkina bandymą grįžti į buvusį lygį.

Achilo sausgyslės traumos

Deja, bet ir apie šitą žiaurią trauma krepšinyje galėtų papasakoti K. Evansas. Bet jis pasakotų sėkmės istoriją. Anaiptol, ne visiems po šios traumos pavyksta grįžti bent į panašų lygį, o K. Evansas atrodė jį net viršijo.

Vėlgi tokios žiaurios traumos dažnai susijusios su raumenų perkrova ar nusilpimu. Tam daugiausiai įtakos turi blauzdos. Achilo traumos būna bekontaktės, bet vaizdas ir garsas – vienas šlykščiausių pasaulyje. Dažnu atveju girdisi aiškus POKŠT, o blauzda suvaikšto labai staigiai.

Kaip apsisaugoti nuo to? Labai kontroliuoti savo krūvius, nepraleisti pasistiebimų sporto salėje ir nežaisti krepšinio su ryškiu čiurnos ar blauzdos skausmu, kad nereikėtų tų vietų kompensuoti Achilui. Laimei, kad šiuolaikinė medicina yra topinė ir sėkmingų sugrįžimų buvo daugiau nei tik K.Evanso, o ryškiausias jų pastarąjį dešimtmetį – Kevino Duranto.

Peties išnirimas

Jau praėjusiame tekste kalbėjau, kokia kompleksinė kūno vieta yra petys. Deja, bet išnirus pečiui jokie mano kineziterapiniai teipai nepadės. Vienintelis kelias – operacija.

Tokios traumos yra žiaurios, bet ganėtinai dažnos. Apie jas labai gerai galėtų papasakoti Eurolygos legenda Tornike Šengelija, o ir pats asmeniškai pažįstu ne vieną buvusį talentingą krepšininką, kuriam pasikartojęs peties išnirimas užbaigė svajonės siekimą. Vienas tokių – ir dabartinis Vilniaus „Wolves“ treneris Nedas Pacevičius.

Galvos traumos

Pabaigai – galvos traumos. Baisiausia – galvų sutrenkimai. Laimei, krepšinyje tai yra retas atvejis, lyginant su futbolu, kur dažnai juos lemia tiesioginis kontaktas galvomis. Visgi nosių lūžimai krepšinyje yra žiauri, bet dažna trauma, o po jos sekanti operacija ir visi procesai – vienas nemaloniausių dalykų pasaulyje.

Nosys krepšinyje lūžta dažnai ir tai yra kontaktinio sporto pasekmė. Laimei, kad šiuolaikinės medicinos dėka tokios traumos ilgam iš rikiuotės neišveda – žaidėjai rungtyniauja su specialiomis apsauginėmis traumomis. Turbūt įsimintiniausia kaukė krepšinyje – Karaliaus LeBrono Jameso.

Žiaurių traumų pasitaiko ir daugiau, kaip įvairūs lūžiai ar dar netikėti atvejai. Visgi ir taip galvoju, kad visas šis tekstas nėra lengvas net ir stiprių nervų skaitytojams, tad gal apsiribokime tuo. O lengviau sekti visas Eurolygos žaidėjų traumas galite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *