3x3 olimpinės žaidynės
Olimpinės žaidynės

3×3 krepšinis Paryžiaus olimpinėse žaidynėse 2024 m. – apžvalga ir prognozės

Liepos 26 d. vyks Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija, o nuo liepos 30 d. prasidės 3×3 krepšinio kovos. Ši sporto šaka debiutavo praėjusiose olimpinėse žaidynėse Tokijuje, kur aukso medalius iškovojo Latvijos rinktinė. Tuomet lietuviams patekti nepavyko, o Paryžiuje turėsime ir Lietuvos atstovus. Atrankoje bilietą į Paryžių iškovojo Evaldas Džiaugys, Aurelijus Pukelis, Gintautas Matulis ir Šarūnas Vingelis. Tačiau, ar šis ketvertukas vyks į olimpines, kol kas nėra aišku. Pasirinkti galima keturis iš šešių rinktinės narių, tarp kurių taip pat yra Marijus Užupis ir Darius Tarvydas.

Dėl 3×3 krepšinio aukso medalių olimpinėse žaidynėse varžysis tik aštuonios rinktinės – Serbija, JAV, Prancūzija, Latvija, Nyderlandai, Lietuva, Kinija ir Lenkija. Trys rinktinės pateko turėdamos geriausią reitingą – Serbija, JAV ir Kinija. Latviai laimėjo atranką Honkonge, olandai Japonijoje, o Prancūzija, Lietuva ir Lenkija iškovojo paskutinius tris kelialapius Vengrijos atrankoje.

3×3 krepšinio olimpinėse žaidynėse rezultatai: Lietuvai – bronzos medalis, čempionai – olandai

Po nervingos ir sunkios pradžios Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, lietuviai debiutą olimpiadoje gali laikyti nusisekusiu. Aurelijaus Pukelio, Gintauto Matulio, Evaldžio Džiaugio ir Šarūno Vingelio atstovaujama 3×3 krepšinio rinktinė iškovojo bronzos medalius. Dainiaus Novicko treniruojama ketveriukė grupės etapą pradėjo dvejais pralaimėjimais – prieš Latviją ir Prancūziją, tačiau tuomet susiėmė ir laimėjo likusias penkerias rungtynes iš septynerių.

Lietuviai turnyrą pradėjo pralaimimu latviams, tačiau uždarė atsirevanšuodami olimpiniams čempionams. Pergalė buvo ypač saldi, kadangi tai atnešė ir bronzos medalius. Tuo tarpu Latvijai ne tik nepavyko apginti čempionų vardų, bet ir namo grįžta be medalių. Grupės etape Latvija iškovojo visas septynerias pergales ir atrodė, kad auksas ranka pasiekiamas. Puikų žaidimą demonstravusi komanda subyrėjo lemiamose kovose. Pirmiausia, pusfinalyje neturėjo šansų prieš šeimininkus prancūzus – 14:21, vėliau neatsitiesė ir kovoje dėl bronzos – 18:21 pralaimėta Lietuvai.

Fiasko olimpinėse žaidynėse patyrė serbai. Jie turnyrą pradėjo pergale prieš JAV, tačiau tuomet 15:21 nusileido kinams. Paskutiniajame grupės mače 18:20 pralaimėjo Lietuvai ir užėmė ketvirtą vietą, kas ketvirtfinalyje lėmė susitikimą su šeimininkais prancūzais. Mačas serbams klostėsi labai sunkiai ir šeimininkai pateikė didžiausią staigmeną – serbus įveikė 22:19. Ties čia prancūzai nesustojo, jie pusfinalyje 21:14 įveikė dar prieš tai nepralaimėjusius latvius ir užsitikrino bent jau sidabro medalius.

Olimpinio krepšinio 3×3 finale išvydome nuostabią kovą. Čia po pratęsime tikslaus Worthy de Jong tritaškio būtent olandai tapo čempionais. Prancūzams trūko labai nedaug, kad savų sirgalių akivaizdoje iškovotų auksą, tačiau olandai viso turnyro metu demonstravo labai solidų žaidimą ir pergalės finale buvo verti.

Kas žais 3×3 krepšinio rinktinėje Paryžiaus olimpinėse žaidynėse?

Paryžiaus vasaros olimpinėms žaidynėms 3×3 krepšinio rinktinė ruošėsi su šešiais žaidėjais. Nuspręsta, kad pirmą kartą Lietuvą šioje sporto šakoje atstovaus tas pats ketvertas, kuris atrankoje išsikovojo bilietą į olimpiadą. 3×3 krepšinio rinktinės sudėtį Paryžiaus olimpinėse žaidynėse sudaro:

  • Aurelijus Pukelis
  • Gintautas Matulis
  • Evaldas Džiaugys
  • Šarūnas Vingelis

3×3 krepšinio turnyro formatas ir tvarkaraštis

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse 3×3 krepšinio formatas bus toks pats kaip ir Tokijuje. Aštuonios rinktinės varžysis vienoje grupėje, kur tarpusavyje sužais po vieną kartą. Pirmas dvi vietas grupėje užėmusios rinktinės iš karto pateks į pusfinalį, kas jau beveik užtikrina bent bronzos medalius. Trečią – šeštą vietas užėmusios rinktinės žais ketvirtfinalyje.

Trečią vietą užėmusi komanda žais prieš šeštą vietą, o ketvirtoje vietoje likusi rinktinė prieš penktą. Trečios – šeštos vietų nugalėtoja pusfinalyje žais prieš antrą vietą grupėje užėmusią rinktinę, o ketvirtos – penktos nugalėtoja prieš pirmą vietą grupėje užėmusią rinktinę. Septintą ir aštuntą vietas grupėje užėmusios rinktinės pasitrauks iš kovos dėl medalių.

3×3 krepšinio kovos prasidės liepos 30 d. ir tęsis kiekvieną dieną iki rugpjūčio 5 d. Paskutinę dieną vyks tiek pusfinaliai, tiek finalas. Rugpjūčio 4 d. vakarą vyks ketvirtfinaliai, todėl pirmas dvejas vietas užėmusios rinktinės ne tik praleis ketvirtfinalio etapą, bet ir turės šiek tiek poilsio prieš lemiamas kovas.

Lietuvos 3×3 krepšinio rinktinės tvarkaraštis Paryžiaus olimpinėse žaidynėse

Data Rungtynės Laikas
Liepos 30 d. Lietuva – Latvija 19:35 val.
Liepos 31 d. Lietuva – Prancūzija 23:05 val.
Rugpjūčio 1 d. Lietuva – Lenkija 14:35 val.
Rugpjūčio 1 d. Lietuva – JAV 20:05 val.
Rugpjūčio 2 d. Lietuva – Kinija 11:05 val.
Rugpjūčio 2 d. Lietuva – Nyderlandai 14:35 val.
Rugpjūčio 3 d. Laisva diena
Rugpjūčio 4 d. Lietuva – Serbija 19:35 val.
Rugpjūčio 4 d. Ketvirtfinaliai 21:30 val. ir 22:05 val.
Rugpjūčio 5 d. Pusfinaliai 18:00 val. ir 19:00 val.
Rugpjūčio 5 d. Mačas dėl bronzos medalių 21:30 val.
Rugpjūčio 5 d. Finalas – mačas dėl aukso medalių 22:30 val.

3×3 krepšinio turnyro apžvalga ir prognozės

Serbai Tokijuje vykusiose olimpinėse žaidynėse patyrė fiasko. Grupėje laimėjo visas septynerias rungtynes ir turėjo net +47 įmestų ir praleistų taškų santykį. Vis tik, lemtingas pralaimėjimas įvyko pusfinalyje, kur net 10:21 nusileido Rusijos olimpiniam komitetui. Kovoje dėl trečios vietos 21:10 sutriuškino belgus. Serbija 3×3 krepšinyje dominavo dar prieš Tokijo olimpines žaidynes, jie čia dominuoja ir toliau. Būtent serbai yra laikomi pagrindiniais favoritais iškovoti aukso medalius, o didžiausias pasipriešinimas matomas iš amerikiečių, kurie nežaidė praėjusiose olimpinėse.

Panašu, kad amerikiečiai į šią sporto šaką pažiūrėjo kiek rimčiau ir šiam olimpiniam ciklui surinko kur kas pajėgesnę rinktinę. Joje įvairiuose turnyruose buvo galima matyti gerai krepšinio pasaulyje žinomą Jimmer Fredette. Dar prieš kelerius metus amerikietis ieškojo savęs Eurolygoje, kai rungtyniavo Atėnų „Panathinaikos“. Dabar jis kartu su Canyon Barry, Kareem Maddox ir Dylan Travis iškovojo vietą olimpinėse. Būtent šis ketvertukas ir vyks į Paryžių siekti aukso medalių.

Būtų didelė staigmena, jeigu Serbijos ir JAV neišvystume tarp prizininkų. Tačiau, kas prigriebs likusius medalius – klausimas atviras. Daugiausiai šansų suteikiama šeimininkams prancūzams ir latviams, taip pat olandams ir lietuviams. Kinija ir Lenkija matomos kaip autsaiderės, kurios kovas dėl medalių turėtų baigti po grupės etapo. Į paskutinę atranką Vengrijoje lenkai atvyko su eksperimentine sudėtimi ir sugebėjo pateikti staigmeną. Sudėtyje buvo ir nacionalinės Lenkijos krepšinio rinktinės narys bei 2023-24 m. Italijos taurę su Neapolio klubu laimėjęs ir MVP išrinktas Michal Sokolowski.

Lietuviams patekimas į olimpines jau didelė šventė, tačiau akivaizdu, kad vyrai čia neatvyks tik pasisvečiuoti. Prancūzus visai neseniai įveikė atrankos pusfinalyje, tačiau finale nusileido Nyderlandams. Prieš Lenkiją ir Kiniją bus laikomi favoritais, todėl atkrintamosios tikrai pasiekiamos. Panašu, kad viskas spręsis ketvirtfinalyje. Jeigu Serbija ir JAV pateks tiesiai į pusfinalius, visi likę varžovai ketvirtfinalyje yra įveikiami, ypač turint omenyje, kad žaidžiamas vos vienas mačas. Favoritų statuso lietuviai čia neatsiveža, bet nustebinti tikrai gali.

Related Posts

2 thoughts on “3×3 krepšinis Paryžiaus olimpinėse žaidynėse 2024 m. – apžvalga ir prognozės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *