Lietuva – Rumunija
Futbolas

Lietuva – Rumunija: UEFA Tautų lygos rungtynių apžvalga ir prognozė

Atrodo, kad UEFA Tautų lyga dar tik prasidėjo, tačiau lietuviai antradienį jau antrą kartą susitiks su rumunais. Pirmajame rinktinių lange Lietuvos futbolo rinktinė namuose 0:1 nusileido Kiprui, o rugsėjo 9 d. vykusias rungtynes Rumunijoje pralaimėjo 1:3. Nors verta pripažinti, kad rezultatas visai neatspindi rungtynių eigos – ten lietuviai netgi turėjo geras galimybes namo grįžti su pergale arba bent jau iškovotu vienu tašku.

C lygos antroje grupėje Rumunija yra ryški lyderė – trejos rungtynės, trys pergalės ir 9 taškai. Visose trejose rungtynėse įmušė po tris įvarčius: 3:0 prieš Kosovą, 3:1 prieš Lietuvą ir 3:0 prieš Kiprą. Šiomis Lietuva – Rumunija rungtynėmis prasidės antrasis ratas. Po antradienio susitikimo, visos komandos grupėje jau bus sužaidusios po keturis mačus, o lapkričio 15 ir 18 dienomis bus sužaisti paskutiniai du mačai grupėje.

Žvelgiant į Lietuvos futbolo rinktinės tvarkaraštį, galima sakyti, kad susitikimas prieš Rumuniją yra lemiamas, kadangi likusios dvejos rungtynės vyks išvykoje. Norint užsitikrinti bent jau trečią vietą, išvykoje reikės atsirevanšuoti prieš Kiprą, o papildomas taškas prieš Rumuniją gali kiek palengvinti situaciją bei tuo pačiu suteikti teorinių šansų pakovoti ir dėl antros vietos. Jeigu žiūrėtume iš rumunų pusės – šiose rungtynėse jie gali teoriškai užsitikrinti pirmą vietą grupėje, nebent Kosovui pralaimės didesniu skirtumu nei kad buvo pasiekta pergalė 3:0.

Rungtynių rezultatas: Lietuva – Rumunija 1:2

Kaip ir buvo tikėtasi, Lietuva – Rumunija rungtynėse pamatėme įvarčius iš abiejų komandų, tačiau bent taško ir vėl nepavyko iškovoti. Keturi pralaimėjimai iš eilės stipriai sukomplikavo Lietuvos futbolo rinktinės šansus – norint išlikti grupėje, privalo išvykoje įveikti Kiprą ir tikėtis, kad varžovai nesurinks papildomų taškų prieš rumunus. Lietuvių dar laukia mačas su Kosovu, kur bent vienas taškas stipriai pagelbėtų.

Rungtynės prasidėjo puikiomis nuotaikomis – septintą minutę 11 m baudinį realizavo Armandas Kučys. Vis tik, jau 18-ą minutę taip pat 11 m baudiniu rezultatą išlygino Razvan Marin. Kamuolio kontrolė pirmajame kėlinyje priklausė rumunams, tačiau savų šansų turėjo tiek lietuviai, tiek ir varžovai.

Antrajame kėlinyje kamuolio kontrolė priklausė jau lietuviams – 53%, tačiau susikurti realių progų taip ir nepavyko. Iš viso atlikti trys smūgiai nei vienas iš jų neskriejo į vartų plotą. Tuo tarpu rumunai atliko net aštuonis, du iš jų į vartų plotą. Jeigu pirmajame kėlinyje emocijos buvo ramesnės, tai antrajame išvydome penkias geltonas korteles, o visą rungtynių eigą pakeitė 65-ą minutę tikslus Denis Dragus smūgis, kuris ir išvedė rumunus į priekį 2:1.

Lietuvos rinktinei tai buvo paskutinės rungtynės namuose – per rinktinių langą lapkričio mėnesį, abu mačai bus žaidžiami išvykoje. Lapkričio 15 d. 19:00 val. Kipre, o lapkričio 18 d. 21:45 val. Kosove.

Rungtynių apžvalga – ar pavyks atsirevanšuoti už skaudžią nesėkmę išvykoje?

Matant, kaip lietuviams sunkiai sekasi UEFA Tautų lygoje, tikėtis, kad kažkas pasikeis per kelias dienas būtų sunku. Vis tik, prisiminus rugsėjo mėnesio susitikimą Rumunijoje, optimizmo tikrai yra. Galima sakyti, kad lietuviai ilgą laiką netgi kontroliavo rungtynes ir turėjo puikius šansus iškovoti bent vieną tašką. Rungtynių pabaigoje stipriai nepasisekė ir motyvacijos atsirevanšuoti tikrai netrūks.

Rumunai rungtynes su lietuviais ir vėl pasitinka geromis nuotaikomis. Rugsėjo mėnesį prieš susitikimą su Lietuva jie 3:0 įveikė Kosovo rinktinę, o dabar prieš kelias dienas taip pat 3:0 sutriuškino Kiprą. Galima neabejoti, kad vyriausias Rumunijos futbolo rinktinės treneris Mircea Lucescu savo auklėtiniams primins rungtynes Rumunijoje, kur viskas galėjo pasibaigti ne taip smagiai. Tuo pačiu galima laukti ir kur kas didesnės koncentracijos, net ir turint omenyje, kad rumunai teoriškai beveik užsitikrinę pirmą vietą grupėje.

Rungtynėse prieš Kosovą, jau matėme į rinktinę sugrįžusius Gvidą Gineitį, Fedorą Černychą bei Paulių Golubicką, kuriam pavyko įmušti vienintelį lietuvių įvartį. Šie futbolininkai pakeitė pirmajame lange rungtyniavusius Liną Klimavičių, Ovidijų Verbicką, Danielį Romanovskį bei Matą Vareiką. Prieš rumunus išvysime tą pačią sudėtį kaip ir prieš Kosovą. Galbūt, kažkiek keisis startinis vienuoliktukas, tačiau pagrindas turėtų būti tas pats.

Rumunijos rinktinė į Lietuvą atvyksta su svarbiausiais žaidėjais, tarp kurių ir Nicolae Stanciu bei Radu Dragusin. Paskutiniu metu Rumunijos rinktinė turėtų būti gerai pažįstama futbolo fanams, kadangi ją buvo galima stebėti ir vasarą vykusiame EURO 2024. Rugsėjo mėnesį pamatėme kaip atrodo prieš lietuvius, o antradienį jau galėsime stebėti rungtyniaujančius Kaune.

Rungtynių prognozė

Pradėti galima nuo to, jog nereikėtų apsigauti varžovų pajėgumu. Tie, kas stebėjo pirmąjį mačą Rumunijoje, gali patvirtinti, kad lietuviai buvo labai arti pergalės, tačiau tai tikrai nereiškia, jog Kaune matysime tą patį. Žinoma, šeimininkai tikrai turi šansų ir nurašyti lietuvių anksčiau laiko nereikia, bet pirmasis susitikimas Rumunijos rinktinei galėjo suveikti kaip šaltas dušas. Nors ir pavyko išsigelbėti, treneris tikrai turėjo užakcentuoti savo žaidėjams, jog atsipalaidavimas gali lemti išbarstytus taškus.

Nors rumunai iškovojo visas tris pergales, pralaimėję Kaune, jie vis dar nebūtų ramūs dėl pirmos vietos grupėje, ypač, jeigu Kosovas laimėtų prieš Kiprą. Dėl to, rumunams yra reikalingos bent jau lygiosios. Jeigu svečiai atvyksta su beveik nepakitusia sudėtimi, tai Lietuvos futbolo rinktinė bus kiek stipresnė, kadangi prisijungė keli svarbūs žaidėjai. Tai turėtų apsunkti mačą svečiams, bet tai nekeičia fakto, jog rumunai yra ryškūs favoritai.

Lietuva – Kosovas rungtynėse pamatėme tris įvarčius, kas paskutiniu metu Lietuvos rinktinės susitikimuose atsitinka vis dažniau ir dažniau. Tikrai nenustebintų gana rezultatyvios rungtynės ir prieš rumunus. Ne tik dėl to, kad svečiai per pirmas trejas rungtynes muša po tris įvarčius, bet ir dėl to, kad lietuviai namuose žiūrovus vienu įvarčiu džiugina gana dažnai. Per paskutines aštuonerias rungtynes namuose, net septyneriose iš jų krito bent vienas įvartis. Po du pavyko įmušti Vengrijai, Juodkalnijai, po kartą Bulgarijai ir Serbijai, taip pat Gibraltarui ir Estijai.

Progų Rumunijoje lietuviai susikūrė, galima tikėtis, kad bent vienas įvartis kris ir Kaune. Tačiau, ar to pakaks pergalei ar bent jau lygiosioms? Tikėtina, kad abi rinktinės įmuš bent po įvartį, o norint, kad Lietuva iškovotų pergalę, reikės bent dviejų įvarčių geriausiu atveju. Rumunija nuo Europos futbolo čempionato demonstruoja puikią formą ir galima neabejoti, kad antradienio vakarą Kaune lietuvių lauks labai sudėtingas varžovas.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *