UEFA Konferencijų lyga
Futbolas

UEFA Konferencijų lyga 2024-25 m. – apžvalga, tvarkaraštis ir prognozės

UEFA organizuojami futbolo turnyrai 2024-25 metų sezoną pasitiko su pasikeitusiais formatais. Tiek UEFA Čempionų lyga, tiek Europos lyga, tiek Konferencijų lyga tapo uždarais turnyrais. Jeigu Čempionų ir Europos lygų formatai tokie patys, tai UEFA Konferencijų lygoje yra minimalus skirtumas – čia irgi žaidžia 36 komandos, bet kiekviena iš jų sužais po 6 rungtynes, o ne po 8. Susipažinkite su pilna 2024-25 m. sezono apžvalga, tvarkaraščiu bei pagrindinėmis favoritėmis.

Praėjusiais metais UEFA Konferencijų lygą laimėjo Pirėjo „Olympiacos“. Šiemet titulo apginti nebepavyks, kadangi graikų klubas varžosi 2024-25 m. UEFA Europos lygoje. Nors tai trečias pagal stiprumą klubinis turnyras, vis tiek matysime žinomų komandų. Ryškiausia iš jų, kuri tuo pačiu laikoma pagrindine favorite – Londono „Chelsea“. Pažymėti dar galima „Real Betis“ bei „Fiorentina“, tačiau jos vis tiek laipteliu žemiau nei Anglijos klubas.

Iš viso bus vos ketvirtas UEFA Konferencijų lygos sezonas. Debiutinį 2021-22 metų turnyrą laimėjo „AS Roma“, po metų triumfavo „West Ham United“, kuri finale įveikė „Fiorentina“, o praėjusiais metais laimėjo minėta „Olympiacos“, kuri taip pat nugalėjo „Fiorentina“. Italams du kartus iš eilės nepasisekė, galbūt trečias kartas bus kur kas sėkmingesnis. Be Londono „Chelsea“, „Fiorentina“ galima vadinti viena stipriausių turnyro komandų.

Reguliaraus sezono tvarkaraštis ir formatas

Šiame turnyre matysime beveik tokį patį kaip ir UEFA Čempionų lygos formatą. Komandų tiek pat – 36, tik skirtumas, jog reguliariajame sezone bus žaidžiama dvejomis rungtynėmis mažiau. Tai tuo pačiu viena iš priežasčių, kodėl šis turnyras prasidėjo kiek vėliau. Visa kita lieka taip pat – pirmos aštuonios vietos patenka į atkrintamąsias, 9 – 24 tarpusavyje žais įkrintamųjų seriją. Čempionų lygos tvarkaraštis ne tik sudėtingesnis, bet ir dvejomis rungtynėmis ilgesnis. Čia galite matyti svarbiausias 2024-25 m. UEFA Konferencijų lygos datas:

Reguliarus sezonas:

  • Pirmas raundas: spalio 3 d.
  • Antras raundas: spalio 24 d.
  • Trečias raundas: lapkričio 7 d.
  • Ketvirtas raundas: lapkričio 28 d.
  • Penktas raundas: gruodžio 12 d.
  • Šeštas raundas: gruodžio 19 d.

Atkrintamosios:

  • Įkrintamosios: vasario 13 ir 20 d.
  • Aštuntfinalis: kovo 6 d. ir 13 d.
  • Ketvirtfinalis: balandžio 10 d. ir 17 d.
  • Pusfinalis: gegužės 1 d. ir 8 d.
  • Finalas: gegužės 28 d. Vroclave

UEFA Konferencijų lygos komandų apžvalga

UEFA Konferencijų lygoje matysime kelias komandas, kurios šį sezoną jau lankėsi Lietuvoje. „FC Paphos“ užbaigė Vilniaus „Žalgirio“ kelionę link turnyro Europoje. Lenkijos čempionai „Jagiellonia“ serijoje bendru rezultatu 7:1 sutriuškino Lietuvos čempionus – „FK Panevėžį“. „Mlada Boleslav“ bendru rezultatu 3:0 nugalėjo Vilniaus rajono „Transinvest“.

Suomijos klubas „HJK“ atranką į Čempionų lygą pradėjo 0:3 pralaimėjimu prieš „FK Panevėžys“, tačiau vietą Europos turnyre vis tiek išsikovojo. Viena silpniausių turnyro komandų „The New Saints FC“ paskutiniajame atrankos ture įveikė jau minėtus panevėžiečius.

Padidėjęs UEFA Čempionų lygos bei Europos lygos komandų skaičius reiškia, jog Konferencijų lygoje pamatysime ne tik daugiau klubų, bet ir lygis bus kiek nukritęs. Kiekviename turnyre prisidėjo po keturias papildomas ekipas. Reikia pažymėti ir tai, kad turnyras tapo uždaras, o tai reiškia, kad atkrintamosiose neprisijungs klubai iš Europos lygos.

Be jokių abejonių turnyras būtų kur kas įdomesnis, jeigu čia žaistų bent vienas Lietuvos klubas. Vis tik, be to, kad galime stebėti Londono „Chelsea“, yra puiki proga susipažinti su žemesnių lygų komandomis. Be jau minėtų „Real Betis“ ir „Fiorentina“, bus galima matyti „Gent“, „FC Copenhagen“, „Panathinaikos“, „Rapid Vienna“, „Basaksehir“, Varšuvos „Legia“, „Hearts“.

Pagrindinės turnyro favoritės

Kalbant apie ryškiausias UEFA Konferencijų lygos komandas, būtina išskirti Londono „Chelsea“. Tai akivaizdžiai brangiausią sudėtį turintis klubas, kurios vertė siekia net 954 mln. eurų. Galima neabejoti, kad komanda turėtų neblogus šansus pakovoti ir UEFA Čempionų lygoje. Šiuo metu Anglijos „Premier“ lygoje „Chelsea“ užima ketvirtą vietą, aukščiau yra tik „Arsenal“, „Manchester City“ ir „FC Liverpool“. Solidžiai sezoną pradėjusi komanda turi galimybių kovoti dėl vietos UEFA Čempionų lygoje.

Žvelgiant į šansus UEFA Konferencijų lygoje, viskas priklauso nuo žaidėjų motyvacijos. Nėra nei vienos komandos, kuri bent kažkiek galėtų prilygti turimai sudėčiai. Londone rungtyniauja tokie žaidėjai kaip Cole Palmer, Enzo Fernandez, Moises Caicedo, Christopher Nkunku, Pedro Neto, Levi Colwill, Nicolas Jackson. Šie žaidėjai vertinami 40 – 90 mln. eurų suma – nemažos dalies komandų pilna sudėtis yra verta mažiau nei vienas „Chelsea“ žaidėjas.

Kitos dvi komandos, kurias galima išskirti favoritėmis yra „Real Betis“ bei paskutiniuose dvejuose finaluose žaidusią „Fiorentina“. Ispanijos komanda gali pasigirti 192 mln. eurų vertinama sudėtimi. Brangiausi žaidėjai – „FC Barcelona“ paskolintas Vitor Roque, Giovani Lo Celso, Johny Cardoso, Pablo Fornals, Abde Ezzalzouli. Ispanijoje sezonas pradėtas gana silpnai – per devynerias rungtynes po tris kartus laimėta, pralaimėta ir sužaista lygiosiomis. Bet kokiu atveju, „Real Betis“ po reguliaraus sezono turėtų būti tarp pirmų keturių komandų.

„Fiorentina“ pralaimėjo du finalus iš eilės ir darys viską, kad trečiasis kartas būtų sėkmingas. Jeigu pavyktų išvengti „Chelsea“, italai tikrai gali laimėti turnyrą. Nereikia visiškai komandos nurašyti, jeigu finale susitiktų su mėlynaisiais. Vieneriose rungtynėse tikrai viskas įmanoma. Italai turi 265 mln. eurų vertinamą sudėtį, yra tokių žaidėjų kaip Albert Hudmundsson, Michael Kayode, Andrea Colpani, Eoardo Bove, Dodo, Moise Kean. 2024-25 „Serie A“ čempionate per septynerias rugntynes iškovotos tik dvi pergalės, keturis kartus sužaista lygiosiomis.

Kas gali mesti didžiausią iššūkį favoritams?

Verta pripažinti, kad nėra daug komandų, kurios pagrindinėms favoritėms galėtų mesti didelį iššūkį, kadangi jas reikės įveikti ir atkrintamųjų serijoje. Daugiausiai šansų pasipriešinti suteikiama „Heidenmheim“ – Vokietijos „Bundesliga“ komanda užima devintą vietą. Toliau eina bent dešimt komandų, kurios turi labai panašius šansus – „Vitoria SC Guimaraes“, „FC Copenhagen“, „Panathinaikos“, „Rapid Vienna“, „Molde“ „Lugano“, Gent“ bei Varšuvos „Legia“.

Nei viena iš ekipų neišsiskiria ryškiausiomis pavardėmis, tačiau panašaus lygio komandos gali suteikti galimybę stebėti ypač konkurencingą turnyrą. Nors lygis ir nėra aukščiausias, kiekviename ture nėra aišku, kam pasiseks labiau. Tuo pačiu intrigos neturėtų trukti ir prasidedant atkrintamosioms.

„LASK Linz“, „Basaksehir“, „Cercle Brugge“, „Hearts“, „Jagiellonia“, „Omonia“, „FC Astana“ – komandos, kurios turėtų būti įkrintamosiose, tačiau nieko daugiau iš jų nėra tikimasi. Čia galima sulaukti ir kitų Lietuvoje žaidusių ekipų – „Mlada Voleslav“, „Pafos FC“.

Ryškiausios turnyro autsaiderės

Kalbant apie autsaideres, išskiriamos trys komandos, kurios nebūtų keista, jeigu reguliarųjį sezoną baigtų su bent 4 pralaimėjimais. „FK Panevėžio“ skriaudikė „The New Saints FC“ turi vos 2,74 mln. eurų suma vertinamą sudėtį ir yra viena iš trijų ekipų, iš kurių visiškai nieko nėra laukiama. Nors pirmajame mače išvykoje privertė paprakaituoti „Fiorentina“ futbolininkus, kurie laimėjo 2:0, tačiau pirmą įvartį įmušė 65-ą minutę, sunku įsivaizduoti, kaip šiai komandai gali pavykti pakovoti bent dėl įkrintamųjų.

Kitos dvi komandos iš šios trijulės yra „FC Petrocub“ iš Moldovos bei Reikjaviko „Vikingur“ iš Islandijos. Šio klubo sudėtis vertinama 3,49 mln. eurų suma, o „FC Petrocub“ – 5,15 mln. eurų. Galima priminti, kad „FC Chelsea“ sudėtis už „Vikingur“ bei „The New Saints FC“ yra brangesnė ne 30, bet 300 kartų.

Įkrintamosios sunkiai pasiekiamos turėtų būti ir tokioms komandoms kaip „Shamrock Rovers“, „Larne FC“, „Celje“. Kovoti dėl įkrintamųjų turėtų „Noah“, „TSC“, „HJK“, bet didesnė staigmena būtų, jeigu ten patektų.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *