U19 merginų Europos futbolo čempionatas
Futbolas

U19 merginų Europos futbolo čempionatas 2024 m. Lietuvoje – tvarkaraštis, apžvalga ir prognozės

Lietuva organizuoja 2024 m. U19 merginų Europos futbolo čempionatą, o tai suteikė teisę lietuvėms debiutuoti tokio lygio turnyre. Liepos 14 – 27 dienomis į Lietuvą atvyksta dar septynios stipriausios U19 merginų rinktinės iš visos Europos. Iš viso turnyre varžysis aštuonios komandos, kurios po keturias padalintos į dvejas grupes. Iš kiekvienos grupės į ketvirtfinalį pateks po dvi stipriausias grupės rinktines.

Prieš U19 merginų futbolo Europos čempionatą vyko atranka, kurioje dalyvavo 52 rinktinės. Atrankoje varžėsi ir lietuvės, nors jau turėjo vietą čempionate. Kitos septynios į čempionatą patekusios rinktinės yra Ispanija, Airija, Anglija, Prancūzija, Serbija, Nyderlandai ir Vokietija. Ispanės į Lietuvą atvyksta ginti praėjusiais metais kolegių iškovotą U19 Europos čempionato titulą, kurį laimėjo ir 2022 m. Ši ispanių rinktinė turės galimybę tapti trečiąją karta iš eilės, kuriai pavyko tapti čempionėmis. Airija ir Serbija U19 merginų Europos futbolo čempionate dalyvaus tik antrą kartą.

U19 merginų Europos futbolo čempionatas vyks trijuose miestuose – Jonavoje, Marijampolėje ir Kaune. Visas grupės rungtynes lietuvės žais Kaune esančiame Dariaus ir Girėno stadione, tuo tarpu kitų rinktinių grupės rungtynės vyks Jonavoje ir Marijampolėje.

U19 merginų Europos futbolo čempionato tvarkaraštis

Čempionatas prasidės liepos 14 d. – 13:00 val. žais Prancūzija – Serbija, o 16:00 val. Lietuva – Anglija. Simboliška, kad būtent liepos 14 d. bus žaidžiamas EURO 2024 finalas. Iš viso turnyre bus sužaista 15 rungtynių – dvylika grupių etape, po dvejas rungtynes pusfinalyje ir finalas. Pilnas U19 merginų Europos futbolo čempionato tvarkaraštis:

Data Laikas Rungtynės Stadionas
Liepos 14 d. 13:00 val. Prancūzija – Serbija Jonavos centrinis stadionas
Liepos 14 d. 17:00 val. Lietuva – Anglija Kauno Dariaus ir Girėno stadionas
Liepos 15 d. 13:00 val. Ispanija – Airija Marijampolės „Sūduvos“ stadionas
Liepos 15 d. 17:00 val. Nyderlandai – Vokietija Jonavos centrinis stadionas
Liepos 17 d. 13:00 val. Serbija – Anglija Marijampolės „Sūduvos“ stadionas
Liepos 17 d. 17:00 val. Lietuva – Prancūzija Kauno Dariaus ir Girėno stadionas
Liepos 18 d. 13:00 val. Airija – Vokietija Jonavos centrinis stadionas
Liepos 18 d. 17:00 val. Nyderlandai – Ispanija Marijampolės „Sūduvos“ stadionas
Liepos 20 d. 17:00 val. Lietuva – Serbija Kauno Dariaus ir Girėno stadionas
Liepos 20 d. 17:00 val. Anglija – Prancūzija Jonavos centrinis stadionas
Liepos 21 d. 13:00 val. Airija – Nyderlandai Marijampolės „Sūduvos“ stadionas
Liepos 21 d. 13:00 val. Vokietija – Ispanija Jonavos centrinis stadionas
Liepos 24 d. Pirmas pusfinalis
Liepos 24 d. Antras pusfinalis
Liepos 27 d. Finalas

Bilietus į U19 merginų Europos futbolo čempionatą galima įsigyti kakava.lt svetainėje. Dienos bilietas suaugusiems kainuoja 5€, iki 19 metų amžiaus – 3€. Taip pat galima įsigyti grupės etapo / stadiono bilietą – suaugusiems 15€, iki 19 metų amžiaus – 6€. U19 merginų Europos futbolo čempionatas tiesiogiai transliuojamas lrt.lt svetainėje. Lietuvos rinktinės mačai tiesiogiai transliuojami LRT PLIUS kanalu.

Lietuvos U19 merginų futbolo rinktinės sudėtis Europos čempionate

Vartininkės:

  • Darija Mikuckytė – „FK Saned“
  • Erneta Rinkevičiūtė – MFA „Žalgiris-MRU“

Gynėjos:

  • Karolina Jasaitytė – „FK TransINVEST“
  • Aivė Andriuškevičiūtė – MFA „Žalgiris-MRU“
  • Santa Lichareva – MFA „Žalgiris-MRU“
  • Kotryna Maželytė – MFA „Žalgiris-MRU“
  • Saulė Uždavinytė – „FK TransINVEST“
  • Ineta Šukštulytė – MFA „Žalgiris-MRU“
  • Vanesa Vasiliauskaitė – „FC Hegelmann“

Saugės:

  • Karina Klevinskaitė – „FK Žalgiris“
  • Žemyna Lekavičiūtė – MFA „Žalgiris-MRU“
  • Austėja Petkevičiūtė – MFA „Žalgiris-MRU“
  • Atėnė Streckytė – „FK Banga“
  • Gabrielė Skurdenytė – „SK Herd“
  • Rusnė Šešplaukytė – MFA „Žalgiris-MRU“

Puolėjos:

  • Ema Kriaučiūnaitė – „FC Hegelmann“
  • Agnieška Kazarina – „FK Gintra“
  • Patricija Penkauskaitė – MFA „Žalgiris-MRU“
  • Meida Proscevičiūtė – „FK Gintra“
  • Viltė Švarcaitė – „FK Banga“

U19 merginų Europos futbolo čempionato grupių apžvalga ir prognozės

Abejose grupėse galima išskirti po dvi favorites – A grupėje Prancūziją ir Angliją, o B grupėje Ispaniją ir Vokietiją. Kadangi iš kiekvienos grupės iš karto į pusfinalį patenka po dvi stipriausias rinktines, didelė tikimybė, kad būtent šias keturias komandas ir matysime atkrintamosiose.

A grupė

  • Lietuva
  • Prancūzija
  • Anglija
  • Serbija

Lietuvos U19 merginų futbolo rinktinė A grupėje šansų daug neturi. Į čempionatą rinktinė pateko dėl to, kad jis vyksta Lietuvoje. Futbolininkėms tai bus didžiausias išbandymas karjeroje ir tuo pačiu proga pasivaržyti su geriausiomis savo metų žaidėjomis. Jeigu pažvelgtume į tai, kaip sekėsi atrankoje, rezultatai nebuvo džiuginantys. Pirmajame etape pralaimėtos visos trejos rungtynės: 1:2 prieš Albaniją, net 0:17 prieš Šveicariją ir 2:3 prieš Kiprą. Antrajame etape 0:2 nusileista Velsui, 0:2 Šiaurės Makedonijai ir 2:0 įveikta Maldova.

Grupėje rinktinės bus kur kas aukštesnio lygio, o turint omenyje, kad į pusfinalį patenka tik pirmas dvejas vietas užėmusios komandos, tai net ir trečios vietos čia neužtektų. Didelė tikimybė, kad trečioji vieta atiteks serbėms – tai bus vos antras kartas, kai Serbija žaidžia U19 merginų Europos futbolo čempionate.

Laukiama, kad Prancūzija – Anglija rungtynėse spręsis pirmoji vieta grupėje. Prieš dvejus metus vykusiame U17 merginų Europos čempionate, prancūzės grupėje užėmė antrą vietą – 0:3 nusileido ispanėms, 2:0 įveikė suomes ir 1:0 norveges. Pusfinalyje 0:1 nusileido vokietėms, o trečią vietą iškovojo 2:0 įveikdamos olandes. Gali būti ir taip, kad šiame čempionate ir vėl pusfinalyje išvysime Prancūzija – Vokietija susitikimą.

Anglės nežaidė U17 čempionate, tačiau labai solidžiai atrodė atrankoje. Pirmajame etape 6:1 įveikė Velsą, 2:0 Graikiją ir 1:0 Čekiją. Antrajame etape taip pat iškovojo visas tris pergales bei pateko į čempionatą. Čia 2:0 įveikė šveicares, 1:0 portugales ir 4:1 itales.

B grupė 

  • Ispanija
  • Vokietija
  • Nyderlandai
  • Airija

Šioje grupėje Airiją galima laikyti autsaidere, kuri gali bandyti mesti iššūkį olandėms. Visgi, Nyderlandų rinktinė atrankoje į šį čempionatą prieš aires laimėjo 4:0, todėl atsirevanšuoti lengva tikrai nebus. Daugiau šansų, kad airės liks paskutinės, o olandės bandys kabintis į pirmą dvejetą, kur laukia tikrai labai stiprios varžovės.

Žvelgiant į rezultatus atrankoje. Airija 0:2 nusileido belgėms, 4:0 laimėjo prieš Farerų Salas ir 0:4 pralaimėjo olandėms. Antrajame etape pasirodė kur kas solidžiau – 4:1 įveikė islandes, 1:0 austres ir 3:0 kroates. Užėmė pirmą vietą grupėje ir pateko į čempionatą. Olandės atrankoje didelių problemų neturėjo – antrajame etape 10:0 įveikė Bosniją ir Hercegoviną, 3:0 laimėjo prieš Lenkiją ir 2:1 prieš Suomiją.

2022 m. U17 merginų Europos futbolo čempionato finale susitiko Ispanija – Vokietija. Tuomet rungtynės baigėsi 0:0, o po 11 m baudinių serijos čempionėmis tapo ispanės. Šį kartą rinktinės susitiks jau grupių etape. Ispanija – Vokietija mačas bus paskutinis ir didelė tikimybė, kad abi rinktinės jau bus užsitikrinusios vietą kitame etape. Neatmestinas variantas, kad abi šios rinktinės susitiks ir dar kartą – 2024 m. U19 merginų Europos futbolo čempionato finale.

Ispanės atrankoje pademonstravo nuostabų žaidimą. 4:0 prieš Turkiją, 3:0 prieš Švediją ir net 9:1 prieš Portugaliją. Antrajame etape 5:0 įveikė slovėnes, 7:0 graikes ir 2:0 danes. Per visą atranką įmušė net 30 įvarčių, o praleido vos 1. Vokietės kiek netikėtai pirmajame atrankos etape grupėje 1-1 sužaidė su Izraeliu. Abi rinktinės surinko po 7 taškus ir Vokietija pirmą vietą užėmė tik dėl geresnio įmuštų/praleistų įvarčių santykio. Antrajame etape iškovojo visas tris pergales ir užsitikrino vietą Lietuvoje vykstančiame turnyre.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *