diskgolfo taisyklės
Taisyklės

Diskgolfo taisyklės – žaidimo eiga, tikslas ir kur žaisti

Diskgolfas yra vienas iš naujesnių žaidimų, kuris susiformavo apie 1970 m., o oficialiai laikoma, kad sukurtas 1976 m. Žaidimą sukūrė Ed Headrick, kuris tais pačiais metais su kitais entuziastais įkūrė profesionalaus diskgolfo asociaciją – PDGA. Pagrindiniai organizacijos tikslais – plėsti žaidimo populiarumą, organizuoti turnyrus ir čempionatus. Daugeliui ši sporto šaka vis dar mažai pažįstama, todėl kviečiame iš arčiau pažvelgti, kokios yra diskgolfo taisyklės, kokia yra žaidimo eiga bei kur žaidimu mėgautis Lietuvoje.

Pagrindinis žaidimo įrankis – diskas. 1948 m. Walter Morrison sukūrė pirmąjį skraidantį diską, o 1957 m. atsirado prekinis ženklas „Frisbee“ bei prasidėjo diskų prekyba. Žaidžiant diskgolfą, naudojami diskai, kurių svoris yra apie 160 – 180 gramų. Svoris gali kisti, priklausomai nuo metimo technikos. Šiame žaidime naudojami diskai labiau primena „skraidančias lėkštes“, o ne 2 kg diskus, naudojamus lengvosios atletikos disko metimo rungtyje.

Lietuvoje diskgolfas pradėtas žaisti 2002 metais, tačiau tik 2021 m. įkurta Lietuvos diskgolfo federacija. Per daugiau nei 20 metų įrengtas ne vienas parkas, kuriame sukurtos puikios sąlygos žaidimui. 2011 m. buvo įkurtas Pučkorių diskgolfo parkas, kuris iki 2014 m. buvo vienintelė šio žaidimo vieta Vilniuje. 2013 m. čia vyko vienas iš „Euro Tour“ etapų.

Diskgolfo žaidimo eiga

Diskgolfo pavadinimas gali priminti gerai žinomą golfą ir tai nėra veltui. Galima sakyti, kad žaidimo esmė ir eiga yra tokia pati. Diskgolfo tikslas – per kuo mažiau metimų pataikyti diską į specialų krepšį. Žaidžiant diskgolfą ne oficialiuose turnyruose, vietoje krepšių gali būti naudojami kiti žymekliai, kurie žymėtų trasos pabaigą.

Įprastai žaidimą sudaro 9 arba 18 krepšių. Vienas krepšys naudojamas vienoje trasoje. Žaidžiant mėgėjiškai, krepšių skaičius gali būti individualus. Žaidimo pradžioje pagal sąrašą žaidėjai atlieka po vieną metimą nuo starto linijos. Antrąjį ir likusius metimus, kol diskas pasieks krepšį, atlieka tas žaidėjas, kurio diskas po pirmo metimo yra vizualiai labiausiai nutolęs.

Kai antrojo žaidėjo diskas pataiko į krepšį, ėjimą pradeda kitas žaidėjas ir taip žaidžiama iki tol, kol visų žaidėjų diskai atsiranda krepšyje. Tuomet pažymima, kiek kiekvienam žaidėjui reikėjo metimų, kol diskas pasiekė krepšį. Pradedant žaidimą kitoje trasoje, startuoja žaidėjas, pasiekęs geriausią rezultatą prie praėjusio krepšio. Laimi tas žaidėjas, kuris diską į visus krepšius pataikė atlikęs mažiausiai metimų.

Pagrindinės žaidimo taisyklės

Diskgolfas pasižymi nesudėtingomis taisyklėmis, todėl tikrai nereikės daug laiko jų perpratimui. Esminis dalykas – diską mesti iš tos vietos, kurioje nusileido. Kai diskas nukrenta ant žemės, jo nebegalima judinti. Jeigu diskas nusileidžia užribyje – į vandenį, griovį ir pan. yra pridedamas 1 baudos taškas. Prieš kitą metimą, žaidėjas gali pasirinkti – arba mesti iš ankstesnės metimo vietos arba ne toliau nei vieno metro atstumu nuo taško, kuriame diskas kirto užribio liniją.

Prasidėjus varžyboms, trasoje negalima nieko keisti – judinti šakų ar kitaip siekti palengvinti žaidimą. Viskas turi vykti tokiame aikštyne, koks buvo prieš atvykstant į varžybas. Prieš prasidedant varžyboms, atsakingas asmuo – direktorius apžiūri aikštę, yra sužymima užribio linija, įvertinamos kliūtis. Dėl to, po apžiūros daugiau nieko keisti ir judinti negalima.

Kur žaisti diskgolfą Lietuvoje

Kaip minėjome, Lietuvoje diskgolfas pradėtas žaisti 2002 metais, o jau 2003 m. buvo įrengta pirmoji trasa Zarasų rajone, Nedožinkos kaime. Čia yra 18 skirtingo lygio krepšių, yra vykusios ne vienos aukšto lygio varžybos. 2011 m. Vilniuje atsidarė Pūčkorių diskgolfo parkas, 2013 m. įrengtas 9 krepšių parkas Jonavos rajone – „Lokės pėdos“.

2014 m. atsidarė dar du parkai – 11 krepšių parkas Survilų kaimo sodyboje, Jonavos rajone ir 9 krepšių parkas Vilniuje – „Ozo parke“. 2018 m. atsidarė dar keli parkai Vilniuje – Santariškių ir Baltupių rajonuose, taip pat Elektrėnuose šalia marių. 2019 m. 9 krepšių parkas atidarytas Gargždų jaunimo parke. 2019 m. 18 krepšių parkas atsidarė Panevėžio kultūros ir sporto parke, po metų Panevėžyje atsidarė dar vienas parkas – 9 krepšių parkas Dembavoje. Naujausias parkas 2024 m. atidarytas Utenoje, čia Vyžuonos parke įrengtas 18 krepšių trasa.

Žaisti diskgolfą galima ne tik specializuotuose parkuose, bet ir pasinaudojant nešiojamais krepšiais. Juos galima išsistatyti įvairiose vietose ir trasą susikurti patiems. Tokiais atvejais žaidžiant reikia būti atsargiems, kad skriejantys diskai nekliudytų pašalinių žmonių.

Kitos žaidimų taisyklės

Išbandyti diskgolfą gali kiekvienas – tai sporto šaka, kuri nereikalauja didelės fizinės ištvermės, nėra reikalingas didelis inventorius. Į jau įrengtus aikštynus užtenka atsivežti savo diskus ir galima pradėti žaisti. Norint pradėti treniruotis, diską galima mėtyti atviruose laukuose, tuo pačiu su nešiojamais krepšiais susikuriant trasą. Yra ir daugiau žaidimų, kurie nereikalauja sudėtingų sąlygų. Pavyzdžiui, petankės taisyklės leis susipažinti su žaidimu, kurį galima žaisti bet kur ir bet kada.

Diskgolfas yra žaidžiamas lauke, tačiau juo galima mėgautis ne tik šiltuoju laikotarpiu. Jeigu tenisas ar paplūdimio tinklinis lauke žaidžiamas tik esant geram orui, tai diskgolfu galima mėgautis ir žiemą. Svarbiausia, kad nebūtų labai didelio vėjo, nes tai gali daryti ypač didelę įtaką disko skriejimo krypčiai.

DUK

Kiek sveria diskgolfo diskas?

Įprastai diskgolfo diskas sveria apie 160 – 180 gramų. Disko svoris lemia skriejimo greitį ir kryptį.

Kur Lietuvoje žaisti diskgolfą?

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 10 specializuotų diskgolfo parkų. Pirmasis 2003 m. atsidarė Zarasų rajone, Nedožinkos kaime. Vilniuje diskgolfo parkas įrengtas Pūčkorių parke, „Ozo“ parke, Santariškių bei Baltupių rajonuose. Panevėžyje yra du parkai – kultūros ir sporto parke bei Dembavoje. Po vieną parką atidaryta Elektrėnuose bei Gargžduose.

Ar Lietuvoje vyksta diskgolfo varžybos?

Taip, Lietuvoje nuolat vyksta diskgolfo varžybos, nuo 2011 m. vyksta Vilniaus „HCP“ lyga. 2021 m. buvo įkurta Lietuvos diskgolfo federacija, kuri taip pat prisideda prie turnyrų organizavimo.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *