Eurolyga 7bet sporto lažybos
Krepšinis

Eurolyga 2024-25 m. – žaidėjų perėjimai, komandų apžvalga ir prognozės

Jau spalio 3 d. prasideda 2024-25 m. Eurolygos sezonas, kuriame ir toliau varžysis 18 komandų, tarp kurių viena iš Lietuvos – Kauno „Žalgiris“. Tai bus antrasis sezonas su įkrintamųjų formatu, o lyginant su praėjusiais metais, pasikeitė tik viena komanda. EuroCup laimėjusi Paryžiaus „Paris Basketball“ keičia Valensijos klubą, kuris varžysis 2024-25 m. EuroCup sezone. Čempionų titulą ruošiasi ginti Atėnų „Panathinaikos“, kurie vasarą pasikvietė dar kelis aukščiausio lygio žaidėjus. Pilna 2025 m. Eurolygos reguliaraus sezono apžvalga, žaidėjų perėjimai ir prognozės.

Jeigu praėjusiais metais į NBA lygą išlydėjome Eurolygos MVP Sasha Vezenkov, Vasilije Micič bei Dante Exum, tai šiemet be Guerschon Yabusele, daugiau ryškiausių žvaigždžių palikusių senąjį žemyną nėra. Kaip tik galima pasidžiaugti sugrįžtančiu S. Vezenkov bei ypač gausiu žaidėjų persikėlimu iš NBA į Eurolygą. Iš viso matysime 20 krepšininkų iš NBA (Carlik Jones praėjusį sezoną žaidė Kinijoje, tačiau Europoje dar nėra debiutavęs). Tarp jų turėjo būti ir Luka Samanič, tačiau „Fenerbahce“ kroatą atleido dar sezonui neprasidėjus. Vėliau priekinę liniją pavyko sustiprinti Boban Marjanovič.

Kaip ir kiekvieną sezoną, taip ir šiemet laukiama ypač daug intrigos. Praėjusiais metais tik po paskutinio raundo sužinojome, kurios komandos pasidalins vietas pirmajame ketverte bei kas varžysis įkrintamosiose. Galima tikėtis, kad ir šiemet iki paskutiniųjų raundų nebus dar niekas aišku. 2024-25 m. sezone išvysime ir keletą naujovių – atnaujintą „Panathinaikos“ areną, naują kubą ir parketą „Žalgirio“ arenoje, taip pat LED ekranais dengtą parketą Miunchene.

Eurolygos tvarkaraštis ir formatas

Eurolygos tvarkaraštis ir formatas lyginant su praėjusiu sezonu niekuo nesikeičia. Čia ir toliau varžysis 18 komandų, kurios tarpusavyje sužais po du kartus. Pirmas šešias vietas užėmusios ekipos pateks į ketvirtfinalį, 7 – 10 vietos žais įkrintamosiose. TOP 8 etape bus žaidžiama iki trijų pergalių, o Eurolygos „Final 4” pusfinalyje ir finale žaidžiamos vienerios rungtynės.

Spalio viduryje matysime pirmą dvigubą savaitę, kurių iš viso bus aštuonios. Lapkritį ir vasarį vyks „Eurobasket 2025“ atrankos langai, kuriuose galės rungtyniauti ir Eurolygos žaidėjai. Lapkritį per langą bus vienas Eurolygos turas, vasarį – nebus. Vasario mėnesį nuo 7 d. iki 27 d. Eurolygos rungtynės nevyks. Svarbiausios 2024-25 m. Eurolygos sezono datos:

  • Spalio 3 – 4 d. – pirmasis 2024-25 m. Eurolygos sezono turas
  • Vasario 7 – 27 d. – Eurolygos pertrauka
  • Balandžio 10 – 11 d. paskutinis 2024-25 m. Eurolygos sezono turas
  • Balandžio 15 d. ir 18 d. – įkrintamosios
  • Balandžio 22 d. – gegužės 7 d. – atkrintamosios
  • Gegužės 22 – 25 d. – Eurolygos finalinis ketvertas

Arenų atnaujinimai ir kitos Eurolygos inovacijos

Eurolygos komandos bus beveik visos tos pačios kaip ir praėjusiais metais, nesikeičia formatas ir tvarkaraštis, tačiau artėjančiame sezone pamatysime tam tikrų naujovių. Pagrindiniai pokyčiai – vizualiniai. Tai turėtų organizacijoms pridėti dar daugiau išskirtinumo, o žiūrovams sukurti malonesnę patirtį. Taigi, pagrindiniai pokyčiai artėjančiame 2024-25 m. Eurolygos sezone:

  • Pilnai LED ekranais padengtas „Bayern“ namų arenos „BMW Park“ parketas

„Bayern“ artėjančiame sezone neturės ryškiausių žaidėjų lygoje, nėra favoritai laimėti Eurolygą, tačiau galės pasiūlyti unikalią patirtį. Vasarą „BWM Park“ arenos parketas buvo pilnai padengtas LED ekranais. Organizacija bendradarbiaudama su „ASB GlassFloor“ sudarė sutartį iki 2030 metų. Skelbiama, kad tai bus pirmoji pasaulyje sporto renginių vieta, kurioje nuolatos visas parketas bus padengtas LED ekranais. Tiesa, lygiai toks pats sprendimas buvo priimtas ir renovuojant „OAKA“ areną. Šią technologiją jau galėjome matyti ir anksčiau – jaunimo krepšinio čempionate, NBA visų žvaigždžių savaitgalio metu, tačiau tai būdavo tik trumpalaikiai projektai.

  • Atėnų „Panathinaikos“ arenos „OAKA“ renovacija

Skelbiama, kad „Panathinaikos“ išleido 15 mln. eurų „OAKA“ renovacijai. Buvo pakeistos kėdės, atnaujinti nusidėvėjimai bei priimtas inovatyvus sprendimas – LED ekranais dengtas parketas. Bendradarbiaujant „ASB GlassFloor“ ir „Globalsat“, „Panathinaikos“ žiūrovus galės džiuginti tokiu pačiu LED ekranais dengtu parketu kaip ir Miuncheno „Bayern“ komanda.

  • Atnaujintas „Žalgirio“ parketo dizainas ir naujas vaizdo kubas

2024-25 m. „Žalgiris“ žiūrovus pasitiks su atnaujintu parketo dizainu, kuris turi panašumų su Vitorijos „Baskonia“ namų aikštele. Spalvomis išryškintos skirtingos aikštės vietos leis aiškiai matyti tritaškio liniją bei baudos aikštelės zoną. Parketas nebebus vienos spalvos. Taip pat, pakeistas vaizdo kubas, pasikeitė apšvietimas ir aprangos, o tuo pačiu keisis ir komandos pristatymas. Galima priminti, kad naujuoju pranešėju arenoje tapo Mantas Stonkus.

  • Nauja „Anadolu Efes“ namų arena

Nuo 2024-25 m. sezono Stambulo „Anadolu Efes“ žais naujai pastatytoje arenoje, kuri iškilo toje pačioje vietoje, kur anksčiau stovėjo „Abdi Ipekci“ arena. Krepšinio komplekse bus ne tik pagrindinė arena, kuri talpina 10 tūkst. žiūrovų, bet ir bus trys mažesnės salės, krepšinio muziejus, taip pat 3×3 krepšinio aikštelės. Nuo 2017 m. „Anadolu Efes“ žaidė „Sinan Erdem“ arenoje. Simboliška, kad atidarymo rungtynės naujoje arenoje vyks spalio 10 d. prieš kitą Stambulo ekipą – „Fenerbahce“.

  • Pristatyta algų kepurė

Eurolyga oficialiai pristatė algų kepurę, kuri bus taikoma A licenciją turinčioms organizacijoms. Šiuo pokyčiu yra siekiama didinti konkurenciją, skatinti organizacijas uždirbti ir žaidėjų algoms leisti pinigus iš gauto pelno. Komandos privalės išleisti 32% nuo vidutinio A licenciją turinčių klubų pelno, gauto per paskutinius dvejus metus.

Žaidėjų atlyginimams bus taikomos įvairios išlygos, pavyzdžiui, nebus skaičiuojami žaidėjų, jaunesnių nei 23 metai, atlyginimai, taip pat tų, kurie turi ilgalaikes traumas arba komandoje rungtyniauja daugiau nei tris metus. Organizacijos, kurios viršys nustatytus limitus, turės mokėti prabangos mokestį. Su visomis algų kepurės taisyklėmis bus galima susipažinti po truputį, kadangi pranešama, jog algų kepurė Eurolygoje bus įvesta tik nuo 2027-28 m. sezono.

Eurolygos žaidėjų perėjimai ir atliktų darbų įvertinimas

Labiausiai rinką drebino Graikijos grandai – „Olympiacos“ ir „Panathinaikos“. Pirmiausia, „Panathinaikos“ gana greitai paskelbė apie Lorenzo Brown įsigijimą ir nors ieškojo pastiprino priekinėje linijoje, tinkamo žaidėjo rasti nepavyko. Tuomet atrodė, kad komplektacija baigta ir čempionai 2024-25 m. sezoną pradės beveik nepakitę. Tuo tarpu „Olympiacos“ nestabdė – įsigiję Keenan Evans, Luca Vildoza ir Tyler Dorsey, iš NBA susigrąžino Sasha Vezenkov, o ant viršaus dar pridėjo Evan Fournier. „Panathinaikos“ į tai atsakė dvejais turkais – Omer Yurtseven ir Cedi Osman.

Nemažai permainų įvyko ir kitose komandose. Kauno „Žalgiris“ pasirašė septynis naujus žaidėjus, „Anadolu Efes“ atsisveikino su Will Clyburn, kurį pakeitė Jordan Nwora bei Stanley Johnson. Didelį žingsnį į priekį padėjo Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Fenerbahce“, kuriems pavyko pasistiprinti „Maccabi“ duetu – Wade Baldwin IV ir Bonzie Colson. Taip pat iš Milano atvyko Devon Hall ir Nicolo Melli, priekinė linija sustiprinta Khem Birch ir Boban Marjanovič, sudėtyje vieta atsirado po traumos sugrįžusiam Artūrs Žagars.

Taigi, susipažinkime su kiekvienos komandos nuveiktais darbais – kurie žaidėjai atvyko, kas išvyko bei kaip vertinu atliktus pokyčius.

Komanda Žaidėjų perėjimai Įvertinimas
Atvyko Išvyko Kita
Kauno „Žalgiris“ Sylvain Francisco, Tyrone Wallace, Ignas Brazdeikis, Deividas Sirvydis, Matt Mitchell, Alen Smailagič, Bryant Dunston Keenan Evans, Demetre Rivers, Edmond Sumner, Karolis Lukošiūnas, Rolands Šmits, Danielius Lavrinovičius, Kevarrius Hayes Su Andrea Trinchieri pratęsta sutartis iki 2025-26 m. sezono pabaigos. Susigrąžintas Ignas Brazdeikis, ypač gili sudėtis, nėra vieno išreikšto lyderio. A-
Berlyno „Alba“ Will McDowell-White, Trevion Williams Johannes Thiemann, Sterling Brown Paleistas komandos lyderis J. Thiemann, vos du naujokai. „Alba“ ryškūs favoritai užimti paskutinę vietą. D
Stambulo „Anadolu Efes“ Jordan Nwora, Stanley Johnson, Rolands Šmits, Vincent Poirier Will Clyburn, Tibor Pleiss, Mike Daum, Tyrique Jones, Erten Gazi Jordan Nwora turi potencialo būti vienu labiausiai nustebinančiu žaidėju artėjančiame sezone. Paleistas W. Clyburn, tačiau solidūs papildymai, išsaugant kitus svarbius žaidėjus. A
Monako „AS Monaco“ Nick Calathes, Juhann Begarin, Furkan Korkmaz, Vitto Brown, Georgios Papagiannis Kemba Walker, Yakuba Ouattara, Jordan Loyd, John Brown, Donta Hall Labiausiai intriguojantis papildymas – F. Korkmaz. Keistas sprendimas D. Hall pakeisti G. Papagianniu, neatrodo, kad komandai būtų reikalingas N. Calathes. B-
Vitorijos „Baskonia“ Trent Forrest, Kamar Baldwin, Ognjen Jaramaz, Pavel Savkov, Ousmane Ndiaye, Timothe Luwawu-Cabarrot, Donta Hall Vanja Marinkovič, Chris Chiozza, Jordan Theodore, Matt Costello, Maik Kotsar, Codi Miller-McIntyre Paleista didžioji praėjusių metų branduolio dalis. Eilinį kartą rizikuojama su gynėjais, D. Hall turi perspektyvų turėti solidų sezoną. Įdomiausias sprendimas – naujuoju treneriu tapo Pablo Laso. B
Belgrado „Crvena Zvezda“ Codi Miller-McIntyre, Isaiah Canaan, Ognjen Dobrič, Nikola Kalinič, Mike Daum, Uroš Plavsič Trey Thompkins, Javonte Smart, Mike Tobey, Freddie Gillespie, Adam Hanga, Marko Siminovič Pasipildyta keliais esminiais žaidėjais, sugrįžta N. Kalinič, išsaugotas branduolys. B+
Milano „EA7 Emporio Armani“ Nenad Dimitrijevič, Leandro Bolmaro, Armoni Brooks, Fabien Causeur, Zach LeDay, David McCormack, Josh Nebo, Ousmane Diop Shabazz Napier, Billy Baron, Devon Hall, Nicolo Melli, Johannes Voigtmann, Alex Poythress, Kyle Hines, Denzel Valentina Pasikeitė didžioji dalis žaidėjų išsaugant Shavon Shields ir Nikola Mirotič. Pridėta talentingo jaunimo, sustiprėjo priekinė linija. Sudėtis atrodo kur kas pajėgesnė, bet nerimo kelia E. Messina. Taip pat, tokio lygoje komandoje norėtųsi pajėgesnio gynėjo. A-
Barselonos „FC Barcelona“ Juan Nunez, Kevin Punter, Justin Anderson, Chimezie Metu, Youssoupha Fall Rokas Jokubaitis, Ricky Rubio, Nikola Kalinič, Oriol Pauli, Oscar da Silva, James Nnaji Rogerį Grimau keičia Joan Penarroya. Įsigytas K. Punter, kuris pridės daugiau ramybės svarbiais momentais, išsaugoti visi pagrindiniai žaidėjai. A-
Miuncheno „Bayern“ Yam Madar, Shabazz Napier, Oscar da Silva, Kevin Yebo, Johannes Voigtmann Isaac Bonga, Jan Niklas Wimberg, Serge Ibaka, Nelson Weidemann, Dino Radončič, Sylvain Francisco, Leandro Bolmaro Naujuoju treneriu tapo Gordon Herbert, pakeista didžioji dalis komandų, naujokai nėra ryškiausios lygos žvaigždės, bet solidžiai turėtų atrodyti O. Da Silva ir J. Voigtmann duetas. B+
Stambulo „Fenerbahce“ Wade Baldwin IV, Artūrs Žagars, Erten Gazi, Devon Hall, Bonzie Colson, Nicolo Melli, Khem Birch, Boban Marjanovič Nick Calathes, Nate Sestina, Johnathan Motley, Amine Noua, Sehmus Hazer, Tyler Dorsey, Yam Madar, Georgios Papagiannis Įsigyta Eurolygos žvaigždė Wade Baldwin IV, pridėtas dar vienas aukšto lygio puolėjas Bonzie Colson. Š. Jasikevičius turės ypač gilią sudėtį, daug protingų, pataikyti galinčių žaidėjų, įdomus sprendimas įsigyti Boban Marjanovič. A+
Vilerbano „Asvel“ Theo Maledon, Shaquille harrison, Admiral Schofield, Melvin Ajinca, Tarik Black, Neal Sako Deshaun Thomas, Timothe Luwawu-Cabarrot, Mike Scott, Youssoupha Fall, Noam Yaacov Pagirtinas sprendimas pasikviesti Shaquille Harrison, kuris gali daugelį nustebinti, į Eurolygą sugrįžta Tarik Black. B
Tel Avivo „Maccabi“ Rokas Jokubaitis, Jordan Loyd, Levi Randolph, Jaylen Hoard, Will Rayman, Wenyen Gabriel Wade Baldwin IV, Bonzie Colson, Lorenzo Brown, James Webb III, Josh Nebo, Joe Thomasson „Maccabi“ laukia labai sunkus sezonas – išvyko beveik visas starto penketas, o naujokai netempia buvusių lyderių lygio. B-
Pirėjo „Olympiacos“ Keenan Evans, Luca Vildoza, Evan Fournier, Tyler Dorsey, Sasha Vezenkov Isaiah Canaan, Michalis Lountzis, Luke Sikma, Ignas Brazdeikis Viena giliausių sudėčių visoje Eurolygoje. Išlaikyti visi svarbiausi žaidėjai, o ant viršaus pridėti S. Vezenkov ir E. Fournier. Bus įdomu, kaip pavyks visus sutalpinti, tačiau vasaros darbai įspūdingi. A+
Atėnų „Panathinaikos“ Lorenzo Brown, Cedi Osman, Omer Yurtseven Luca Vildoza, Olek Balcerowski „Panathinaikos“ pagrindinis darbas buvo išlaikyti Eurolygos čempionų branduolį. Pavyko ne tik išsaugoti visus žaidėjus, bet pridėti Lorenzo Brown, Cedi Osman ir Omer Yurtseven. Pokyčių nedaug, bet visi reikšmingi. A+
Paryžiaus „Paris Basketball“ Maodo Lo, Yakuba Ouattara, Daulton Hommes, Leo Cavaliere, Kevarrius Hayes Naujokai ne to lygio, su kuriais būtų galima užkariauti Eurolygą. Išsaugotas branduolys, tačiau prarastas pagrindinis karvedys – Tuomas Iisalo, kurį keičia Tiago Splitter. Bendrai sudėtis atrodo per silpna Eurolygai. C+
Belgrado „Partizan“ Iffe Lundberg, Carlik Jones, Frank Ntilikina, Arijan Lakič, Vanja Marinkovič, Duane Washington, Sterling Brown, Mario Nakič, Isaac Bonga, Mitar Bosnjakovič, Aleksej Pokusevski, Isiaha Mike, Tyrique Jones, Brandon Davies P. J. Dozier, Jaleen Smith, Danilo Anjusič, Uroš Trifunovič, James Nunnally, Alen Smailagič, Frank Kaminsky, Kevin Punter, Zach Leday, Ognjen Jaramaz, Bruno Caboclo, Mateusz Ponitka, Aleksa Avramovič Pakeisti visi žaidėjai, daug talento pagrindinėse pozicijose. Yra galinčių nustebinti ir žaidėjų, yra ir Eurolygos patirties turinčių žaidėjų. Daug gerai besiginančių žaidėjų, solidi „Partizan“ vasara. A
Madrido „Real“ Andres Feliz, Xavier Rathan-Mayes, Usman Garuba, Serge Ibaka Carlos Alocen, Sergio Rodriguez, Rudy Fernandez, Fabien Causeur, Vincent Poirier, Guerschon Yabusele Labai silpna „Real“ vasara, naujokai ne Madrido komandos lygio. Įprastai „Real“ išsiskirdavo ypač plačia sudėtimi, dabar komanda laikysis vos ant kelių pagrindinių žaidėjų. Nepakeistas išvykęs G. Yabusele. B-
Bolonijos „Virtus“ Rayjon Tucker, Matt Morgan, Will Clyburn, Andrejs Gražulis, Mouhamet Diouf Iffe Lundberg, Awudu Abass, Jordan Mickey, Bryant Dunston, Rihards Lomazs, Bruno Mascolo Luca Banchi pasikvietė Latvijos rinktinėje žibantį Andrejs Gražulis, tačiau Eurolygoje latvis turės didelių problemų. Pati priekinė linija atrodo gan silpnokai. Didelis laimėjimas Will Clyburn prisiviliojimas, tačiau bendrai norėtųsi solidesnių ėjimų. B

Eurolygoje debiutuojantys žaidėjai iš NBA lygos

Neretai kalbama apie tai, kad Eurolyga veteranų lyga, kad jauni žaidėjai išvyksta į NCAA, o patys talentingiausi į NBA. Šią vasarą nors ir buvo atsisveikinta su G. Yabusele, kuris sugrįžta į NBA ir rungtyniaus „Philadelphia 76ers”, galima pasidžiaugti, kad Eurolygoje matysime ne vieną aukšto lygio naujoką.

Į Europą sugrįžo Eurolygoje gerai žinomas Sasha Vezenkov, vis dar naudos duoti galintys 31-erių Evan Fournier ir 29-erių Cedi Osman. Krepšinio karjerą Europoje jau turėtų užbaigti sugrįžęs Boban Marjanovič. Tačiau, matysime ir mažiau žinomų krepšininkų, kuriems NBA vietos nebeliko, tačiau turi galimybę susikurti solidžią karjerą Europoje. Žemiau pateikiame žaidėjų sąrašą, kurie 2024-25 m. sezone rungtyniaus sugrįžę arba atvykę iš NBA lygos.

Komanda Žaidėjai
„Olympiacos“ Evan Fournier, Sasha Vezenkov
„Panathinaikos“ Cedi Osman, Omer Yurtseven
„AS Monaco“ Furkan Korkmaz
„Partizan“ Frank Ntilikina, Aleksej Pokusevski, Duane Washington Jr., Carlik Jones
„Real“ Usman Garuba
„Maccabi“ Wenyen Gabriel
„FC Barcelona“ Chimezie Metu
„EA7 Emporio Armani“ Armoni Brooks
„Asvel“ Theo Maledon, Admiral Schofield, Shaquille Harrison
„Anadolu Efes“ Stanley Johnson, Jordan Nwora
„Baskonia“ Trent Forrest
„Fenerbahce“ Boban Marjanovič

Reguliaraus sezono prognozės

Susipažinome su žaidėjų perėjimais ir vadovybių atliktais darbais, dabar metas pažvelgti, ko galima tikėtis artėjančiame sezone. Išskyriau komandas, kurios turi daugiausiai šansų laimėti reguliarųjį sezoną, ko, tikėtina, kad laukia sunkus ir nuviliantis sezonas bei kurios ekipos gali labiausiai nustebinti. Eurolygos 2024-25 m. prognozės tekste galite daugiau sužinoti apie pagrindinius favoritus bei „Žalgirio“ šansus.

Reguliaraus sezono laimėtojai

Praėjusiais metais reguliariajame sezone tiesiog dominavo Madrido „Real“. Antroje sezono pusėje jautėsi, kad žaidėjai tiesiog laukia atkrintamųjų ir žaidžia viena koja. Šiemet sunku įsivaizduoti, kaip „Real“ gali ir vėl laimėti reguliarųjį sezoną – nebūtų didelė staigmena, jeigu nukristų į ketvirtą vietą ar dar žemiau. Į NBA išvyko vienas svarbiausių žaidėjų – G. Yabusele, karjerą baigė veteranai Sergio Rodriguez ir Rudy Fernandez, į „Anadolu Efes“ išvyko V. Poirier. Iš naujokų išskirti galima veteraną Serge Ibaka bei šiuo metu traumą besigydantį Usman Garuba. Akivaizdu, kad „Real“ trūksta sudėties gylio, o tai patvirtina ir neseniai paskelbta žinia, kad klubas domisi vienu „Unicaja“ lyderiu Dylan Osetkowski.

Nematau Madrido „Real“ šiemet kovojančio dėl pirmos vietos reguliariajame sezone, kas nebūtinai yra blogas variantas. Galima priminti, kad Eurolygos dar nėra laimėjusi komanda, kuri laimėjo ir reguliarųjį sezoną. Išskyriau tris ekipas, kurios turi daugiausiai šansų po 34 rungtynių būti pirmoje vietoje.

  • Pirėjo „Olympiacos“

Pirėjo „Olympiacos“ yra viena iš tų komandų, kuri vasarą atliko puikius namų darbus. Vien tai, kad pavyko susigrąžinti MVP Sasha Vezenkov, daug ką keičia. Prie visa to, pavyko dar pridėti solidžių žaidėjų – šiuo metu traumuotą Keenan Evans, Luca Vildoza, taip pat sugrįžo Tyler Dorsey. Bus labai įdomu pamatyti, kaip Eurolygoje atrodys Evan Fournier. Galima neabejoti, kad matysime unikalius Georgios Bartzokas sprendimus, tačiau jau galėjome įsitikinti, kad neįprasti rotacijos sprendimai veikia.

Praėjusiais metais „Olympiacos“ su 22 pergalėmis liko penktoje vietoje, tačiau nuo antros vietos skyrė vos viena pergalė. Turint tokią gilią sudėtį, motyvuotus žaidėjus ir puikų palaikymą namie, nematau, kaip jie gali kristi žemiau pirmojo ketverto. 2022-23 m. sezone „Olympiacos“ laimėjo reguliarųjį sezoną ir šiemet turi šansų tai pakartoti.

  • Stambulo „Fenerbahce“

Šarūnas Jasikevičius vasarą turėjo galimybę pats komplektuoti sudėtį ir galima pripažinti, kad sprendimai tikrai labai geri. Tai bus pirmas kartas, kai Š. Jasikevičius treniruojamoje komandoje turės tokio lygio gynėją. „FC Barcelona“ klube žvaigždė buvo Nikola Mirotič, čia žaidimą kurs ne kas kitas, o Wade Baldwin IV. Sudėtyje neliko nepataikančio Nick Calathes, šansų turėtų gauti Artūrs Žagars. Gynėjų linijoje taip pat yra Scottie Wilbekin.

Nors W. Baldwin IV prisiviliojimas yra didelis laimėjimas, reikia išskirti ir tokius žaidėjus kaip Bonzie Colson, kuris kartu su Nigel Hayes-Davis sudarys vieną geriausių puolėjų tandemą. Į „Fenerbahce“ grįžo itin aukštą krepšinio IQ turintis Nicolo Melli. Priekinė linija gali kelti klausimų, tačiau paskutinėmis tarpsezonio dienomis buvo įsigytas Boban Marjanovič, kuris tam tikromis atkarpomis gali būti rungtynes keičiančiu vidurio puolėju. Stambulo komanda turės ypač gilią sudėtį, o prisiminus Š. Jasikevičiaus treniruojamą „FC Barcelona“, reguliariajame sezone tai būdavo viena geriausių komandų. To paties galima tikėtis ir iš „Fenerbahce“.

  • Atėnų „Panathinaikos“

Kalbant apie reguliaraus sezono laimėtojus, nereikia pamiršti dabartinių čempionų „Panathinaikos“. Jeigu prisimintume Ergin Ataman treniruojamą „Anadolu Efes“, tai reguliariajame sezone komanda tikrai neblizgėdavo, vis tik, manau, kad žaidžiant Atėnuose tokio atsipalaidavimo tikrai nebus. Spaudimas iš fanų greitai pasijaus, o turėdami tokį užnugarį, patys žaidėjai jaus kur kas didesnę motyvaciją.

Vasarą pavyko išlaikyti visus pagrindinius žaidėjus ir dar atlikti trys papildomi ėjimai. Lorenzo Brown duos poilsio minučių Kostas Sloukas, Omer Yurtseven bus puikus keitimas Mathias Lessort, o Cedi Osman pridės dar daugiau individualaus talento ir kokybės puolime. „Panathinaikos“ kaip ir „Olympiacos“ bei „Fenerbahce“ turi ypač gilias sudėtis, kur žaidimą gali kurti daugiau nei vienas žaidėjas, todėl ir traumų atveju rezultatai neturėtų suprastėti.

Potencialiai didžiausi nusivylimai

„Alba“, „Paris Basketball“ ar „Asvel“ paskutinė vieta reguliariajame sezone nieko nenustebintų – tai tikrai nebūtų didelis nusivylimas, o kaip tik tikėtinas rezultatas. Tačiau, jeigu viena iš šių komandų aplenktų Tel Avivo „Maccabi“, o „AS Monaco“ nepatektų į pirmąjį šešetą – tai būtų galima vadinti nusivylimu. Išskyriau šias dvi komandas, kaip vienas iš tų, kurių rezultatai gali būti kiek netikėti ir nuviliantys.

  • Tel Avivo „Maccabi“

Gali būti, kad „Maccabi“ nuo Eurolygos titulo arba bent jau nuo finalinio ketverto skyrė nelemta Wade Baldwin IV trauma, patirta ketvirtfinalyje prieš „Panathinaikos“. Visą sezoną be žiūrovų žaidusi komanda pademonstravo puikų rezultatą, tačiau vasarą atėjo tai, ko buvo galima tikėtis. Išvyko beveik visas starto penketas – neliko pagrindinio gynėjų dueto, Josh Nebo persikėlė į Milaną, o Bonzie Colson kartu su W. Baldwin IV išvyko į „Fenerbahce“.

Surinkta „Maccabi“ sudėtis labai silpna, jeigu lygintume su praėjusiu sezonu. Galima sakyti, kad priimta daug eksperimentinių sprendimų, ilgalaikė sutartis įteikta Rokui Jokubaičiui. Tokie veiksmai suprantami – „Maccabi“ ir toliau negalės žaisti Tel Avive, neturės fanų užnugario, tuo pačiu sumažėjo ir finansinės galimybės. Gali būti ir taip, kad „Maccabi“ nusprendė pataupyti, tikėdamiesi kitą sezoną sugrįžti namo, kur tuo pačiu galės atsigriebti ir pasikviesti ryškesnius žaidėjus.

Tikėtina, kad nemažai kas tikisi iš „Maccabio“ prastų rezultatų, tačiau manęs nenustebintų tragiškas rezultatas ir viena iš paskutinių vietų Eurolygoje. Įkrintamosios bus per daug toli, o daugiausiai prie to prisidės ne tik kur kas silpnesnė sudėtis, bet ir žaidimas be žiūrovų.

  • Monako „AS Monaco“

Paskutinius kelerius sezonus „AS Monaco“ buvo viena iš lyderių. Kaune žaidė finaliniame ketverte, praėjusiais metais trūko labai nedaug, kad į jį pavyktų sugrįžti. Vis tik, šią vasarą atlikti sprendimai stipriai nuvylė. Sunkiai paaiškinamas ėjimas įsigyti Georgios Papagiannis, kuris žaidimo stiliumi primena Donatą Motiejūną. Donta Hall aikštėje turėjo kitų stiprybių, kas leido turėti skirtingus vidurio puolėjus, dabar neliko nei vieno staigaus aukštaūgio.

Neaišku, kokia rolė komandoje numatyta Nick Calathes. 35-erių veteranas prastai pataiko, kas „AS Monaco“ komandoje būdavo didelė problema. Vienintelis pozityvas – Furkan Korkmaz, kuris turi potencialo rinkti daug taškų, tačiau žiūrint bendrai, kol pagrindiniai varžovai stiprinosi, „AS Monaco“, atrodo, kad padėjo žingsnį atgal. Paminėti reikia ir tai, kad Mike James praleido pasiruošimą sezonui, nežais ir keliuose pirmuose turuose. Nebūtų keista, jeigu „AS Monaco“ dėl vietos TOP 8 turės kovoti įkrintamosiose.

X faktoriai

Galbūt šios dvi komandos ir nėra pilnai X-faktoriai, tačiau, tikiu, kad iš teigiamos pusės gali nustebinti gana stipriai. „Anadolu Efes“ sudėtis verta būtų ketvirtfinalyje, tačiau, realu, kad į TOP 8 gali patekti ir be įkrintamųjų. „Partizan“ 2022-23 m. buvo labai arti to, kad Kaune žaistų finaliniame ketverte. Ar gali tai pakartoti ir šiais metais?

  • Belgrado „Partizan“

„Partizan“ 2024-25 m. sezoną pasitinka su visiškai nauja sudėtimi. Praėjęs sezonas nuvylė, kas privedė prie permainų. Kevin Punter ar Zach LeDay – žaidėjai, kuriuos nėra lengva pakeisti, tačiau „Partizan“, panašu, kad tai padarė. Priekinė linija sustiprėjo – Brandon Davies, Tyrique Jones, Isaiha Mike, Aleksej Pokusekvski. Puolėjų grandyje karaliaus Isaac Bonga, o daugiausiai intrigos kelia gynėjai. Jeigu Iffe Lundberg gerai pažįstamas, tai bus labai įdomu pamatyti, kaip atrodys Carlik Jones ir Duane Washington. Taip pat nustebinti gali Frank Ntilikina.

Turint omenyje, kaip Belgrade komandoms sunku žaisti, su šia sudėtimi „Partizan“ gali būti namie nepralaiminti ekipa. Viskas priklausys nuo to, kaip seksis išvykose, kadangi tai neretai būdavo problema. 2022-23 m. sezone „Partizan“ užėmė šeštą vietą. Ar gali tai pakartoti ir šį sezoną? Nebent tik tokiu atveju, jeigu visi žaidėjai pademonstruotų geriausią formą. Tačiau, „Partizan“ turi gerus šansus užimti 7-8 vietą bei įkrintamosiose turėti namų aikštės pranašumą, kas tuo pačiu beveik garantuotų vietą TOP 8, kur taip pat būtų nelengvas varžovas.

  • Stambulo „Anadolu Efes“

„Anadolu Efes“ nuosmukis tęsiasi jau ne vienerius metus, tačiau 2024-25 m. sezonas gali būti lūžio taškas. Komandoje neliko Will Clyburn, kas nėra toks didelis praradimas, kaip gali atrodyti. Ypač, kai pavyko įsigyti Jordan Nwora, kuris turi potencialo būti vienu geriausiu lygos naujoku. Vasarą daug permainų nebuvo, tačiau įsigyti keli esminiai žaidėjai, prie kurių pridėjus jau esamus – Darius Thompson, Shane Larkin, Dan Oturu, Elijah Bryant, Rodrigues Beaubois, gauname tikrai solidžią sudėtį.

Nerimą kelia Shane Larkin, kuris vėl traumuotas. Gynėjas praleido pasiruošimą sezonui, o komandos rezultatai vis dar stipriai priklausomi nuo 31-erių žaidėjo. Jeigu sezonui įsibėgėjus pavyktų išvengti traumų ir pasiekti geriausią formą, su tokia sudėtimi „Anadolu Efes“ turi šansų taikytis į pirmąjį šešetą bei tiesioginį kelialapį į TOP 8.

Manau, kad Vincent Poirer gali stipriai nustebinti. Čia jis bus pagrindinis vidurio puolėjas, kur turės kur kas daugiau progų pasireikšti nei būnant Edy Tavares dubleriu. Tomislav Mijatovič nenuteikia labai optimistiškai, tačiau su treneriu buvo pratęsta sutartis, o tai reiškia, kad žaidėjai ir vadovybė tiki kroato galimybėmis.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *