„ACB“ atkrintamosios statymai krepšinis 7bet lažybos
Krepšinis

Ispanijos krepšinio lygos „ACB“ atkrintamosios 2022: apžvalga ir prognozės

Iš karto po Eurolygos finalinio ketverto galėsime stebėti stipriausios vietinės krepšinio lygos atkrintamąsias, kadangi prasidės „ACB“ atkrintamosios. Ispanija Eurolygoje turi 3 komandos su ilgalaike licencija, tačiau dažnai šioje lygoje matome net keturias komandas iš „ACB“ lygos. Šiais metais Europos taurės reguliarųjį sezoną laimėjo du ispanų klubai, o iki turnyro pusfinalio nuėjo „Valencia“ ir „MoraBanc“. FIBA Čempionų lygos finale žaidė dar dvi Ispanijos lygos komandos – „Joventut“ ir „Baxi“. Nereikia pamiršti ir Eurolygos finalinio ketverto, kuriame pusfinalyje susitiks dvi stipriausios Ispanijos komandos – „Real“ ir „Barcelona“.

Toks „ACB“ komandų dominavimas Europoje leidžia šią lygą vadinti stipriausiu vietiniu čempionatu Europoje. Nei Italijos, nei Vokietijos, nei Graikijos ar kitų šalių čempionatai neprilygsta Ispanijos krepšinio lygai. Šiais metais atkrintamosios prasidės iš karto po Eurolygos finalinio ketverto – gegužės 24 dieną.

Per visą lygos istoriją, „Barcelona“ čempionais tapo 16 kartų ir net 13 kartų liko antroje vietoje. Antroje vietoje yra Madrido „Real“ – 13 čempionų titulai ir 9 kartus užimta antra vieta. „Baskonia“ yra trečioje vietoje su keturiais laimėtais čempionatais, du kartus laimėjo „Joventut“ ir po vieną kartą „Unicaja“, „Valencia“ ir Manresos komanda. 1992 ir 1993 metais finalo MVP buvo išrinktas Arvydas Sabonis, o 2003 m. Šarūnas Jasikevičius. Tai vieninteliai lietuviai tapę naudingiausiais finalo žaidėjais. Praeitais metais Š. Jasikevičius tapo pirmuoju lietuviu treneriu, kuriam pavyko laimėti „ACB“ lygą ir tuo pačiu atvedė „Barcelona“ iki čempionų titulo po 6 metų pertraukos.

„ACB“ atkrintamosios: tvarkaraštis ir formatas

Atkrintamosios Ispanijos krepšinio lygoje prasideda nuo ketvirtfinalio etapo. 8-ios stipriausios reguliaraus sezono komandos žaidžia seriją iki dviejų pergalių. Kaip ir įprasta, pirmą vietą užėmusi komanda žaidžia prieš aštuntą vietą, o pusfinalyje šios poros nugalėtoja žaidžia prieš ketvirtos ir penktos vietos nugalėtoją. Ketvirtfinaliai yra žaidžiami iki dviejų pergalių, o pusfinaliai ir finalas iki trijų. Čia galite matyti pilną ketvirtfinalio tvarkaraštį:

  • Gegužės 24 d. – „Valencia“ – „Baskonia“
  • Gegužės 25 d. – „Real“ – „Baxi“
  • Gegužės 26 d. – „Joventut“ – „Lenovo“
  • Gegužės 27 d. – „Barcelona“ – „Gran Canaria“
  • Gegužės 28 d. – „Baxi“ – „Real“
  • Gegužės 28 d. – „Baskonia“ – „Valencia“
  • Gegužės 29 d. – „Lenovo“ – „Joventut“
  • Gegužės 29 d. – „Gran Canaria“ – „Barcelona“

Jeigu prireiks trečiųjų rungtynių, jos bus žaidžiamos gegužės 30 ir 31 dienomis.

liga endesa lažybos atkrintamosios acb ispanija 7bet krepšinis statymai

Pirmo pusfinalio tvarkaraštis:

  • Birželio 2 d.
  • Birželio 4 d.
  • Birželio 7 d.
  • Birželio 9 d. (jei reikės)
  • Birželio 11 d. (jei reikės)

Antro pusfinalio tvarkaraštis:

  • Birželio 3 d.
  • Birželio 5 d.
  • Birželio 8 d.
  • Birželio 10 d. (jei reikės)
  • Birželio 12 d. (jei reikės)

„ACB“ lygos finalo tvarkaraštis priklauso nuo to, kiek rungtynių bus sužaista bent viename iš pusfinalių. Jeigu visi pusfinaliai pasibaigs per trejas rungtynes, tuomet finalo serija prasidės birželio 12 d. Jeigu reikės keturių rungtynių – finalas prasidės birželio 13 d., o jeigu bus žaidžiamos penkerios rungtynės, tuomet finalas prasidės birželio 15 d.

„ACB“ atkrintamosios – apžvalga ir prognozės

Ispanijos krepšinio lygos stiprumą parodo ir tai, kad šiais metais iš lygos iškrito dvi Europos turnyruose žaidusios komandos. Burgos „San Pablo“ praeitais metais laimėjo FIBA Čempionų lygą, tačiau šiais metais Ispanijoje liko paskutinėje vietoje, o kita iškritusi komanda yra Andoros „MoraBanc“ komanda, kuri pasirodymą baigė Europos taurės pusfinalyje. 7-tą vietą užėmė Manresos „Baxi“, kuri su 5-oje vietoje likusia Tenerifės „Lenovo“ žaidė FIBA Čempionų lygos finale. „Baskonia“ po reguliaraus sezono liko 6-oje vietoje, sunkų sezoną Eurolygoje turėjusi komanda tikrai nelengvą varžovą jau ketvirtfinalyje.

Barselonos „Barcelona“ – Las Palmo „Gran Canaria“

Reguliarųjį sezoną laimėjusi „Barcelona“ ketvirtfinalio etape turėtų nesunkiai susitvarkyti su prastą sezono pabaigą išgyvenančia „Gran Canaria“ komanda. Las Palmo klubas užėmė pirmą vietą Europos taurės reguliariajame sezone, tačiau jau ketvirtfinalyje iškrito prieš Andoros „MoraBanc“ klubą. Reguliaraus sezono pabaiga „ACB“ irgi nebuvo lengva, kur iki paskutinių rungtynių nebuvo aišku, ar „Gran Canaria“ matysime tarp aštuonių stipriausių komandų.

Vienintelis „Gran Canarios“ pliusas šioje serijoje yra tai, kad neaišku, kokios nuotaikos „FC Barcelona“ žengs į šią seriją. Komanda bus po finalinio Eurolygos ketverto ir nesėkmingas pasirodymas gali turėti įtakos bent pirmoms ketvirtfinalio rungtynėms.

Žvelgiant bendrai, „Barca“ čia be jokių abejonių yra favoritė. Tai aukštesnio lygio komanda, turinti pranašumų kiekvienoje pozicijoje. Panašu ir tai, kad į sezono pabaigą Barselonos komanda pagaliau turės pilną sudėtį, nes į rikiuotę sugrįžo Cory Higgins, o serijoje prieš „Bayern“ traumą patyręs Dante Exumas irgi jau rungtyniauja. Šioje serijoje galima tikėtis, kad „Barcelona“ žengs į pusfinalį jau po dviejų rungtynių.

Madrido „Real“ – Manresos „Baxi“

„Baxi“ šį sezoną yra didžiausias Ispanijos lygos atradimas. Dar visai neseniai žaidusi antroje lygoje, šį sezoną komanda pasiekė daug įspūdingų pergalių. Ne tik sėkmingai žaidė FIBA Čempionų lygoje, bet ir Ispanijoje ilgą laiką turėjo realių galimybių reguliarųjį sezoną užbaigti pirmame ketverte. Manresos klubas turi mažiausiai tokio lygio patirties, tačiau jauna ir ambicinga komanda yra tai, ko atkrintamosiose nenori nei vienas klubas.

Madrido ir Manresos klubai šį sezoną pasidalino po vieną pergalę. Išvykoje „Real“ tik rungtynių pabaigoje išplėšė pergalę penkiais taškais, tuo tarpu namuose pralaimėjo 75:86. Akivaizdu, kad „Real“ šioje serijoje yra favoritas. Net ir po gana sunkios antros sezono pusės Madridas turi daugybę didelę patirtį sukaupusių žaidėjų, kurie žino, kaip žaisti svarbiausiose kovose. Į kitą etapą turėtų žengti „Real“, tačiau nebūtų keista, jeigu pamatytume ir lemiamas trečias serijos rungtynes.

Valensijos „Valencia“ – Vitorijos „Baskonia“

Tai viena iš įdomiausių ketvirtfinalio porų. Dėl tokių komandų gaila, kad yra žaidžiama vos iki dviejų pergalių. Nors „Baskonia“ yra Eurolygos komanda, šioje serijoje jie neturės namų aikštės pranašumo ir bent kartą laimėti Valensijoje lengva tikrai nebus. „Valencia“ tikisi gauti vardinį kvietimą į kito sezono Eurolygą, o geras pasirodymas Ispanijos atkrintamosiose tik dar labiau padidintų šios komandos šansus.

Nors į antrą sezono pusę „Baskonia“ kažkiek atsigavo ir pradėjo rodyti geresnį žaidimą, jis vis tiek nėra užtikrintas. Paskutinėse sezono rungtynėse namuose „Baskonia“ pralaimėjo prieš „Joventut“. Pergalės atveju Roko Giedraičio ir Tado Sedekerskio atstovaujamas klubas galėjo užimti aukštesnę vietą nei šeštą. Dabar šis pralaimėjimas galimai nulėmė ir sezono pabaigą, kadangi į pusfinalį žengti daugiau galimybių turi „Valencia“ komanda. Pagrindinė to priežastis – namų aikštės pranašumas.

Badalonos „Joventut“ – Tenerifės „Lenovo“

Tenerifės komanda žaidžia labai solidų sezoną ir trūko labai nedaug, kad būtent ji patektų į pirmą ketvertą, o ne „Joventut“. Badalonos klubas rungtyniaudamas Europos taurėje sugebėjo užimti pirmą vietą gana stiprioje grupėje, tačiau žaidimo neužtikrintumas lėmė tai, kad sezoną Europoje komanda baigė jau aštuntfinalyje. Namuose žaisdama komanda patyrė visišką fiasko ir 73:79 pralaimėjo prieš „Ulm“ klubą iš Vokietijos.

Šioje serijoje „Joventut“ turės namų aikštės pranašumą, tačiau tai tikrai negarantuoja sėkmės. Tarpusavyje komandos šį sezoną sužaidė tris kartus. „Copa del Rey“ ketvirtfinalyje „Lenovo“ laimėjo 64:62, o „ACB“ lygoje komandos pasidalino po pergalę žaisdamos išvykoje. Žvelgiant į komandų sudėtis, abejose galime matyti patyrusių, aukšto lygio rungtynių mačiusių žaidėjų. „Joventut“ žaidžia Pau Ribas, Ante Tomic, o „Lenovo“ patyrusių žaidėjų dar daugiau – Giorgi Shermadini, Marcelo Huertas, Aaron Doornekamp ir kiti.

Turint omenyje, kad „Lenovo“ daug sėkmingiau užbaigė sezoną, nuotaikos komandos turėtų būti visai kitokios ir prieš svarbiausias „ACB“ kovas. Nors Tenerifės klubas neturi namų aikštės pranašumas, šį sezoną komanda parodė, kad prieš „Joventut“ gali laimėti išvykoje. Didelė tikimybė, kad tai bus vienintelė pora, kurioje į pusfinalį žengs komanda neturinti namų aikštės pranašumo.

ACB lygos pusfinaliai – apžvalga ir prognozės

ACB lygos ketvirtfinaliai paliko įspūdį, kaip ir buvo galima tikėtis. 2:0 serijos baigėsi ten, kur žaidė lygos lyderiai – „Real“ ir „Barcelona“. Tačiau, tiek Manresos komanda, tiek Gran Kanarija turėjo geras galimybes pakovoti dėl pergalės. Ypač arti buvo „Gran Canaria“, jie dar ketvirtame kėlinyje pirmavo 10 taškų skirtumu ir rungtynes pralaimėjo tik po fantastiško C. Higgins dvitaškio su sirena.

Iš pirmo ketverto į pusfinalį nepateko tik „Valencia“ komanda, kuri serijoje 1:2 pralaimėjo prieš „Baskonia“. Įdomu tai, kad šioje serijoje nei vienų rungtynių nelaimėjo namuose žaidusi komanda. Kitame ketvirtfinalyje tarp „Joventut“ ir „Lenovo“ kaip tik dominavo namuose žaidusi komanda. Pirmose rungtynėse „Joventut“ laimėjo net 100:68, tada Tenerifės komanda atsirevanšavo 103:76, o lemiamą mačą namuose „Joventut“ laimėjo 81:58.

Madrido „Real“ – Vitorijos „Baskonia“

Jeigu reikėtų lyginti pusfinalius, tai šis turėtų duoti daugiau intrigos ir įdomesnių rungtynių nei „Barcelona“ – „Joventut“. Vitorijos komanda antrą sezono pusę žaidžia tikrai neblogai. Buvo bandoma kabintis į Eurolygos atkrintamąsias, gan sėkmingai užbaigtas sezonas Ispanijos lygoje ir ketvirtfinalyje neturint namų pranašumo nugalėta „Valencia“. Pusfinaliai jau vyks iki trijų pergalių, todėl „Baskonia“ klubui pateikti staigmeną lengva nebus, bet tikėtis sausos serijos irgi nereikėtų.

Be jokių abejonių „Real“ šiuo metu atrodo geresnė komanda, o visi komandos veteranai tik ir laukia, kol ateis svarbiausios sezono kovos. Pagrindinė Madrido komandos užduotis turėtų būti per daug nepervargti prieš finalą, kur laukia ilga serija prieš tikriausiai amžiną varžovą – „Barcelona“. Vitorijos komanda šį sezoną iš keturių rungtynių prieš „Real“ laimėjo tik vieną kartą, paskutinėse rungtynėse išvykoje 80:72. Prieš tai trys pralaimėjimai buvo patirti dviženkliu skirtumu – 18, 28, 15. Vienos pergalės galima tikėtis, bet dvi pergalės šioje serijoje jau būtų staigmena.

Barselonos „FC Barcelona“ – Badalonos „Joventut“

Nors „Barcelona“ ir nedemonstruoja geriausio savo žaidimo, ši serija užsitęsti neturėtų. Pirmose dvejose rungtynėse namuose žaidžianti „Barca“ turėtų pasiimti dvi pergales ir nebūtų keista, jeigu trečiose rungtynėse serija būtų uždaryta. „Joventut“ labai prastai atrodė išvykoje prieš „Lenovo“ ir jeigu toks žaidimas bus demonstruojamas prieš „Barcelona“, tai intrigos nebus ne tik serijoje, bet ir pačiose rungtynėse.

„Joventut“ komandoje žaidžia gerai „Barcelona“ organizacijai pažįstami krepšininkai – Ante Tomic ir Pau Ribas. Būtent šių veteranų sėkmingo žaidimo itin reikės šioje serijoje, jeigu „Joventut“ nori bent kažkiek pakovoti prieš vieną geriausių Europos krepšinio komandų. Šioje serijoje viena „Joventut“ pergalė gal ir nenustebintų, bet intrigos išvysti daug neturėtume. „Barcelona“ privalo pataupyti jėgas prieš finalą ir šioje serijoje neužsižaisti.

ACB finalas – apžvalga ir prognozė

Kaip ir buvo galima tikėtis, ACB lygos finale išvysime „FC Barcelona“ – „Real“ komandų dvikovą. Madrido komanda į finalą pateko tiesiausiu keliu – 3:0 laimėjo seriją prieš „Baskonia“, tuo tarpu Barselonos komandai serija buvo daug sudėtingesnė. Š. Jasikevičiaus treniruojama komanda ne tik patyrė pralaimėjimą antrose rungtynėse ir prarado namų aikštės pranašumą, bet ir dvejose rungtynėse išvykoje turėjo nemažai paprakaituoti, kad seriją uždarytų nesugrįžę lemiamoms rungtynėms į Barseloną.

Namų aikštės pranašumą turinti „Barcelona“ šioje serijoje yra favoritė, tačiau titulo komandai niekas tikrai negarantuoja. Šį sezoną „Real“ tarpusavio susitikimuose laimėjo vos vieną kartą, tačiau pralaimėjimas Barselonos klubui buvo pats skaudžiausias, nes tai buvo Eurolygos pusfinalyje. Prieš tai „Barca“ laimėjo po du kartus Eurolygoje ir ACB lygoje bei vieną kartą „Copa del Rey“ finale.

Finale bus žaidžiama iki trijų pergalių ir pirmos dvejos rungtynės bus žaidžiamos Barselonoje. Atkreipti dėmesį reikia į tai, kad „Real“ komandos netreniruos vyriausias treneris Pablo Laso, kuris dėl sveikatos privalėjo baigti sezoną anksčiau laiko. Tai gali būti nemažas praradimas „Real“, tačiau iš kitos pusės, žaidėjams už trenerį gali atsirasti papildomos motyvacijos norint palikti visą save aikštėje.

Abi komandos yra geroje formoje, „Barcelona“ gali pasidžiaugti, kad vis labiau įsižaidžia C. Higgins, kuris ketvirtfinalyje prieš „Gran Canaria“ įmetė pergalę atnešusį metimą paskutinę sekundę. Dėl tokių metimų ir šaltakraujiškumo šis žaidėjas atvyko į Barseloną, todėl galima tikėtis, kad finalo serijoje jis bus vienas iš pagrindinių N. Mirotič pagalbininkų. Atkrintamosiose kol kas yra išnykęs N. Laprovittola, bet žinant, kad jis prieš „Real“ dažniausiai sužaidžia geras rungtynes, galima tikėtis ir šio žaidėjo geresnio žaidimo.

Barselonos komandai bus labai svarbu seriją pradėti dvejomis pergalėmis iš eilės. Jeigu prieš išvykstant į Madridą pavyks išlaikyti namų aikštės pranašumą, didelė tikimybė, kad finalas ir bus uždarytas Madride.

ACB finalo tvarkaraštis:

  • Birželio 13 22:00 val. „Barcelona“ – „Real“
  • Birželio 15 22:00 val. „Barcelona“ – „Real“
  • Birželio 17 22:00 val. „Real“ – „Barcelona“
  • Birželio 19 22:00 val. „Real“ – „Barcelona“ (jeigu prireiks)
  • Birželio 22 22:00 val. „Barcelona“ – „Real“ (jeigu prireiks)

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *