Krepšinis

Merginų U20 Europos krepšinio čempionatas 2023 m. – apžvalga ir prognozės

Paskutinis jaunimo Europos krepšinio čempionatas šią vasarą vyks Lietuvoje. Nuo liepos 29 d. Klaipėdoje ir Vilniuje vyks U20 merginų Europos krepšiniočempionatas. Keli jaunimo čempionatai jau pasibaigė,U19 merginų pasaulio čempionatas dar tik prasidėjo, o liepos 22 d. prasidės U18 vaikinų Europos krepšinio čempionatas. Nesėkmingai susiklostė U20 vaikinų Europos krepšinio čempionatas, kurį lietuviai užbaigė trimis pralaimėjimais iš eilės ir užėmė aštuntą vietą.

U20 merginų rinktinė didelės patirties jaunimo čempionatuose neturi, kadangi dėl pandemijos nevyko U18 Europos čempionatas, o buvo žaidžiamas „Challengers“ turnyras, kuriame rinktinės sužaidė tik grupių etapą. Tačiau, 2021 m. vykusiame turnyre, didžioji dalis rinktinės buvo U19 kartos, kuri šiuo metu žaidžia pasaulio čempionate. Tik penkios žaidėjos buvo iš U20 kartos, kurias tikimasi pamatyti šiame čempionate.

U16 čempionate 2019 metais Lietuvos rinktinė tik finale nusileido rusėms, tačiau tada komandos lyderė buvo vos 14-os metų Justė Jocytė. Šiame čempionate ji rinko po 19,6 taškus ir 20,4 naudingumo balų. Antra pagal rezultatyvumą buvo Audronė Zdanevičiūtė, kuri turėtų būti viena iš U20 rinktinės lyderių šiais metais. Šiame U16 čempionate rinktinės sudėtyje buvo irgi tik penkios žaidėjos iš U20 kartos.

Kaip ir daugumoje kitų jaunimo krepšinio čempionatuose, taip šiame dominuoja Ispanijos rinktinė. Iš viso nuo 2000 metų ispanės laimėjo net devynis kartus – nuo 2011 iki 2018 m. laimėjo net septynis iš aštuonių turnyrus. Praeitais metais Vengrijoje vykusiame čempionate, ispanės ir vėl tapo čempionėmis, kai 47:42 finale įveikė čekes. Į A divizioną 2023 m. U20 merginų čempionate sugrįžta Izraelis, Juodkalnija ir Turkija.

Merginų U20 Europos krepšinio čempionato tvarkaraštis ir formatas

U20 merginų Europos krepšinio čempionatas liepos 29 d. – rugpjūčio 6 d. vyks Vilniuje ir Klaipėdoje. A ir B grupių rungtynės bei visos atkrintamosios nuo ketvirtfinalių vyks Klaipėdoje, o C ir D grupės žais Vilniuje. Klaipėdoje rungtynės vyks „Švyturio“ arenoje, kur žaidžia Klaipėdos „Neptūnas“, o Vilniuje „Jeep“ arenoje, kur žaidžia Vilniaus „Rytas“.

Čempionato formatas toks pats kaip ir kituose jaunimo turnyruose – šešiolika rinktinių padalintos po keturias į ketverias grupes. Iš visų grupių į aštuntfinalį patenka visos keturios komandos, o pirmą vietą grupėje užėmusi rinktinė žaidžia su ketvirtą vietą užėmusia rinktine.

Lietuvės grupių etape žais prieš suomes, prancūzes ir vengres, o aštuntfinalyje lauks susidūrimas su A grupe, kurioje žaidžia portugalės, izraelietės, serbės ir čekės. Pilnas čempionato tvarkaraštis:

– Liepos 29 d. – rugpjūčio 1 d. – grupių etapas
– Rugpjūčio 2 d. – aštuntfinaliai
– Rugpjūčio 4 d. – ketvirtfinaliai
– Rugpjūčio 5 d. – pusfinaliai
– Rugpjūčio 6 d. – rungtynės dėl trečios vietos ir finalas

Lietuvos U20 merginų rinktinės tvarkaraštis:

– Liepos 29 d. šeštadienis – 18:00 val. Lietuva – Vengrija
– Liepos 30 d. sekmadienis – 18:00 val. Lietuva – Prancūzija
– Rugpjūčio 1 d. pirmadienis – 18:00 val. Lietuva – Suomija

Merginų U20 Europos krepšinio čempionato Lietuvos rinktinės sudėtis

Šiuo metu U20 merginų rinktinės sąraše paskelta dvylika pavardžių ir jeigu pasiruošimo metu neįvyks nieko netikėto, šis dvyliktukas turėtų žaisti ir Europos čempionate. Treniruočių stovykla prasidėjo jau birželio pabaigoje. Liepos 3 – 5 dienomis rinktinė sužaidė draugiškas rungtynes su latvėmis, o liepos 19 – 25 dienomis su Slovėnija. Liepos 19 d. prasideda treniruočių stovykla Klaipėdoje, o liepos 26 d. bus sužaistos paskutinės draugiškos rungtynės prieš čempionatą su Portugalijos rinktine. Šiuo metu U20 merginų rinktinės sąrašas:

• Audronė Zdanevičiūtė 166 cm – Kauno „Aistės-LSMU“
• Dominyka Gerkytė 173 cm – Vilniaus „VKM-Kibirkštis-MRU“
• Austėja Kasnaravičiūtė 173 cm – Klaipėdos „Neptūnas“
• Audra Pašakarnis 177 cm – „Mineral Area College“ (JAV)
• Urtė Čižauskaitė 187 cm – Kauno „Aistės-LSMU“
• Mingailė Urmulevičiūtė 190 cm – Kauno KM „Žalgiris“
• Saulė Globytė 187 cm – Klaipėdos „Neptūnas“
• Gintarė Buškevičiūtė 176 cm – Alytaus „SRC“
• Urtė Ratavičiūtė 188 cm – Vilniaus „KM“
• Austėja Babraitis 189 cm – Kauno KM „Žalgiris“
• Eva Pernavaitė 167 cm – Vilniaus KM
• Brigita Rimkevičiūtė 157 cm – Šiaulių KA „Saulė“
• Vyr. treneris Martynas Airošius – Klaipėdos „Neptūnas“

Grupių apžvalga ir prognozės

Lietuvės grupių etape susitiks su rinktinėmis iš Prancūzijos, Suomijos ir Vengrijos. Nuo pirmojo dalyvavimo U20 čempionate 2002 metais, prancūzės neužėmė žemesnės nei šeštos vietos. Akivaizdu, kad tai bus didžiausias iššūkis grupėje. C grupėje gana lengvą kelią turėtų turėti ispanės – nei lenkės, nei švedės nei juodkalnietės didelio iššūkio mesti neturėtų. Daug intrigos turėtų būti D grupėje, kur išskirti galima ryškias favorites itales, tačiau dėl antros vietos gali kovoti tiek latvės, tiek belgės, tiek turkės.

A grupė

– Portugalija
– Izraelis
– Serbija
– Čekija

Nors serbės atrodo A grupės favoritės, nereikia nuvertinti portugalių, kurios prieš dvejus metus vykusiame turnyre grupėje užėmė pirmą vietą. Kartu su Kroatijos ir Latvijos rinktinėmis iškovojo po keturias pergales ir patyrė po vieną pralaimėjimą. Nors Portugalija nėra žinoma kaip krepšinio šalis, paskutiniame U20 merginų čempionate portugalės užėmė šeštą vietą ir tikrai nebūtų staigmena, jeigu šiais metais vėl patektų tarp aštuonių stipriausių.

Serbija nuo 2009 metų U20 merginų Europos čempionate vos vieną kartą užėmė prizinę vietą – 2018 m. iškovojo sidabro medalius. Tačiau nuo 2007 metų tik du kartus užėmė 10-ą arba žemesnę vietą. Serbes U20 čempionate demonstruoja solidžius rezultatus ir nors medalių iškovoti nepavykta, galima tikėtis jų žygio iki aštuntuko ar net ketvertuko geriausių.

Čekijos rinktinė praeitų metų čempionate pateikė staigmeną ir iškovojo sidabro medalius. Šių metų kartai pakartoti tokį rezultatą bus be galo sunku, kadangi nemažai talentingų merginų žaidžia U19 pasaulio čempionate ir nepadės U20 rinktinei. Nuo 2010 metų Čekija A divizione žais tik penktą kartą ir šioje grupėje kartu su Izraelio rinktine turėtų kovoti dėl trečios vietos.

B grupė

– Lietuva
– Suomija
– Prancūzija
– Vengrija

Panašu, kad šioje grupėje lietuvės stipresnės tik už suomes, tačiau iš namuose žaidžiančios rinktinės yra tikimasi kur kas daugiau. Prancūzės yra ryškios grupės favoritės – per visą šalies istoriją U20 merginų Europos čempionate šešta vieta buvo žemiausia. 2019 m. prancūzės iškovojo bronzos medalius, o praeitais metais liko ketvirtoje vietoje. Jaunimo sistema tikrai veikia gerai, todėl ir šiais metais iš rinktinės galima tikėtis geriausiųjų ketvertuko.

Nustebinti gali Vengrijos rinktinė, kuri paskutiniuose keturiuose čempionatuose patekdavo į aštuntuką, o net tris kartus iš keturių užėmė penktą vietą. Būtent su Vengrija ir reikės kovoti dėl antros vietos, kadangi prancūzės užleisti pirmosios neturėtų. Suomija praeitais metais į A divizioną grįžo tik po trylikos metų pertraukos ir užėmė devintą vietą. Lietuvos rinktinė privalo įveikti suomes ir pasididinti galimybes pakovoti dėl aukštesnių vietų atkrintamosiose.

C grupė

– Švedija
– Juodkalnija
– Ispanija
– Lenkija

C grupėje turime ryškias favorites ispanes, o visos kitos trys rinktinės yra kur kas žemesnio lygio. Ispanija tiesiog dominuoja U20 Europos merginų krepšinio čempionatuose – per visą istoriją nėra iškovojusios bronzos medalių, o nuo 2009 metų tik vieną kartą nežaidė finale. Per šį laiką laimėjo aštuonis aukso medalius ir tris kartus liko su sidabro medaliais. Praeitą vasarą ispanės ir vėl tapo U20 čempionato nugalėtojoms, todėl nieko keisto, kad ir ši rinktinė vyksta ginti čempionių titulo.

Antroji vieta grupėje turėtų atitekti Lenkijos rinktinei, kuri nuo 2007 m. rodo gana solidžius rezultatus. Vieną kartą buvo laimėti bronzos medaliai, tačiau tik keturis kartus užimta dešimta arba žemesnė vieta. Paskutiniuose dvejuose čempionatuose lenkės liko septintoje vietoje ir tikrai nenustebintų panaši vieta šiais metais, turint omenyje, kad antrą vietą grupėje užimti tikrai nebus sunku.

Švedija gali bandyti mesti iššūkį Lenkijos rinktinei, tačiau U20 Europos čempionatuose rezultatai nėra patys geriausi. Per paskutinius penkerius čempionatus aukščiausia vieta buvo aštunta, o kitus keturis kartus užimta 12 ir 11 vieta. Tuo tarpu Juodkalnija į A divizioną sugrįžta po vienuolikos metų pertraukos ir tikėtis aukštų rezultatų tikrai nereikėtų. Prieš dvejus metus vykusiame čempionate Juodkalnijos net nebuvo, todėl rinktinė yra mažai žinoma.

D grupė

– Latvija
– Turkija
– Italija
– Belgija

Šioje grupėje išskiriamos italės, kurios paskutiniu metu demonstruoja solidžius rezultatus ne tik U20 merginų Europos čempionate, bet ir kitų amžiaus grupių turnyruose. Nuo 2013 metų italės nebuvo užėmusios žemesnės nei šeštos vietos, du kartus iškovojo sidabro medalius, du kartus bronzos, o 2019 m. tapo čempionės. Prieš ketverius metus vykusiame U16 Europos čempionate italės užėmė penktą vietą.

Po trejų metų pertraukos į A divizioną sugrįžta Turkijos rinktinė, kuri turi gerus šansus pakovoti dėl antros vietos tiek su latvėmis, tiek su belgėmis. Tai gana apylygė grupė, kurioje be italių išskirti antrą stipriausią rinktinę būtų tikrai gana sunku. Prieš dvejus metus vykusiame turnyre, latvės grupių etape iškovojo keturias pergales iš penkių.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *