Lietuva – Puerto Rikas
Krepšinis

Atrankos į Paryžiaus olimpines žaidynes finalas: Lietuva – Puerto Rikas rungtynių apžvalga, prognozė ir rezultatas

Kaip ir buvo galima laukti, Lietuvos rinktinė atrankoje į Paryžiaus olimpines žaidynes pasiekė finalą. Pusfinalyje net 88:64 įveikę italus, finale susitiks su šeimininkais – Puerto Riko krepšininkais. Jiems pusfinalis irgi nebuvo sudėtingas – 98:78 sutriuškino Meksikos rinktinę, kurią lietuviai grupių etape įveikė 96:84. Atrankos į olimpines žaidynes finalas bus žaidžiamas liepos 8 d. 01:00 val. Lietuvos laiku.

Jeigu po rungtynių prieš Dramblio Kaulo Krantą Lietuvos krepšinio rinktinės žaidimas kėlė nerimo, tai po rungtynių su italais situacija visai kita. Viso susitikimo metu kontroliavę žaidimą, lietuviai į finalą žengia kaip gana ryškūs favoritai – tokie buvo dar neprasidėjus atrankai. Puerto Rikas savo darbą irgi padarė – laimėjo visas trejas rungtynes ir dabar turėdami savų žiūrovų užnugarį stos į kovą prieš stipriausią atrankos rinktinę.

Lietuva – Puerto Rikas rungtynių apžvalga

Atrankoje lietuviai žaidžia be Jono Valančiūno, tačiau rungtynėse prieš italus puikiai pamatėme, kaip atrodo žaidimas su Domantu Saboniu. Nors vidurio puolėjas surinko tik 6 taškus, aikštėje su juo žaidimas niekada nesustodavo. Sabonis dar atkovojo 8 kamuolius bei atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Svarbiausia, kad atkovojęs kamuolį jis gali pats persivaryti per aikštę ir inicijuoti greitą puolimą. Kai taškus sekasi rinkti kitiems žaidėjams, Sabui į krepšį žiūrėti nėra būtina.

Lietuvos rinktinė Domantas Sabonis 7bet sporto statymai

Puikią formą atrankoje demonstruoja Marius Grigonis. Solidžiai atrodęs pirmose dvejose rungtynėse, prieš italus pataikė 6/10 tritaškių ir surinko 23 taškus. Verta pažymėti, kad dalis šių tritaškių buvo iš ypač sudėtingų situacijų, kas tik dar kartą patvirtina Mariaus šaltakraujiškumą. Prieš rungtynes su Puerto Riku pozityvo tikrai netrūksta – lietuviai kol kas svarbiausiose rungtynėse pademonstravo geriausią žaidimą. Gana nesudėtinga pergalė turėjo stipriai nenuvarginti ir pagrindinių žaidėjų.

Puerto Riko krepšinio rinktinėje viskas sukasi aplink gynėjus. Čia ryškiausia žvaigždė Jose Alvarado iš „New Orleans Pelicans“. Buvęs J. Valančiūno komandos draugas išsiskiria puikia gynyba, tačiau žemesniame lygyje parodė ir savo puolimo talentą. Rungtynėse prieš italus J. Alvarado surinko 29 taškus (7/10 tritaškių). Jeigu NBA lygoje puolime gynėjas daug pasireikšti negauna, tai Puerto Rinktinėje tai yra svarbus žaidėjas ne tik gynyboje.

Be J. Alvarado būtina pažymėti Europos krepšinio patirties turinčius Tremont Waters ir Jordan Howard. Gynėjai pusfinalyje prieš Meksiką surinko 24 ir 20 taškų, abu pataikė po 4 tritaškius. Sudėjus visų šių trijų gynėjų taškus, prieš Meksiką jie surinko 56 iš 98. Iš pažįstamų vardų, išskirti galima Isaiah Pineiro, kuris yra rungtyniavęs Rygos „VEF“, o dabar žaidžia Ispanijoje.

Rungtynių prognozė

Lietuvos krepšinio rinktinė šiose rungtynėse yra išskiriami kaip favoritai, tačiau visiškai nurašyti namuose rungtyniaujančių varžovų tikrai nereikia. Tai sunkiai prognozuojama komanda, kurioje yra nemažai pataikančių žaidėjų. Sunku tikėtis, kad visiems trims gynėjams bus bloga diena – bent vienas iš jų iššauti tikrai turėtų. Svarbiausia, kad geriausių rungtynių nesužaistų visi trys, nes tokiu atveju stabdyti greitai bėgančią ir daug taškų metančią Puerto Riko rinktinę bus be galo sunku.

Jeigu tokių staigių ir daug taškų metančių gynėjų Lietuvos rinktinėje nėra, tai pranašumą lietuviai turi puolėjų grandyje. Fiziškumo trūkti tikrai neturėtų – Arnas Butkevičius, Edgaras Ulanovas, Tadas Sedekerskis privalo lipti ant kiekvieno kamuolio. Talento atžvilgiu Puerto Riko rinktinėje tarp gynėjų ir priekinės linijos skirtumas yra labai didelis. Būtent čia turėtų jaustis didelis lietuvių pranašumas.

Lietuviai prieš Italijos rinktinę puolime atsikovojo 15 kamuolių, tuo tarpu italai vos 5. Tuo tarpu Italijos – Puerto Riko rungtynėse, šeimininkai puolime atsikovojo 7 kamuolius, italai 6. Tokio skirtumo didelio jau nėra ir akivaizdu, kad lietuviai finale kamuolius turėtų susirinkti.

Daug kalbama apie tai, kad Puerto Rikas turi nenuspėjamus gynėjus, kad gerą dieną gali primėtyti daug taškų, vertinant bendrai, Lietuva yra geresnė ir talentingesnė komanda. Sudėtis kur kas labiau subalansuota, kiekvienoje pozicijoje yra aukšto lygio žaidėjų, o pralaimėjus prieš Puerto Riką, nėra net ko galvoti apie olimpines žaidynes.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis šioje atrankoje susidėliojo labai palankiai. Su kiekvienomis rungtynėmis žaidžiama vis prieš stipresnį varžovą, kas tuo pačiu leidžia po truputį įeiti į geresnę formą. Matant, kad rungtynėse prieš italus buvo pademonstruotas kol kas geriausias žaidimas, prieš Puerto Riką galima tikėtis dar geresnių rungtynių. Nors laukiama atkaklios kovos, lietuvių pergalė dviženkliu skirtumu čia tikrai nebūtų staigmena.

Lietuva – Puerto Rikas rungtynių rezultatas 68:79

Rungtynės prieš Puerto Riką prasidėjo gana nervingai – per beveik 5 minutes lietuviai pelnė vos 3 taškus ir atsilikinėjo jau 3:11. Per pirmas kelias minutes du tritaškius įmetė Jose Alvarado ir matėsi, kad šiandien lengva nebus. Vis tik, kėlinį pavyko uždaryti sėkmingai ir į antrąjį išeita su lygiu rezultatu 19:19. Atrodė, kad įtampa nusiimta, puolimas pradėjo veikti ir viskas bus gerai.

Po Luko Lekavičiaus dvitaškio greitoje atakoje rezultatas buvo jau 27:20 lietuvių naudai. Tuomet rinktinės apsikeitė keliomis sėkmingomis atakomis ir likus žaisti 4 min. rezultatas buvo 32:26. Vieninteliai įmesti taškai per likusias minutes buvo Arno Butkevičiaus tritaškis likus žaisti 40 sekundžių – pralaimėta atkarpa 3:13 ir į ilgąją pertrauka jau išeita pralaimint 35:39.

Trečiasis kėlinys prasidėjo taip, kaip užsibaigė antrasis. Užpulti niekaip nepavyksta, o Puerto Riko rinktinėje įsižaidžia kiti žaidėjai. Taškus renka Tremont Waters, pataiko ir Jordan Howard, o skirtumas jau dviženklis – po trijų kėlinių Lietuva pralaimi 50:62. Ketvirto kėlinio pradžioje Puerto Riko pranašumas siekia jau 15 taškų – lietuviams pavyksta susikurti kelias sėkmingas atakas, tačiau į jas greitai randamas atsakymas – vieną kartą pavyko sumažinti skirtumą iki 9 taškų, likus 42 sekundėmis jis buvo 8 taškai. Galiausiai rungtynės baigiasi rezultatu 68:79.

Lietuviai per visas rungtynes pataikė vos 6 tritaškius iš 28 – 21,40%. Tuo tarpu Puerto Rikas 12/25 – 48%. Nepavyko išnaudoti savo turimų pranašumų, o Puerto Riko krepšininkai pajautę, kad jiems šiandien gali būti laiminga diena, per daug nepergyveno ir tiesiog mėgavosi krepšiniu.

Rezultatyviausiai Lietuvos rinktinėje žaidė Rokas Jokubaitis – 16 taškų, 3 rezultatyvūs perdavimai ir 20 naudingumo balų. 10 taškų pridėjo Domantas Sabonis, po 8 Donatas Motiejūnas ir Marius Grigonis. Puerto Riko rinktinę tempė 23 taškus surinkęs Jose Alvarado, 18 surinko Tremont Waters, 12 Jordan Howard.

Related Posts

1 thoughts on “Atrankos į Paryžiaus olimpines žaidynes finalas: Lietuva – Puerto Rikas rungtynių apžvalga, prognozė ir rezultatas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *