Jonas Valančiūnas
Krepšinis

Rinktinė – be Jono Valančiūno: kaip atrodysime?

Jonas Valančiūnas pirmą kartą karjeroje yra laisvasis agentas, o tokia jo karjeros situacija paveikė ir Lietuvos rinktinę. Pirmą kartą nuo 2010 metų Lietuvos rinktinė dideliame turnyre versis be J. Valančiūno pagalbos.

Ilgametis Lietuvos rinktinės kapitonas dėl savo pasiaukojimo kiekvieną vasarą tapo šalies krepšinio simboliu ir pavyzdžiu jaunajai kartai, bet nepratęsta sutartis su Naujojo Orleano „Pelicans“ lėmė tai, jog J. Valančiūnas turės praleisti olimpinės atrankos varžybas.

Bilietą į Paryžiaus olimpines žaidynes Lietuvos rinktinė medžios liepos 2-7 dienomis Puerto Rike, o pagal Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) taisykles J. Valančiūnas naują sutartį anksčiausiai galės pasirašyti liepos 6 dieną.

Kol JAV spėliojama, kas taps nauja JV stotele NBA, Lietuvoje pagrindinis klausimas kitas – kaip atrodys Lietuvos krepšinio rinktinė atrankoje į olimpiadą?

NBA žvaigždės laikas

Jau ne pirmus metus krepšinio visuomenės užkulisiuose girdėjosi tos kalbos, kad net ir su J. Valančiūnu Lietuvos rinktinės pagrindinis žmogus turėtų būti Domantas Sabonis.

Kol kas 28-erių NBA žvaigždė dar nesužaidė tokio turnyro FIBA krepšinyje, jog galėtume ramiai sakyti, kad Lietuvos rinktinė priklauso D. Saboniui. Visgi olimpinė atranka privalės būti tokia.

Sakramento „Kings“ dominuojantis centras iki šiol Lietuvos rinktinėje būdavo J. Valančiūno šešėlyje, bet dabar visą laiką galės žaisti sau patogioje vietoje, o aplink jį žaidimą sukti pasiruošęs yra ir vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis.

„Domas spėjo peržiūrėti mūsų derinių knygą, kurią atsiuntėme, – spaudos konferencijoje kalbėjo K. Maksvytis. – Kažkiek žiūrime, kad daugiau kamuolį turėtų, darytų sprendimų mūsų lyderiai. Paimsime kelis derinius iš patirties, iš jų (žaidėjų) komandų, Domas daugiau turės kamuolį rankose, kad spręstų žaidimą. Galų gale, turime patirtį, dvejų metų patirtį, tas mūsų trenerių štabui taip pat padės.“

Iš šių trenerio žodžių galima suprasti, jog komanda ruošiasi gyvenimui be J. Valančiūno ir dažniau nei įprastai matysime vidurio puolėją turintį kamuolį savo rankose vietoje žaidimo baudos aikštelėje.

Modeliuojant puolimą prie tokio stiliaus vidurio puolėjų taip pat yra labai svarbu greitos atakos, kai dažniausiai pats aukštaūgis su kamuoliu pereina į kitą aikštės pusę, o aplinkiniai visada turi būti pasiruošę atakuoti iš toli.

Pats D. Sabonis kiekvieną sezoną į savo žaidimą vis kažko prideda ir NBA praėję metai jam buvo geriausi karjeroje. 19,4 taško (2 rezultatas karjeroje), 13,6 atkovoto kamuolio (1 rezultatas) ir 8,2 rezultatyvaus perdavimo (1 rezultatas), o tokie skaičiai lietuviui užtarnavo vietą trečiame lygos simboliniame penkete.

Visgi „Kings“ kelią NBA įkrintamosiose sustabdė tas pats J. Valančiūnas su „Pelicans“.

Pastarąjį kartą nacionalinėje komandoje ryškiausią Lietuvos krepšinio istorijoje žvaigždę NBA matėme 2022 m. Europos čempionate, kuriame žygis nutrūko aštuntfinalyje prieš Ispaniją.

Tame čempionate, kaip ir pastarąjį penkmetį, ryškiausias vis dar buvo J. Valančiūnas. Senojo žemyno pirmenybėse tuomet J. Valančiūnas rinko 16,2 taško, 10,5 atkovoto kamuolio ir 20 naudingumo balo statistiką, tad akivaizdu, jog kitam mūsų bokštui paliekami dideli batai.

Kaip minėjo K. Maksvytis, dabartinis Lietuvos rinktinės trenerių štabas turi dvejų metų patirtį su šia komanda, bet J. Valančiūno nebuvimas prideda naujų mįslių pasiruošimui.

O kas dar?

Jei pasaulio čempionate Lietuvos rinktinės treneriai pernai gerai turėjo pasukti galvą, kaip projektuoti rinktinę, tai šiemet ryškių vardų komandoje netrūksta.

Žinoma, rinktinei trūks ne tik J. Valančiūno, bet ir traumą besigydančio Igno Brazdeikio, kuris dar su Roku Jokubaičiu pernai sudarė komandos didįjį trejetą. Bet kuo pakeisti Pirėjo „Olympiakos“ atstovą šiemet tikrai yra.

Kitas momentas, labai svarbu, kad net ir be J. Valančiūno D. Sabonis turės patikimą užnugarį – rinktinėje vėl matysime vieną talentingiausių centrų Eurolygoje Donatą Motiejūną.

Nemažą dalį I. Brazdeikio atsakomybių puolime prisiims naujai iškeptas Eurolygos čempionas Marius Grigonis, kuris grįžta po metų pertraukos į rinktinę.

Prie M. Grigonio pridėkime kosminį sezoną sužaidusį Deividą Sirvydį bei užtikrintą Eurolygos kalibro metiką Roką Giedraitį ir ant popieriaus pamatysime idealiai greitam puolimui tinkantį modelį – perimetre prie pagalbų progų laukiantys snaiperiai.

Dar vienas įdomus ir ilgai lauktas sugrįžimas – Edgaras Ulanovas. Kauno „Žalgirio“ kapitono patirtis tokiame trumpame turnyre kaip olimpinė atranka bus labai svarbi.

Ant popieriaus atrodo, kad problemų puolime rinktinė neturės. To iš viso per K. Maksvyčio erą Lietuvos rinktinėje nėra buvę: 88,8 taško vidurkis Europos čempionate ir 89,1 taško – pasaulio pirmenybėse.

Daugiau klausimų dėl gynybos. Puerto Rike pagrindiniais varžovais bus uraganinės rinktinės – šeimininkai ir Italija, tad būtent gynyboje reikalų netrūks. Rinktinės kandidatų sąraše galime surasti tris gynybinio plano žaidėjus – Tadą Sedekerskį, Arną Butkevičių ir Tomą Dimšą. Ar to užteks?

Kokį komandinės gynybos potencialą turi ši Lietuvos krepšinio rinktinė bei kaip atrodo gyvenimas be J. Valančiūno galėsime pamatyti jau birželio 23 bei birželio 25 dienomis laukiančiuose draugiškuose susitikimuose su Slovėnija.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *