2022 metų žiemos olimpinės žaidynės
Olimpinės žaidynės

Sek naujienas iš 2022 žiemos olimpinių žaidynių Pekine — 7bet

Po keturių metų vėl sugrįžta laukiamiausias žiemos sporto renginys – 2022 metų žiemos olimpinės žaidynės Pekine. 2022 metais vasario 4 – 20 dienomis jos vyks Pekine. 2015 m. balsavime Pekinas keturiais balsais surinko daugiau nei Almata, Kazachstane ir buvo nuspręsta, kad 2022 m. žiemos olimpinės žaidynės vyks Kinijoje. Iš viso sporto renginyje dalyvaus 90 nacionalinių olimpinių komitetų ir 2900 sportininkų iš viso pasaulio. Įdomu tai, kad Pekinas taps pirmuoju miestu pasaulyje, kuriam pavyko surengti tiek žiemos, tiek vasaros olimpines žaidynes.

Lietuvą 2022 metų žiemos olimpinės žaidynėse atstovaus vienintelis lietuvis Saulius Ambrulevičius su partnere Allison Reed. Ši pora varžysis šokių ant ledo rungtyje. Panašiai kaip krepšinis vasaros olimpinėse žaidynėse, taip ledo ritulys žiemos olimpinėse yra viena iš labiausiai laukiamų sporto šakų. Kviečiame skaityti toliau ir susipažinti su visa svarbiausia 2022 m. žiemos olimpinių žaidynių informacija – tvarkaraščiu, sporto šakomis ir prognozėmis.

2022 m. žiemos Olimpiados tvarkaraštis ir arenos

Didžiausias 2022 metų žiemos sporto renginys prasidės vasario 4 dieną, o uždarymo ceremonija įvyks vasario 20 d. Per šias dienas bus galima stebėti 109 renginius septyniose sporto šakose. Detalų kiekvienos rungties tvarkaraštį galima rasti čia. Viskas vyks trijose zonose: Pekine, Jančinge ir Džangdziakou. 2008 metais Pekinas vasaros olimpinės žaidynėms išleido net 43 milijardus JAV dolerių, tuo tarpu šiemet, žiemos olimpinėms žaidynėms, tik 3,9 milijardus JAV dolerių.

Atidarymo ir uždarymo ceremonijos vyks nacionaliniame Pekino stadione, kuriame vyko ir 2008 m. vasaros olimpinių žaidynių atidarymas. Kadangi 2008 metams paruoštas olimpinių žaidynių kaimelis buvo laikui bėgant apgyvendintas, šioms olimpinėms žaidynėms Pekinas turėjo paruošti naują. Taip pat buvo pastatyta nauja arena greitajam čiuožimui ir dar dvi arenos kitoms sporto šakoms. Tad didžiąją dalį sporto arenų, likusių nuo 2008 metų olimpinių žaidynių, Pekinas pritaikė būtent žiemos sportams. Tai leido Pekinui sutaupyti nemažai pinigų ir tuo pačiu saugoti gamtą.

Vasario 20 dieną vyks ne tik uždarymo ceremonija, bet ir ledo ritulio, bobslėjaus, akmenslydžio finalai.

Lietuviai žiemos olimpinėse žaidynėse – rekordinis dalyvių skaičius

Pasibaigus visoms atrankoms į žiemos olimpines žaidynes Pekine, tapo aišku, kad Lietuva turės net 13 sportininkų. Tai yra didžiausia rinktinė, kuri kada nors iki šiol atstovavo Lietuvą žiemos olimpinėse žaidynėse. Į Pekiną vyksta penki biatlonininkai, du kalnų slidininkai, keturi slidininkai ir dailiojo čiuožimo pora.

Dailusis čiuožimas

Deja, bet pirmieji į žiemos olimpines žaidynes kelialapį iškovoję dailiojo čiuožimo atstovai Saulius Ambrulevičius su partnere Allison Reed į žaidynes nevyks. Lietuvio partnerei amerikietei nebuvo suteikta Lietuvos pilietybė ir dėl to jie prarado galimybę vykti į Pekiną. Šią porą keičia Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala. Paulinai yra vos 18 metų, o Deividui 22. Tai labai jauna, bet perspektyvi pora, kuri kartu pradėjo šokti vos kiek daugiau nei prieš metus laiko. Olimpinėse žaidynėse pora pademonstruos trumpąją ir laisvąją programas.

Dailiojo čiuožimo pasirodymų datos ir laikai:

  • Vasario 4 d., 07:15 trumpoji programa
  • Vasario 7 d., 04:30 val. laisvoji programa

Biatlonas

Vytautas Strolia, Karolis Dombrovskis, Tomas Kaukėnas ir Linas Banys sudarys vyrų biatlono rinktinę.

Vyrų komanda biatlono rungtyje suteiks galimybę dalyvauti ne tik individualiose arba sporto bei persekiojimo ir masinio starto varžybose, bet ir pirmą kartą bus išbandyta klasikinė estafetė. Šiais metais Lietuvos biatlono rinktinė turės rekordinį sportininkų skaičių, kadangi prie vyrų rinktinės prisijungia ir olimpinėse žaidynėse debiutuojanti Gabrielė Leščinskaitė. Visi sportininkai savo jėgas išbandys bent keliose skirtingose rungtyse:

  • Gabrielė Leščinskaitė – sprintas, persekiojimo lenktynės, 15 km individualios lenktynės, masinis startas;
  • Karolis Dombrovskis – sprintas, persekiojimo lenktynės, 20 km individualios lenktynės, vyrų estafetė, masinis startas;
  • Linas Banys – sprintas, persekiojimo lenktynės, 20 km individualios lenktynės, vyrų estafetė, masinis startas;
  • Tomas Kaukėnas – sprintas, persekiojimo lenktynės, 20 km individualios lenktynės, vyrų estafetė, masinis startas;
  • Vytautas Strolia – sprintas, persekiojimo lenktynės, 20 km individualios lenktynės, vyrų estafetė, masinis startas.

Biatlonininkų rungčių datos ir laikai

  • Vasario 7 d., 11:00 moterų 15 km Individualios lenktynės
  • Vasario 8 d., 10:30 val. vyrų 20 km individualios lenktynės
  • Vasario 11 d., 11:00 val. moterų 7,5 km sprintas
  • Vasario 12 d., 11:00 val. vyrų 10 km sprintas
  • Vasario 13 d., 11:00 val. moterų 10 km persekiojimo lenktynės
  • Vasario 13 d., 12:45 val. vyrų 12,5 km persekiojimo lenktynės
  • Vasario 15 d.. 11:00 vyrų 4×7,5km estafetė
  • Vasario 18 d., 11:00 val. vyrų 15 km masinis startas
  • Vasario 19 d., 11:00 val. moterų 12,5 km masinis startas

Slidinėjimas

Lygumų slidinėjimo rungtyje Lietuva turės keturis atstovus – po du vyrus ir moteris. Šansų buvo nedaug, bet Lietuva galėjo iškovoti dar po trečią kelialapį į žaidynes. Sportininkai varžysis šiose rungtyse:

  • Eglė Savickaitė – sprintas laisvuoju stiliumi, 10 km klasikiniu stiliumi, komandinis sprintas klasikiniu stiliumi;
  • Ieva Dainytė – sprintas laisvuoju stiliumi, 10 km klasikiniu stiliumi, komandinis sprintas klasikiniu stiliumi;
  • Modestas Vaičiulis – sprintas laisvuoju stiliumi, komandinis sprintas klasikiniu stiliumi;
  • Tautvydas Strolia – sprintas laisvuoju stiliumi, 15 km klasikiniu stiliumi, komandinis sprintas klasikiniu stiliumi.

Slidininkų rungčių datos ir laikai

  • Vasario 8 d. – moterų sprintas laisvuoju stiliumi
    • 10:00 kvalifikacija
    • 12:30 ketvirtfinalis
    • 13:25 pusfinalis
    • 13:47 finalas
  • Vasario 8 d. – vyrų sprintas laisvuoju stiliumi
    • 10:50 kvalifikacija
    • 12:55 ketvirtfinalis
    • 13:25 pusfinalis
    • 14:00 finalas
  • Vasario 10 d., 09:00 val. moterų 10 km klasikiniu stiliumi
  • Vasario 11 d., 09:00 val. vyrų 15 km klasikiniu stiliumi

Kalnų slidinėjimas

Andrejus Drukarovas, vos 22-ejų metų lietuvis, jau rengiasi savo antrosioms olimpinėms žaidynėms. Jis bus vienintelis vyras iš Lietuvos šioje rungtyje. Tuo tarpu į Pekiną vyks ir viena Lietuvos kalnų slidininkė – vos 17-os metų Gabija Šinkūnaitė. A. Drukarovas varžysis didžiojo slalomo ir slalomo rungtyse, o G. Šinkūnaitė – slalome.

Kalnų slidinėjimo rungčių datos ir laikai:

  • Vasario 9 d., 04:15 val. moterų slalomas (pirmas čiuožimas)
  • Vasario 9 d., 07:45 moterų slalomas (finalas)
  • Vasario 13 d., 04:15 val. vyrų didysis slalomas (pirmas čiuožimas)
  • Vasario 13 d., 07:45 val. vyrų didysis slalomas (finalas)
  • Vasario 16 d., 04:14 val. vyrų slalomas (pirmas čiuožimas)
  • Vasario 16 d., 07:45 val. vyrų slalomas (finalas)

2022 m. žiemos olimpinių žaidynių sporto šakos

Iš viso olimpinėse žaidynėse yra 7 sporto šakos, kurios išsiskaido į 15 skirtingų rungčių. Slidinėjimo sporto šaka skirstoma į daugiausiai skirtingų rungčių – šešios, tarp kurių snieglenčių sportas, šuolis į tolį ir kelios skirtingos slidinėjimo rūšys. Į čiuožimo sporto šaką įeina dailusis čiuožimas ir dvi greitojo čiuožimo rungtys.

2022 m. žiemos olimpinėse žaidynėse itin daug dėmesio turėtų susilaukti ir ledo ritulys. Tai ne tik viena iš populiariausių žiemos sporto šakų, tačiau ir dėl to, kad ledo ritulio federacija su NHL pasiekė susitarimą, pagal kurį NHL žaidėjai galės savo šaliai atstovauti olimpinėse žaidynėse. 2018 m. geriausi pasaulio ledo ritulininkai nežaidė, todėl be jokių abejonių ledo ritulio rungtynės pritrauks itin didelį dėmesį. Rungtynės bus žaidžiamos arenoje, kuri talpina 18 000 žiūrovų.

2018 metais tarptautinis olimpinis komitetas šiek tiek pakeitė 2022 m. žiemos olimpinių žaidynių programą. Tikslas buvo padidinti moterų skaičių ir sumažinti atotrūkį nuo vyrų. Galima sakyti, kad tai pasitvirtino, kadangi moterys olimpinėse žaidynėse sudarys 45% tarp visų dalyvių ir tai yra rekordinis pasiekimas. Taip pat buvo siekiama pritraukti jaunesnę auditoriją, dėl to pakeitimų susilaukė ir snieglenčių sporto šaka. Bendrai buvo pridėti 7 nauji medalių paketai ir iš viso bus 109 sporto renginiai.

Žiemos Olimpiados istorija

Žiemos olimpinės žaidynės pradėtos organizuoti 1924 metais ir vykdavo keliais mėnesiais anksčiau nei vasaros žaidynės. 1940 ir 1944 metais žiemos olimpinės žaidynės nevyko, tačiau vėliau iki 1992 metų vyko be pertraukos. Vos po dviejų metų 1994 metais buvo suorganizuotos kitos žiemos olimpinės žaidynės Prancūzijoje. Ši data išskirtinė tuo, kad nuo šių metų olimpinės žaidynės organizuojamos dviejų metų skirtumu nuo vasaros žaidynių.

Kinijoje žiemos olimpinės žaidynės vyks pirmą kartą, net keturis kartus jos vyko JAV – 1932 m., 1960 m., 1980 m., 2002 m., du kartus suorganizuotos buvo Kanadoje. Pirmosios žiemos olimpinės žaidynės vyko Prancūzijoje, o kitos 2026 metais vyks Italijoje ir tai bus trečias kartas šioje šalyje.

Daugiausiai medalių per visą žiemos olimpinių žaidynių istoriją yra iškovojusi Norvegija. Ši šalis turi ne 132 aukso, 125 sidabro ir 111 bronzos medalių. Norvegija medalių skaičiumi pirmauja visose kategorijose. Antroje vietoje yra JAV – 105 aukso, 112 sidabro ir 88 bronzos medaliai. Į trejetuką patenka ir Vokietija su 92 aukso, 88 sidabro ir 60 bronzos medaliais. Lietuva žiemos olimpinėse žaidynėse nėra iškovojusi nei vieno medalio, o iš viso 40 šalių turi bent vieną medalį. Kitos Baltijos šalys Estija ir Latvija yra iškovojusi medalių ir ne vieną. Estija turi 7, tarp kurių net 4 aukso, o Latvija turi 4 sidabro ir 4 bronzos medalius.

2022 m. žiemos olimpinės žaidynės priims vieną lietuvį ir tai yra mažiausiai per mūsų šalies istoriją nuo 1992 metų. 2014 m. ir 2018 m. dalyvavo po 9 sportininkus – rekordinis skaičius Lietuvos žiemos olimpinių žaidynių istorijoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *