Afrikos futbolo čempionatas 7bet statymai
Futbolas

Intriguojantis 2021 m. Afrikos futbolo čempionatas! Stebėkite čia!

Sausio 9 dieną prasideda du kartus nukeltas, 2021 metais turėjęs vykti, Afrikos futbolo čempionatas (Africa Cup of Nations). Beveik visą mėnesį bus galima stebėti geriausius Afrikos futbolininkus, atstovaujančius savo nacionalines rinktines. Vasario 6 dieną finišuosiantis čempionatas vyks Kamerūne, o čempionų titulą apginti sieks Alžyras su Riyad Mahrez iš Mančesterio „City“ priešakyje. Kiekvieną dieną „7bet“ svetainėje bus atnaujinama Afrikos futbolo čempionato rungtynių statymų pasiūla.

Turnyre galima bus išvysti visame pasaulyje gerai žinomus futbolininkus. Egipto rinktinėje žais Mohamed Salah, Senegalo rinktinėje Sadio Mane ir Edouard Mendy. Achraf Hakimi, Sebastien Haller, Pierre-Emerick Aubameyang, Thomas Partey – tai vieni iš labiausiai žinomų futbolininkų, kurie šiais metais čempionate atstovaus savo rinktinėms. Šiame straipsnyje kviečiame jus iš arčiau susipažinti su Afrikos futbolo čempionato formatu ir tvarkaraščiu, grupėmis ir prognozėmis.

Afrikos futbolo čempionato tvarkaraštis ir formatas

Sekmadienį, sausio 9 dieną, prasidedantis čempionatas vyks iki vasario 6 dienos. Visos rungtynės bus žaidžiamos Kamerūne. Šioje šalyje turnyras turėjo vykti 2019 metais, tačiau laiku nepavyko pasiruošti ir buvo perkeltas dviem metams į priekį. Tai vos antras čempionatas iš eilės, kai jame dalyvauja 24 komandos. Nuo 1996 m. iki 2017 m. dalyvaudavo 16 komandų, tačiau buvo nuspręsta šį skaičių padidinti.

Iš viso čempionate matysime šešias grupes po keturias komandas, o į aštuntfinalį pateks po dvi stipriausias grupės komandas ir keturios geriausios trečią vietą užėmusios komandos. Nuo sausio 9 dienos kiekvieną dieną iki sausio 20 d. vyks po 2 – 4 grupių etapo rungtynes. Nuo sausio 23 dienos prasidės aštuntfinaliai ir keturias dienas iš eilės bus galima stebėti po dvi rungtynes per dieną. Sausio 29 ir 30 dienomis vyks po du ketvirtfinalio mačus, o pusfinaliai numatyti vasario 2 ir 3 dienomis. Finalas ir rungtynės dėl trečios vietos vyks sekmadienį, vasario 6 dieną.

6 grupės ir 24 stipriausios Afrikos futbolo rinktinės

Kiekvienoje grupėje galima matyti rinktinę, kuri čia atvyko kovoti dėl čempionų taurės. Kadangi čempionate nėra ryškios favoritės, Afrikos futbolo čempionatas tampa dar mažiau nuspėjamu, tad bus labai įdomu stebėti, kaip grupių etape seksis komandoms, kurios yra įvardijamos kaip realiausios pretendentės žaisti pusfinaliuose. Kaip ir kiekviename turnyre, galima tikėtis, kad išvysime staigmenų ir kažkuri aukšto lygio rinktinė savo pasirodymą gali baigti jau grupių etape. „7bet“ svetainėje, prie ilgalaikių Afrikos futbolo čempionato statymų pasiūlos, galima rasti pasirinkimų, kurie skirti grupių etapui.

A grupė

  • Kamerūnas
  • Burkina Fasas
  • Žaliasis Kyšulys
  • Etiopija

Namuose žaidžianti Kamerūno rinktinė yra ne tik favoritė laimėti A grupę, bet ir viena iš pagrindinių rinktinių kautis dėl čempiono vardo. Nors pavardės nėra tokios ryškios, kokias buvome įpratę matyti šioje rinktinėje, vis tik, žinomų pavardžių vis tiek yra. „Ajax“ komandos vartininkas Andre Onana, Neapolio komandai priklausantis saugas Andre-Frank Zambo Anguissa ir Miuncheno „Bayerno“ puolėjas Eric Maxim Choupo-Moting yra geriausiai žinomi rinktinės žaidėjai.

Burkina Faso rinktinė kiek netikėtai žaidė 2013 metų finale, todėl komandos nuvertinti tikrai nereikėtų. Pagrindiniai komandos žaidėjai yra „Aston Villa“ ir Lježo „Standard“ komandoje žaidžiantys Bertrand Traore ir Abdoul Tapsoba futbolininkai.

Žaliojo Kyšulio rinktinė praleido paskutinius du Afrikos futbolo čempionatus, tačiau šį pasitinka geromis nuotaikomis, kadangi pavyko neblogai pakovoti atrankoje į pasaulio futbolo čempionatą. Nors komandoje nėra ryškių žvaigždžių, kurios žaistų stipriausiose futbolo lygose, branduolys sudarytas iš silpnesnių Europos futbolo lygų. Komanda turi galimybių kovoti dėl antros vietos grupėje arba siekti galimybės patekti toliau kaip trečia geriausia grupės komanda.

Etiopija yra akivaizdžiai silpniausia grupės komanda. Šis čempionatas komandai yra vos antras per paskutinius 40 metų. Komandos branduolį pagrinde sudaro vietiniai žaidėjai, todėl aukštų rezultatų iš rinktinės tikėtis nereikėtų.

B grupė

  • Senegalas
  • Zimbabvė
  • Pusiaujo Gvinėja
  • Malavis

Bus labai įdomu stebėti, kaip gerai žinomus futbolininkus turinti rinktinė atrodys jau grupių etape. 2019 m. rinktinė finale pralaimėjo Alžyrui, o į šį čempionatą pateko nepralaimėjusi nei karto. Sadio Mane akivaizdžiai viena iš ryškiausių ne tik komandos, bet ir viso čempionato žvaigždžių. Senegalo rinktinėje taip pat žais „PSG“ atstovas Idrissa Gueye, „Napoli“ komandos žaidėjas Kalidou Koulibaly ir pagrindinis „Chelsea“ vartininkas Edouard Mendy. Taigi, šis Afrikos futbolo čempionatas Senegalo rinktinei gali atnešti aukso medalius.

Zimbabvė nuo kovo mėnesio nėra laimėjusi nei vienų rungtynių, todėl į čempionatą atvyksta labai prastos formos. Komandai numatoma trečia vieta grupėje ir klausimas, ar užteks surinktų taškų, kad pavyktų patekti į atkrintamąsias. „Aston Villa“ komandos saugas Marvelous Nakamba yra vienas iš ryškesnių žaidėjų, kuris Afrikos čempionatą praleis dėl traumos.

Antra vieta grupėje prognozuojama Pusiaujo Gvinėjos rinktinei, tačiau ir ji šiuo metu neatrodo geros formos. Vis tik buvęs „Arsenal“ komandos puolėjas Kaba Diawara tapo nauju rinktinės treneriu ir bandys komandą atvesti bent jau į atkrintamąsias. Ryškiausias komandos žaidėjas – „Liverpool“ komandoje žaidžiantis Naby Keita.

Silpniausia grupės rinktinės – Malavis. Trečia vieta šiai rinktinei jau būtų didelis laimėjimas, tačiau ryškių žaidėjų neturinti Malavio rinktinė gali džiaugtis vien patekimu į čempionatą. Beveik visi žaidėjai surinkti iš vietinės lygos, todėl žaidėjų meistriškumas bus vienas silpniausių ne tik grupėje, bet ir visame čempionate.

C grupė

  • Marokas
  • Gana
  • Gabonas
  • Komorosas

Pirmose rungtynėse tarpusavyje žais grupės favoritai Maroko ir Ganos rinktinės. Maroko komandai nepadės rinktinės žvaigždė Hakim Ziyech. „Chelsea“ komandos žaidėjas yra didžiausias šio čempionato praradimas, žvelgiant į visus žaidėjus, kurie nepadės savo rinktinėms Afrikos čempionate. Įdomu tai, kas jis nežais ne todėl, kad yra traumuotas, o dėl konflikto su komandos treneriu, kuris įvyko birželio mėnesį. Vyriausiam komandos treneriui Vahid Halilhodzic nepatiko, kad H. Ziyech atsisakė žaisti rungtynėse prieš Ganos rinktinę, teigdamas, kad yra traumuotas, nors medicinos štabas nustatė, kad žaidėjas yra sveikas.

Nors komandoje nebus „Chelsea“ žaidėjo, rinktinėje netrūksta kitų gerai žinomų pavardžių. „PSG“ gynėjas Achraf Hakimi, „Wolves“ žaidėjas Romain Saiss ir „FC Barcelona“ komandai priklausantis Ez Abde yra ryškiausi rinktinės žaidėjai. Įdomu tai, kad Marokas nuo 2019 metų nėra pralaimėjęs nei vienų rungtynių per pagrindinį laiką ir ne veltui ši rinktinė priskiriama prie tų, kurios gali siekti aukščiausių vietų turnyre.

Ganos rinktinėje matysime „Arsenal“ žaidėją Thomas Partey, „Crystal Palace“ puolėją Jordan Ayew ir „Leicester City“ gynėją Daniel Amartey. Paskutinį kartą Afrikos čempionais Ganos rinktinė tapo 1982 metais ir šiame čempionate sieks tik aukščiausių vietų. Gabono rinktinėje išvysime dar vieną „Arsenal“ komandos žaidėją ir vieną iš geriausių puolėjų visame čempionate – Pierre-Emerick Aubameyang. Daugiau ryškių žaidėjų neturinti rinktinė sieks į atkrintamąsias patekti kaip geriausia trečią vietą užėmusi komanda.

Komoroso rinktinė yra įvardijama kaip antra silpniausia čempionato komanda, todėl kokybiško ir pergalingo žaidimo tikėtis nereikėtų. Mažos salos rinktinei patekimas į čempionatą yra jau didelis pasiekimas ir trečia vietą grupėje būtų didelė staigmena.

D grupė

  • Egiptas
  • Nigerija
  • Sudanas
  • Bisau Gvinėja

Dar viena grupė, kur jau pirmose rungtynėse susitiks stipriausios komandos. Egipto ir Nigerijos rungtynės turėtų būti puikus įvadas grupių etapui. Pasiruošimas čempionatui Nigerijai nebuvo sėkmingas, o pagrindinio trenerio Gernot Rohr atleidimas vos kelioms savaitėms iki čempionato pradžios atrodo labai keistas. Taip pat dėl traumų komanda prarado Victor Osimhen ir Emmanuel Dennis. Vis tik, talento rinktinėje tikrai netrūksta. Svarbiausi žaidėjai turėtų būti „Leicester City“ komandos duetas Wilfred Ndidi ir Kelechi Iheanacho, taip pat, „Villarreal“ puolėjas Samuel Chukwueze.

Grupės favoritė Egipto rinktinė atrodo puikioje formoje ir panašu, kad buvęs Mančesterio „United“ komandos trenerio asistentas Carlos Queiroz puikiai tvarkosi su komandos žaidimu. Rinktinei buvo nesėkmingas namuose vykęs čempionatas prieš du metus, todėl šį kartą bus siekiama sugrįžti su trenksmu. Mohamed Salah yra ryškiausia komandos žvaigždė bei žaidėjas, kurį bus sunkiausia stabdyti visame čempionate.

Egipto rinktinė yra daugiausiai kartų laimėjusi Afrikos čempionatą, tai padaryti pavyko 7 kartus. Nuostabus etapas rinktinei buvo 2006 – 2010 metais, kuomet pavyko laimėti tris kartus iš eilės. Būtent 2010 metai ir buvo paskutiniai, kai komanda ne tik laimėjo čempionatą, bet ir žaidė finale.

Sudanas ir Bisau Gvinėja neturi didelių galimybių pasipriešinti Egipto bei Nigerijos rinktinėms, todėl dėl trečios vietos žais tarpusavyje. Sudano rinktinę sudaro beveik visi žaidėjai iš vietinės lygos, tuo tarpu Bisau Gvinėjoje dauguma žaidžia silpnesniuose čempionatuose Europoje. Prognozuojama, kad būtent Sudanas ir liks paskutinėje vietoje D grupėje.

E grupė

  • Alžyras
  • Siera Leonė
  • Ekvatoriaus Gvinėja
  • Dramblio Kaulo Krantas

Afrikos futbolo čempionatas turės ir 2019 metų Afrikos čempionus Alžyro rinktinę, kuri ir šiais metais priskiriama prie favoritų. Komanda nepralaimėjo net 39 rungtynėse iš eilės ir su dideliu pasitikėjimu savimi vyksta į Kamerūną. Komandos žvaigždė ir pagrindinis žaidėjas yra Mančester „City“ komandos narys Riyad Mahrez, tačiau nereikia pamiršti ir „AC Milan“ žaidėjo Ismael Bennacer, kuris buvo išrinktas geriausiu 2019 m. Afrikos čempionato žaidėju. Rinktinėje žais ir „West Ham“ žaidėjas Said Benrahma bei veteranų trio – Islam Slimani, Sofiane Feghouli ir Yacine Brahimi. Alžyrui šiuo metu duodamas mažiausias koeficientas, kad laimės E grupę, tačiau intrigos gali įnešti Dramblio Kaulo Kranto futbolininkai.

Dramblio Kaulo Kranto rinktinėje galėsime matyti Mančesterio „United“ gynėją Eric Bailly, „Burnley“ žaidėją Maxwell Cornet, „AC Milan“ žaidėją Franck Kessie, o puolimo grandį sudarys „Crystal Palace“ puolėjas Wilfried Zaha, „Arsenal“ žaidėjas Nicholas Pepe ir šiuo metu UEFA Čempionų lygoje daugiausiai įvarčių įmušęs „Ajax“ puolėjas Sebastien Haller. Problemų su įvarčiais komandai tikrai neturėtų būti.

Siera Leonė akivaizdžiai silpniausia grupės komandoje, nors šios šalies rinktinėje galėsime matyti buvusį „Tottenham“ ir „Liverpool“ gynėją Steven Caulker. Komandai kitas etapas būtų didelis laimėjimas, tačiau panašu, kad trečią vietą grupėje užims Ekvatoriaus Gvinėją. Šioje rinktinėje ryškių žaidėjų nėra, bet šiuo metu turi nepralaimėtų penkių rungtynių seriją.

F grupė

  • Tunisas
  • Malis
  • Mauritanija
  • Gambija

Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo kaip viena iš silpniausių grupių, tačiau Tunisas gali būti viena iš rinktinių, kuri čempionate pateiks staigmeną. Ryškiausi komandos žaidėjai yra kapitonas Wahbi Khazri ir vartininkas Farouk Ben Mustapha, taip pat, jaunasis komandos talentas, Mančesterio „United“ komandai priklausantis, Hannibal Mejbri. Jau pirmose grupės rungtynėse Tunisas žais prieš Malio rinktinę, kuriai prognozuojama antra vieta grupėje.

Malio rinktinė turi labai gerus šansus patekti į pasaulio futbolo čempionatą Katare, todėl į šį čempionatą atvyksta geromis nuotaikomis. Pagrindiniai žaidėjai – „Southampton“ komandos narys Moussa Djenepo ir Tiraspolio „Sheriff“ puolėjas Adama Traore. Nors komandai prognozuojama viena iš pirmų vietų grupėje, atkrintamosiose nueiti toli bus labai sunku.

Anksčiau niekaip nepatekdavusi į čempionatą Mauritanijos rinktinė šiais metais žais antrame čempionate iš eilės. Didelių pergalių tikėtis nereikėtų, tačiau grupėje yra Gambija, kuri reitinguojama kaip silpniausia čempionato komanda. Pasiekus pergalę Mauritanija gali į kitą etapą patekti kaip geriausia trečią vietą užėmusi komanda.

Gambija ne veltui įvardijama kaip silpniausia čempionato rinktinė – 2021 m. Afrikos čempionatas komandai yra debiutinis. Pirmos grupės rungtynės bus žaidžiamos prieš Mauritaniją, puikiomis nuotaikomis ir nusiteikimu pavykus pasiekti pergalę, Gambijos rinktinė gali turėti puikų debiutinį čempionatą.

Afrikos futbolo čempionato prognozės

Nors prie favoritų priskiriamos Egipto, Alžyro, Senegalo, Dramblio Kaulo Kyšulio rinktinės, atkreipti dėmesį reikėtų ir į „silpnesnes“ komandas. Jeigu pažvelgtume į praėjusius čempionatus, tarp keturių stipriausių komandų įsimaišydavo ir ne favoritės statusą turinti komanda. Pavyzdžiui, praeitais metais dėl trečios vietos žaidė Tuniso rinktinė, kuri šiame čempionate įvardijama kaip „tamsusis arkliukas“. 2019 metais trečią vietą užėmė Burkina Fasas, o dar anksčiau tarp keturių stipriausių būdavo Malis ar Ekvatoriaus Gvinėjos rinktinė.

Kamerūnui, kad taps čempionais, šiuo metu duodamas penktas mažiausias koeficientas – 9,00. Nors rinktinė žaidžia namuose, žvelgiant į statistiką nuo 1992 metų, tik trijuose čempionatuose namuose žaidusi rinktinė tapo čempione. 1996 m. tai pavyko padaryti Pietų Afrikos rinktinei, 2004 m. Tunisui, o 2006 m. Egiptui. Kamerūno rinktinė 2017 m. tapo čempionais, tačiau iš tos rinktinės šiame čempionate žais tik penki žaidėjai ir pakartoti pergalingą žygį bus labai sunku. Nebūtų staigmena, jeigu komanda nepatektų tarp keturių stipriausių.

Alžyras turi visus pagrindinius žaidėjus, su kuriais tapo čempionais, tačiau Afrikos futbolo čempionatų istorija rodo, kad apginti čempionų titulą nėra lengva. Per visą istoriją tai padaryti pavyko Ganos rinktinei 1963 ir 1965 metais, Kamerūnui 2000 ir 2002 metais bei Egiptui 2006, 2008 ir 2010 metais. Galbūt, šiais metais išvysime naujos rinktinės erą ir Alžyras taps ketvirtąja komanda laimėjusi čempionatą du kartus iš eilės.

Egipto sugrįžimas į finalą neturėtų būti staigmena, taip pat, bus labai įdomu stebėti, kaip įtampą atlaikys Alžyras. Puikiai rinktinė pasirodžiusi praeitame čempionate turi visus šansus ir vėl žaisti finale.

Individualūs apdovanojimai

Nors čempionate netrūksta gerai žinomų žaidėjų, individualius apdovanojimus dažniausiai laimi ne labiausiai žinomi futbolininkai. Galima sakyti, kad kiekvienoje rinktinėje, kuri pretenduoja tapti čempione, yra visame pasaulyje žinomų futbolininkų, tačiau jie dažniausiai lieka be individualių apdovanojimų. Nuo 2000 metų tarp daugiausiai įvarčių įmušusių futbolininkų dominavo tik Samuel Eto‘o. Kituose čempionatuose auksinį batelį laimėdavo mažesnio ryškumo žvaigždės.

Taip pat yra ir su geriausio žaidėjo rinkimais. Iš penkių paskutinių geriausių Afrikos futbolo čempionato žaidėjų – Christopher Katongo, Jonathan Pitroipa, Christian Atsu, Christian Bassogog ir Ismaël Bennacer, vienintelis Alžyro atstovas I. Bennacer žaidė stipriausioje Europos futbolo lygoje. Tai reiškia, kad šiuo metu išskiriamos trys žvaigždės M. Salah, R. Mahrez ir S. Mane gali ir vėl likti be individualių apdovanojimų.

Related Posts

1 thoughts on “Intriguojantis 2021 m. Afrikos futbolo čempionatas! Stebėkite čia!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *